Yazılım mühendisliği, dijital dünyadaki tüm yazılımların yapılması ve düzgün çalışmasıyla ilgilenen bir meslek dalıdır.

Hepimiz günlük ya da iş hayatımızda belli başlı yazılımlar, oyunlar, uygulamalar veya programlar kullanıyoruz. Yazılım mühendisleri. kullandığımız bütün bu uygulamaların, programların, yazılımların nasıl yapılacağını belirleyen ve yapan kişilerdir .

Yazılım Mühendisliği Nedir?

Yazılım Mühendisliği Nedir?

Yazılım mühendisliği, kullanıcı ihtiyaçlarını analiz etme ve yazılım programlama dillerini kullanarak bu ihtiyaçları karşılayacak son kullanıcı uygulamalarını tasarlama, oluşturma ve test etme sürecidir. Mühendislik prensiplerinin yazılım geliştirmeye uygulanmasıdır.

Basit programlamanın aksine, yazılım mühendisliği, işletmeler ve kuruluşlar için kritik sistemler olarak kullanılan daha büyük ve daha karmaşık yazılım sistemleri için kullanılır.

Yazılım Mühendisliği İş İmkanları

Yazılım Mühendisliği İş İmkanları

Teknolojinin gelişmesiyle sanal dünyada yapabileceklerimizin sınırı da genişliyor. Şu an birçok fiziksel etkinlik yazılım sayesinde dijital olarak yapılabilir durumda veya yapılması çok kolaylaştı. Üstelik kolaylaşmakla kalmadı birçok işin maliyeti de azaldı. Ayrıca insanların sanal ortamda işlerini kolayca halledebilmeleri ve eğlenebilmeleri insanları ekran başında daha fazla vakit geçirmeye sevk ediyor. Böyle büyük bir kitlenin bu kadar çok vakit geçirdiği bir ortamda şirketler de ister istemez bulunmak durumunda kalıyor. Bu yüzden dünyada her geçen gün sayıları artan birçok devlet ve şirket yazılıma daha da önem vermeye başlıyor. şirketler ve devletler yazılıma önem verdikçe de yazılımcıların iş imkanları artıyor.

Teknolojinin gelişmesiyle yeni alanlar doğuyor ve bu alanlarda bilgi sahibi insanlar aranır hale geliyor. Bu da yazılım mühendislerinin iş imkanlarını olumlu açıdan etkileyen bir başka etmen.

Yazılım alanında herhangi bir projeniz varsa bunu hayata geçirmek için kodlama bilgisi ve bu bilginizi kullanabileceğiniz bir bilgisayar işinizi büyük ölçüde görecektir. Diğer alanlarda ise projenizi hayata geçirmek, belki bir fabrika, pahalı makineler ya da materyaller gerektireceğinden muhtemelen yazılımdaki kadar kolay olmayacaktır. Yani kendi işinizi kurmayı düşünüyorsanız, yazılım mühendisi olmanız sizin kendi alanınızda bir iş kurmanızı kolaylaştıracaktır.

  • ihtiyaç var. (+)
  • iş alanı genişliyor. (+)
  • girişim yapmak nispeten daha maliyetsiz. (+)

Yazılım Mühendisliği Ne İş Yapar?

Yazılım Mühendisliği Ne İş Yapar?

Yazılım mühendisleri, programları yazmak, düzenlemek, test etmek ve hataları bulmak için mühendislik, bilgisayar bilimi ve matematik bilgilerinden yararlanır. Genel manada yazılım mühendislerinin sorumlulukları bunlardır:

  • Mevcut yazılım uygulamalarını geliştirmek
  • Sıfırdan yeni yazılım uygulamaları oluşturmak
  • Yazılım sistemlerini analiz etmek ve tasarlamak
  • Bir ürün veya program üretirken yazılım geliştiriciler, tasarımcılar, programcılar ve kodlayıcılar ile çalışmak
  • Tasarım ve geliştirme süreci boyunca güvenlik, maliyet ve son tarihler gibi faktörleri akılda tutmak
  • Eğitim kılavuzları yazmak

Yazılım mühendislerinin başlıca çalışma alanları aşağıdaki gibidir:

  • Yazılım mühendisi
  • Front-end geliştirici
  • Back-end geliştirici
  • Siber güvenlik uzmanı
  • Yapay zeka uzmanı
  • Web programcısı
  • Veri bilimci
  • IT (BT)

Yazılım Mühendisliği Maaşları

Maaş bilgileri çalıştığınız şirkete ve konuma göre değişiklik göstereceğini söylemek gerek ancak fikir olması açısından kariyer.net’in verilerini aşağıda paylaştık.

PozisyonOrtalama Maaş
Siber Güvenlik Uzmanı5.800 TL
Yazılım Geliştirme Takım Lideri9.730 TL
Yazılım Müdürü11.610 TL
Yazılım Geliştirme Uzmanı5.330 TL
Web Programcısı4.620 TL
Web Yazılım Uzmanı4.250 TL
Ağ sistemleri Destek Mühendisi4.670 TL
Veri Bilimci6.530 TL
IT Güvenlik Uzmanı4.400 TL
Yazılım Mühendisi5.130 TL

Yazılım Mühendisliği Kimlere Göredir?

Yazılım mühendisleri alanındaki yenilikleri takip edip bu yeniliklere göre kendini sürekli geliştirmelidir. Karşısına gelen sorunlara farklı açılardan bakabilmesi ve en verimli şekilde çözebilmesi için analitik düşünce yeteneğinin olması, yazılım mühendislerinin olmazsa olmazıdır. Yazılım mühendisliği çoğu zaman bilgisayar başında saatler geçireceğiniz manasına gelebilir. Ayrıca yazılımda gelişmek uzun zaman isteyen bir süreçtir ve bir yazılım mühendisinin bunların üstesinden gelmesi için sabırlı olmasında fayda vardır.

Burada yazılı olan özelliklere sahip olmamanız sizin yazılım mühendisliği okuyamayacağınız anlamına gelmez. Burada sadece genel olarak yazılımcı olmak isteyen birinde olmasının faydalı olacağını düşündüğümüz özellikler var.

Yazılım Mühendisliği Dersleri ve Bölüm İçeriği

Yazılım mühendisliği bölümü tahmin edileceği gibi sayısal ağırlıklı derslerin yoğunlukta olduğu bir bölümdür. Seçeceğiniz üniversiteye ve üniversitede seçeceğiniz derslere bağlı olarak değişse de fizik, matematik, algoritma, lineer cebir, programlama dilleri(java, python, c…), sistem analizi, veri analizi, yapay zeka, robotik, ağ/uygulama geliştirme ve yazılım tasarımı gibi dersler, alacağınız başlıca dersler olacaktır.

Üniversitelerin internet sitelerinde seçmeli derslere ve içerik hakkında daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Yazılım Mühendisliğinin Geleceği

Yazılım mühendisliği geleceğin meslekleri arasında gösterilen bir meslek. Dünyada yazılımlara ve yazılım mühendislerine olan ihtiyaç ve ilgi giderek artıyor. Bu yüzden yazılım mühendisliğinin geleceği hakkında endişelenmeye gerek yok. İş imkanları başlığımızda da bahsettiğimiz gibi yazılımlar hayatımızın birçok alanında karşımıza çıkıyor ve hayatımızı kolaylaştırıyor. Bu durum devam ettiği sürece de yazılımcılar daha fazla aranır hale gelecekler.

Yazılım & Bilgisayar Mühendisliği Farkı

Yazılım ve bilgisayar mühendisliği birbirine çok yakın iki bölümdür. Birbirlerinin işlerini büyük oranda yapabilirler. Ancak yazılım mühendisliği yazılıma odaklıdır ve yazılım biliminin daha derinlerine iner. Bilgisayar mühendisliği ise yazılım öğrenmekle beraber donanımsal olarak da kendilerini geliştirirler. Eğer amacınız yapay zeka, veri bilimi veya uygulama geliştirmekse yazılım mühendisliği sizin için daha uygundur diyebiliriz. Ancak unutmamak gerekir ki bilgisayar mühendisliği okumanız yukarıdaki alanlara yönelmenize asla engel değildir.

Yazılım Mühendisi Nasıl Olunur?

Yazılım Mühendisi Nasıl Olunur?

Yazılım mühendisi olabilmek için öncelikle teknolojiyle iyi anlaşmak gerekiyor. Teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek bu gelişmelere ayak uydurabilmek, kendini de geliştirmek size büyük bir katkı sağlayacaktır. 

Yazılım mühendisliği için bir lisans bölümüne yerleşmeden de çalışmaya başlayabilirsiniz. Günümüzde popüler olan Python, Java, C++, Ruby, C# gibi dilleri kendi çabalarınızla da öğrenebilir ve bu yetkinlikleri erkenden öğrenerek kendinizi bu alanda geliştirebilirsiniz. Bir yazılım mühendisinin farklı türde programlama dillerine hakim olması da işinde iyi ve tercih edilen biri olmasını sağlayacaktır.

Söz konusu programlama olduğunda iyi bir matematik bilginizin olması kaçınılmazdır. Bu sebeple yazılım mühendisliğine yönelik bir kariyer planlamanız varsa kendinizi matematik alanında da geliştirmeniz sizin yararınıza olacaktır. Aynı zamanda analitik zeka ve problem çözme yetenekleri de herhangi bir iş sırasında yaşadığınız sorunları daha kolay çözmenize ve yazdığınız kodların daha verimli ve sorunsuz çalışmasına doğrudan etki edecektir.

Bu gibi başlıca yetkinliklere ve gerekli azme sahip olunduğunda yapılması gereken şey ise bir lisans programına yerleşmek ve diploma almak. Eğitim hayatınız devam ederken farklı projeler geliştirmek, stajlarda tecrübeler edinmek de iyi bir yazılım mühendisi olmak için olmazsa olmazlardan. 

Yazılım Mühendisliği Hangi Bölümden Alıyor?

Yazılım mühendisi olmak için seçilebilecek en doğru bölüm tabii ki yazılım mühendisliği bölümü. Ancak bir yazılım mühendisi olmak için önünüzü açan başka bölümler de var. 

Bilgisayar mühendisliği okuyan birisi kendisini bu alanda geliştirerek bir yazılım mühendisi olarak çalışabilmekte. Bilgisayar ve yazılım mühendisliği arasındaki fark ise işin donanım kısmı. Bilgisayar mühendisliği yazılım ve donanım sistemlerinin tümünü kapsar. Ancak yazılım mühendisliği bilgisayar mühendisliğinden türeyen bir bölüm olarak sadece yazılım odaklı bir bölümdür.

Yönetim Bilişim Sistemleri bölümü de tercih edilebilecek bölümlerden birisidir. Günümüzde sistemlerin daha teknolojik boyutlarda kurulmaya başlanması ile ortaya çıkan bu bölüm mezunlarına çok geniş yelpazede çalışma olanakları sunmakta ve yazılım mühendisi olma olanağı da sağlamaktadır.

Yazılım Mühendisliği Hangi Üniversitelerde Var?

Yazılım mühendisliği bölümü ülkemizde yeni yeni çoğalmakta diyebiliriz. Dolayısıyla sınırlı sayıda üniversitede bulunuyor. Bu üniversiteleri sıralayacak olursak devlette

  • Fırat Üniversitesi
  • Karadeniz Teknik Üniversitesi
  • Kırklareli Üniversitesi
  • Celal Bayar Üniversitesi 
  • Samsun Üniversitesi 

Özelde ise

  • Bahçeşehir Üniversitesi
  • Atılım Üniversitesi
  • Beykent Üniversitesi
  • Çankaya Üniversitesi
  • İstanbul Aydın Üniversitesi
  • İzmir Ekonomi Üniversitesi 

gibi üniversitelerde yazılım mühendisliği lisans programları bulunmaktadır.

Keşfet: Bilgisayar Mühendisliği Nedir? Mezunları Ne iş Yapar?

Keşfet: Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Nedir? Mezunları Ne İş Yapar?

Keşfet: Yazılım Mühendisliği Programı Bulunan Tüm Üniversiteler

Yazılım mühendisliği kaç yıl?

Yazılım mühendisliği 4 yıllık bir lisans eğitimine sahiptir. Bazı üniversitelerde hazırlık eğitimi ile birlikte 5 yıl olabiliyor.

En iyi yazılım mühendisliği hangi üniversitede?

Üniversitelerin başarı sıralamalarına baktığımızda en iyi yazılım mühendisliği Bahçeşehir Üniversitesi’nde bulunuyor. İlk 11-13 bin civarlarında öğrenci alıyor.

Yazılım mühendisliği hangi bölümden alıyor?

Yazılım Mühendisliği Sayısal alanından öğrenci alan bir bölümdür. Bu puan türünden gerekli kriterleri karşılamanız gerekmektedir.

Yazılım mühendisi ne kadar maaş alır?

Yeni mezun bir yazılım mühendisi 3.000 ile 4.000 TL arasında başlayabiliyor. Genele baktığımızda yazılım mühendisi 3.000 TL ile 10.000 TL arasında maaş alabiliyor.

E-Mail Listemize Kayıt Olmak İster Misin?
* gerekli alanlar
Size uygun olan seçeneği işaretler misiniz?
Author

Yorum Yap