21. yüzyıl yetenekleri adındaki serimizin ilk yazısı “yaratıcılık” hakkında. Bu yazı ile herkesin ağzında dolanan “yaratıcılık” nedir, nasıl geliştirilir sorularına cevap bulacaksınız.

Yaratıcılık Nedir?

Yaratıcılık, sözlükte yaratma yeteneği şeklinde açıklansa da; yaratıcılığın altında yatan şey genellikle hayal gücüdür. Hayal gücü sayesinde biz ileriye doğru adım atabiliriz. Hayal gücü ile farklı dünyalara adımlar atıp yeni fikirler, buluşlar ve icatlar ortaya koyarız. Bu yüzden ben yaratıcılığı “yaratıcılık eşittir zengin hayal gücü” şeklinde tanımlıyorum.

Peki ne için yaratıcı olmalıyım? Yaratıcılık ne işime yarar ki? Yaratıcı olmak; uzun süredir çözemediğiniz problemlerinize çözüm üretebilmenizi, alışılmışın dışında fikirler bularak belki de yeni bir iş kapısı aralayabilmenizi, farklı bakış açılarıyla düşündüğünüzden dolayı dünyayı daha iyi anlamlandırma ve yaşam hakkında daha farklı düşünmenizi sağlayabilir.

Yaratıcılığın hayal gücüyle bağlandığını ve yaratıcı olursak neler kazanabileceğimizden bahsettik. Peki daha yaratıcı olabilir miyiz? Olabiliyorsam nasıl olabiliriz? Sorularına gelirsek, evet daha fazla yaratıcı olabiliriz. Bunun için milyonlarca farklı yollar var. Biz bunların bir kaçına odaklanalım:

Yaratıcılık Nasıl Geliştirilir?

1-Hayatınızda küçük değişimler yapın.

yaratıcılık
Çalışma masanızın düzenini de değiştirebilirsiniz.

Çok ilginçtir ki, yaptığınız küçük değişiklikler yaratıcılığınızı büyük ölçüde etkiliyor. Örneğin her sabah gittiğiniz yol yerine farklı bir yol kullanın ya da evinizin çalışma odasında çalışıyorsanız bir gün de mutfakta çalışmayı deneyin. Kitabınızı evde okuyorsanız çıkın dışarıda okuyun. Çok kolay olmasına rağmen bir o kadar da etkili bir bu yöntemi kesinlikle hayatınızda uygulamalısınız.

2-Gezin.

yaratıcılık gezmek

Farklı yerleri, farklı coğrafyaları görmek de yaratıcılığı artıran seçenekler arasında. Hemen bahane olarak farklı yerleri gezecek param yok demeyin. Bulunduğunuz yerden gezmeye başlayın ve o süreçte de ilerisi için paranızı biriktirin. Örneğin, şehrinizde bulunan yerleri araştırın(camileri, kiliseleri, tapınakları, müzeleri, milli parkları). Şartlar elverdikçe gezi alanınızı büyütmeye çalışın. Yazın alın çadırınızı, kamp çantanızı çıkın yollara otostop ile gezin görün.

3-Yeni insanlarla tanışın.

Bu konuda da insanların aklına hemen yabancı kişiler geliyor ve “yabancı insanları nereden bulacağım burada hiç kimse yok”, “ingilizce bilmiyorum ki napayım” şeklinde bahanelere sarılıyorlar. Halbuki çevrenizde bulunan her insan farklı bir bakış açısı, farklı bir fikirdir. Bir gün sizden yaşça büyük biriyle sohbet ederek geçmiş hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Bir gün genç biriyle sohbet ederek teknoloji hakkında bilgiler edinebilirsiniz. Bu konuda üstteki otostop örneği bu fikir için de çok uygun bir seçenek. Otostop ile bindiğiniz her araçta farklı bir kültür, farklı bir düşünce yapısı öğrenme şansına sahipsiniz.

4- Tuvaletteyken de düşünün.

Bu çok komik bir fikir gibi gelebilir ama son zamanlarda aklınıza gelen en iyi fikir nerede geldi biraz düşünün. Tuvaletteyken aklınıza olur olmadık çok fazla fikir gelir.

Benim en iyi fikirlerim genelde ya banyodayken ya da tuvaletteyken gelir. Bu yüzden tuvalette düşünmeyi de ihmal etmeyin.

Yaratıcılığınızı geliştirebilmeniz için daha bir sürü özellik var ama ben benim için en önemli dört tanesini sizinle paylaştım. Siz de bildiğiniz ya da uyguladığınız yöntemleri benimle paylaşarak başka hangi etkili yöntemler varmış öğrenmiş olurum.

Author

Yazacağım, yazıyorum, yazdım...

Yorum Yap