Üniversite tercih zamanlarımızın yaklaştığı şu günlerde, hepimizin kafasında geleceğimizi şekillendirecek böylesi bir kararı verirken soru işaretlerimiz vardır. Tercih etmek istediğimiz bölümler, üniversitelerin bulunduğu şehirler, konaklama seçenekleri gibi kafamızda düşünceler olabilir. Bizler de bu yazımızda sizlerin kafasında oluşabilecek “Yurtdışında Üniversite Okumak” ile ilgili soruları cevaplayarak, sizin için el kitabı niteliğinde bir içerik oluşturacağız.

Yurtdışında Üniversite Okumak ile İlgili Genel Bilgiler

Yurtdışında üniversite eğitimi almak, gelişen ve globalleşen dünyanın son yıllarında giderek kolaylaşmış ve yaygınlaşmıştır. Yurtdışında üniversite okumak denilince akla ilk olarak Amerika, İngiltere, Kanada, Almanya, Polonya, İsveç, Danimarka ve Fransa gelmektedir. Ülkemiz dışında bu ülkelerde üniversite eğitimi almak istenmesinin birçok sebebi bulunmaktadır. Bu sebeplerin en başındaki ise modern ve dünya başarı sıralamarında ön sıralarda bulunan üniversitelere, sınav baskısı, zorunluluğu olmadan girebilmektir. Öğrenciler ilgi duydukları bölüme, zorunlu ve tek seferlik bir sınava bağlı kalmadan; öğrenim hayatları boyunca aldıkları notların ortalamaları, sosyal projeler, gönüllülük hizmetleri, geliştirdikleri yetenekler ve beceriler ile kabul alabilmektedirler.

Yurtdışında üniversite eğitimi almak için birçok ülke herhangi bir sınav istemezken, Almanya Türk öğrenciler için Türkiye’deki üniversite sınavına girme zorunluluğu şartı koşmuştur.

Yurtdışında Üniversite Eğitimi Almak

Yurtdışında Üniversitelerin Eğitim Sistemi ve Süresi

Uluslararası öğrenci alımı yapan üniversitelerin bazısı, yabancı dil yeterliliği ve mezuniyet ortalamaları dışında, üniversitede görülebilecek bazı dersleri lisede okurken, lise seviyesinde alınmış olmasını bekler. Türkiye’den yurtdışında okumak isteyen bir öğrenci ise lise müfredatında sunulmayan bu dersleri, yabancı dil eğitimi yanında akademik eğitim için öğrenciyi hazırlayan belirli hazırlık programlarından edinebilir. Bazı öğrenciler ise yurtdşında üniversite okumak istedeiği ülkede lise eğitimini alarak böyle bir durumda kalmak istemezler.

Yurtdışındaki üniversite eğitimlerinin süresi ülkeden ülkeye ve bölümden bölüme farklılık gösterse de genel olarak özetlemek gerekirse; Avrupa genelinde birçok üniversite bölümü 3 yıl iken, mühendislik bölümlerinin çoğu 4 sene eğitim vermektedir. Mimarlık programları 5 sene, eczacılık bölümleri ve diş hekimliği 5 sene, tıp eğitimi ise 6 yıl sürmektedir. Amerika ve Kanada’da genel olarak üniversite bölümleri 4 sene, tıp eğitimleri ise fakülte değişimleri sebebiyle 8 sene sürebilmektedir.

Yurtdışında En İyi Üniversitelerin Sıralamaları

Üniversitelerin sıralanması kategorisinde alanın en iyisi olan Times Higher Education (THE) 12 yıldır dünyanın en iyi üniversitelerini sıralı bir şekilde listelemektedir. Her sene güncellenen listede 2021 senesi için bir takım güncellemeler gerçekleşmiştir.

  • University of Oxford

www.ox.ac.uk

  • Stanford University

www.stanford.edu

  • Harvard University

www.harvard.edu

  • California Institute of Technology

www.caltech.edu

  • Massachusetts Institute of Technology

www.web.mit.edu

  • University of Cambridge

www.cam.ac.uk

  • University of California, Berkeley

www.berkeley.edu

  • Yale University

www.yale.edu

  • Princeton University

www.princeton.edu

  • University of Chicago

www.uchicago.edu

Listenin tamamı için buraya tıklayabilirsiniz..

Yurtdışında Üniversite Eğitimi Almak

Yurtdışında Eğitim Almak İçin Üniversitelere Kabul ve Başvuru Koşulları 

Yurtdışındaki üniversitelere eğitim amacıyla başvururken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta son başvuru tarihidir. Son başvuru tarihinden bir gün sonra bile başvuru yapmaya çalışmanız sizin bir sonraki kayıt döneminizi beklemenize sebep olabilir.

Son başvuru tarihinin yanı sıra başvuru yaparken sizden istenilen belgelerden herhangi bir tanesinin eksik olması tüm belgeleri tekrardan topoarlayarak başvuru yapmanıza neden olur. Yani bir belgenizdedahi eksiklik varsa tüm her şeyi tekrardan en baştan üniversiteler isteyebilir.

Üniversitelere başvuru yaparken, sizden istenilen belgeler ve yetkinliklikler değişkenlik gösterebilir. Ancak genel olarak sizden istenilenler şu şekildedir:

  • Uluslar arası öğrenci başvuru formu ve başvuru ücreti
  • Sizden istenilen yeterli düzeyde not ortalaması (Lise Mezuniyet Ortalaması)
  • Orjinal lise transkript belgeniz
  • Üniversite lisans eğitimin alınmak istendiği üniversitenin dil yeterliliği için kabul ettiği sınavlarda yeterli başarıyı göstermek (Sınavlar, üniversiteden üniversiteye değişkinlik göstermekle beraber IELTS, TOEFL, SAT, test DAF gibi sınavlar olabilir ve yeterlilik seviyesi için istenilen puanlar değişebilir.)
  • Referans mektupları
  • Niyet mektubu (Kendini ve kariyer amaçlarını anlattığın kompozisyon)(Üniversiteden üniversiteye değişebilir)
  • Kişinin özgeçmişi
  • Daha önceden kaznamış olduğun projeler, yarışmalar vb.
  • Banka referans mektubu

Neden Yurtdışında Üniversite Eğitimi Almalıyım

Yurtdışında üniversite eğitimi almanın belki de en önemli faydası eğitim dilinin yabancı dil olmasıdır. Yabancı dilinizi kendi anadiliniz gibi kullanarak öğrendiğiniz akademik bilgiler ile kendinizi dünya genelinde daha rahat ifade edebilme ve dünya vatandaşı olarak neredeyse her ülkede çalışma fırsatı bulabilirsiniz. Bunun dışında yurtdışındaki üniversitelerde eğitim sistemi ve metotları ülkemizden farklıdır. Yurtdışında daha interaktif bir şekilde dersleri görürken, başka kültürlerle kendi vizyonunuzu ve yeteneklerinizi harmanlayarak kendinizi daha fazla geliştirme imkanı bulabiliyorsunuz.

Yurtdışında Alınacak Üniversite Eğitimlerinin Ülkemizde YÖK Denkliği

Ülkemizdeki YÖK denkliği için farklı kriterler bulunmaktadır. Yurtdışındaki üniversitlerin YÖK denkliğine sahip olup olmadığı ile ilgili yönetmeliklerden faydalanmak için doğrudan YÖK’e resmi dilekçe ile bilgi talebinde bulunabilirsiniz. Bunun dışında yurtdışında üniversite başvuruları yaparken, başvuru yapacağınız üniversitenin QS, CWTS, Times, FT gibi sıralamalarda ilk 1000’de olup olmadığına dikkat etmeniz, ülke akreditasyonları konusunda önem taşımaktadır.

Yurtdışında Üniversite Eğitimi Almak

Yurtdışı Üniversiteleri Yıllık Ücretleri

ÜlkeÜcret (Yıllık USD)
Amerika15.000 – 96.000
İngiltere12.000 – 40.000
Almanya1.000 – 18.000
Fransa800 – 30.000
Kanada8.000 – 32.000
İtalya800 – 20.000
Rusya1500 – 4000

Yurtdışında Ücretsiz Üniversite Eğitimi Almak

Almanya ve Avusturya başta olmak üzere Avrupa birliğine bağlı ülkelerin devlet üniversitelerinin birçoğu ücretsiz ya da yıllık 800 – 1500 euro gibi düşük bir ücrete en iyi üniversitelerde eğitim görebilirsiniz.

Yurtdışı Eğitimi İçin Ne Kadar Bütçe Ayırmalıyım

Yurtdışındaki yaşam maliyetleri ülkeden ülkeye ve hatta şehirden şehire dahi çok büyük farklılıklar göstermektedir. Aşadğıdaki listede bulunan ülkelerde ortalama yaşam maliyetlerini görebilirsiniz.

ÜlkeYaşam Maliyeti (yıllık)
Amerika9.000 – 22.000 USD
Kanada9.000 – 15.000 CAD
İngiltere10.000 – 23.000 GBP
Almanya10.000 – 14.000 EUR
İtalya8.000 – 15.000 EUR
Hollanda9.000 – 13.000 EUR
Avustralya13.000 – 19.000 AUD

Yurtdışında Eğitim Alınan Sürede Konaklama Seçenekleri

Yurtdışında okumayı düşünen herkes için konaklama imkanlarının rahat ve ekonomik olması, orada geçireceğiniz sürenin konforu açısından oldukça önemlidir.

Birçok ülke, öğrencilerin konaklama imkanları bakımından farklılıklar taşır. Mesela birçok ülkenin üniversitesindeki üniversite yurtları için, önceki yıllarda yurtlarda kalanlar öncelikli haklara sahiptirler. Bu sizin için bir dezvantaj olabilir. Buna çözüm olarak ise, tek kişilik veya paylaşımlı daireleri birçok şehirde bulabilmeniz mümkün. 10-25 m2 civarında genişliğe sahip olan daireler için rezarvasyonlarınızı dönem başları gelmeden yaptırmanız sizin için iyi olacaktır. Kısa süreli geçici pansiyonlar veya hostellerde tercihiniz olabilir.

Yurtdışı Üniversitelere Başvuru Dönemleri ve Tarihleri

ÜlkeÜniversite Başvuru Dönemleri
AmerikaEkim – Ocak / Ocak –  Nisan
İngiltereEkim – Aralık / Ocak – Haziran
AlmanyaOcak / Nisan
İtalyaEkim – Mayıs
PolonyaEkim – Ocak(ara)/Nisan(Tıp)
AvustralyaEkim – Şubat / Şubat – Mayıs(ara dönem)
HollandaEkim – Ocak (istisna 3-4 üniversite var)

Yurtdışında Okurken Çalışabilir miyim?

Avrupa ve Amerika başta olmak üzere neredeyse tüm ülkelerde öğrenci vizesine sahip öğrencilere 20 saat ve üzeri olarak yarı zamanlı çalışma izinleri sağlanmaktadır. Hatta mezuniyetlerinden sonra da ülkeden ülkeye değişmekle beraber 6 ay ile 18 ay daha çalışma izinleri alabilirler.

Yurtdışında Eğitim Alabilmek için Bir Danışmana İhtiyacım Var mı?

Yurtdışı eğitim danışmanları veya danışman şirketleri sizlere yurtdışında üniversite eğitim almanız için vize başvuruları başta olmak üzere, gerekli evrakların hazırlanması, konaklama ayarlanması, başvuru tarihlerinin takibi, yaşamsal şartlar hakkında tecrübe edinmekgibi birçok zorlu süreçte sizlere yardımcı olmaktadırlar.

Yurtdışında üniversite eğitimi almak ile ilgili genel yazımızı burada bitiriyoruz. Daha detaylı bilgi edinmek için sitemizi inceleyebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Üniversite Tercihi Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Yorum Yap