Teknolojinin gelişmesi, dijitalleşmenin artmasıyla yazılım mühendisliği mesleği önemini ve popülerliğini artırdı. Tabii bir bölümü (mesleği) seçerken maaş faktörü de bir o kadar önemli. Bugün biz de 2020 yılında yazılım mühendisliği maaşları ne kadar? detaylıca inceleyeceğiz.

Öncelikle, Yazılım Mühendisliği Nedir?

Öncelikle, Yazılım Mühendisliği Nedir?

Yazılım mühendisliği, bilgisayar sistemleri ve uygulama yazılımlarının oluşturulması ve geliştirilmesiyle ilgilenen bir mühendislik dalıdır. Uygulama yazılımı, web tarayıcıları, veri tabanı programları vb. içeren kullanıcı odaklı programlardan oluşur.

Mobil teknolojinin yaygınlaşması teknolojinin artan karmaşıklığı ve endüstrilerin gelişmesi ile yazılım mühendisliğine olan ihtiyaç artmakta. Tüm dünyada artık internete bağlı olan, veri toplayan ve paylaşan milyonlarca fiziksel cihazların bulunmasıyla tüm endüstriler teknoloji odaklı olmaya başlıyor. Tabii bu doğrultuda insanlar da teknolojiyle yaşıyor hale geliyor. Artan talebe baktığımızda yazılım mühendisliğine ihtiyaç artarak devam edecek gibi gözüküyor.

Yazılım Mühendisliği Maaşları

Yazılım Mühendisliği Maaşları

BİLGİ GÜÇTÜR
Dijital etkinlikler ve üniversite öğrencilerine katkı sağlayacak yazılardan haberdar olmak için mail adresinizi bırakabilirsiniz.
* gerekli alanlar

Yazılım mühendislerinin kamuda çalışma oranına düşük diyebiliriz. Yazılım mühendisleri daha çok özel sektörde kendine yer buluyor veya çalışmayı tercih ediyor. Maaşları ayrı ayrı incelediğimizde ise;

Kamuda yazılım mühendisliği maaşları 6.000 TL ile 7.000 TL arasında değişmekte. Mesleğe yeni başlayan bir yazılım mühendisi 6.000 TL civarında maaş alırken tecrübe edindikçe 2020 yılında maaşı 7.000 TL’ye kadar çıkabiliyor.

Özel sektörde ise yazılım mühendisliği maaş aralığı biraz daha açık. Yeni mezun bir yazılım mühendisi 3.000 TL civarında alırken tecrübeli yazılım mühendisleri 2020 yılında 10.000 TL’ye kadar maaş kazanabiliyor. Kariyer.net bilgilerine göre ise yazılım mühendisliği maaşları 2.710 TL ile 9.270 TL arasında değişiyor. Ortalama maaş ise 5.990 TL.

Keşfet: Yazılım Mühendisliği Nedir? Yazılım Mühendisleri Ne İş Yapar?

Yazılım Mühendisliği Ne İş Yapar?

Yazılım mühendisleri işletmeler ve endüstriler için sistem ve yazılımlar geliştirir. Bu yazılımlar iş uygulamaları, işletim sistemleri, ağ kontrol sistemlerine kadar çeşitlilik gösterebilir. Aynı zamanda yazılım mühendislerinin bazı sorumlulukları bunlardır:

  • Yazılım ihtiyaçlarını belirlemek için kullanıcılarla birlikte çalışmak ve kullanıcı odaklı olmak
  • Kullanıcıların özelliklerine göre bir sistemi veya uygulamayı tasarlamak, geliştirmek ve test etmek
  • Ürünün gelecekteki potansiyel hata ve sorunları için sistemi veya uygulamayı ayrıntılı olarak anlatan dökümasyonları hazırlamak
  • Sistemin veya uygulamanın gerektiği şekilde güncellemek ve düzeltmelerini yapmak.
  • Mevcut sistemler veya uygulamalar için yazılım yükseltmelerini önermek ve bu güncellerimi çalışmak.
  • Yazılım oluşturmak için yazılım geliştiricileri ve diğer mühendislerle ortak çalışma yapmak.

Yazılım mühendisleri aynı zamanda bu ünvanları da alabilirler:

  • Yazılım mühendisi
  • Front-end geliştirici
  • Back-end geliştirici
  • Siber güvenlik uzmanı
  • Yapay zeka uzmanı
  • Web programcısı
  • Veri bilimci
  • IT (BT)

Yazılım Mühendisliği Dersleri:

Yazılım mühendisliğinde eğitsel ve uygulamalı olarak birçok ders bulunuyor. Bunlar sırasıyla; Bilgisayar Programlama, Genel Fizik, Genel Kimya, Yazılım Mühendisliğine Giriş, Diferansiyel ve İntegral Hesap, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Programlama Dilleri, Hesaplama Sistemleri, Veri Yapıları ve Algoritmalar, Lineer Cebir, Nesne Tabanlı Programlama, Olasılık ve İstatistik, Yazılım Mühendisliği Analiz ve Tasarımı, Veritabanı Yönetim Sistemleri, İnsan Bilgisayar Etkileşimi, Veritabanı Tasarım ve Yönetimi, Yazılım Proje Yönetimi, Yazılım Mimarisi, Bilgisayar Ağları ve İşletim Sistemleri, Algoritma ve Optimizasyon Yöntemleri, Yazılım Doğrulama ve Geçerlemedir.

Yazılım Mühendisliği Taban Puanları ve Sıralamaları

Yazılım mühendisliği taban puanları 283.25829 ile 508.36983 arasında değişiyor. 2021 Sıralama ve taban puanlarına baktığımızda ilk 10’da yer alan bütün üniversitelerin vakıf üniversitesi olduğunu görüyoruz. En yüksek taban puanına sahip devlet üniversitesi ise 419.5097 taban puanına sahip Celal Bayar Üniversitesi. Yazılım mühendisliğini tercih etmek isteyenlerin ise sayısal puan türünde ilk 300 bin kişinin içinde yer alması gerekiyor. Aşağıda ilk 10 üniversitenin taban puanları ve başarı sıralamalarını görebilirsiniz.

Yazılım Mühendisliği bölümünün 2021 Taban Puanı ve Sıralamalarının tamamını görmek adına tıklayabilirsiniz:

Keşfet: Yazılım Mühendisliği 2021 Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Üniversite AdıBölümPuan TürüKontTaban PuanıBaşarı Sırası
BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL) (Vakıf Üniversitesi)Yazılım Mühendisliği (İngilizce) (Burslu)SAY15508.3698311048
İZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ (Vakıf Üniversitesi)Yazılım Mühendisliği (İngilizce) (Burslu)SAY9493.0636920499
YAŞAR ÜNİVERSİTESİ (İZMİR) (Vakıf Üniversitesi)Yazılım Mühendisliği (İngilizce) (Burslu)SAY7474.0879634613
İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ (Vakıf Üniversitesi)Yazılım Mühendisliği (İngilizce) (Burslu)SAY5466.9168640340
IŞIK ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL) (Vakıf Üniversitesi)Yazılım Mühendisliği (İngilizce) (Burslu)SAY8465.7625841309
TED ÜNİVERSİTESİ (ANKARA) (Vakıf Üniversitesi)Yazılım Mühendisliği (İngilizce) (Burslu)SAY7464.7693342142
İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ (Vakıf Üniversitesi)Yazılım Mühendisliği (İngilizce) (Burslu)SAY11464.4437842415
MALTEPE ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL) (Vakıf Üniversitesi)Yazılım Mühendisliği (İngilizce) (Burslu)SAY7461.6069444796
ATILIM ÜNİVERSİTESİ (ANKARA) (Vakıf Üniversitesi)Yazılım Mühendisliği (İngilizce) (Burslu)SAY9460.6983345558
ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ (ANKARA) (Vakıf Üniversitesi)Yazılım Mühendisliği (İngilizce) (Burslu)SAY6460.6871545567
Author

Okul ile ofis arasında gidip geliyor. Dijitali çok sever, kaliteli içeriğe bayılır.

1 Yorum

  1. furkan kaya Reply

    Sadece üniversitede derslere giderek yukarıda ki maaşlara erişebilir fakat kendini geliştirmiş bir yazılımcı için yukarıda ki maaşlar çok az olmuş. Ben yazılım mühendisi 3.sınıf öğrencisiyim ve part time olarak bir şirkette 1.5 yıla yakındır çalışıyorum. Fullstack developer olarak. Maaşım ise 3500 TL. Fulltime’a geçersem maaşım 7000TL oluyor ve daha mezun olmama 1.5 yıl var. Bu maaş yerinde durmuyor. Yeni bir mezun eğer kendini geliştirdiyse (genelde ITU, Boğaziçi üniversite mezunları bu maaşı istiyor) 9-12 bin TL arası bir maaş ile bir işe başlıyabilir. Senior seviyesine geldiğinde ise bu maaş 20-25 bin TL ve üstüne çıkar.
    Fakat yukarıda ki rakamlar çoğu firma için doğrudur. Ama siz kendinizi geliştirip iyi de bir network edinirseniz bu yukarıda anlattığım bir maaşta işe başlayabilirsiniz.

Yorum Yap