En zor ve özveri isteyen mesleklerden biri olduğunu düşündüğüm meslektir. İşleri hayvanları yani canlıları tedavi etmek. Biz insanlar kendi dertlerimizden dolayı doktora gidince sorunumuzu izah etmeye çalışırız. Doktorlar da bunu anlarlar ve ona göre hareket ederler. Sorunumuzu anlatamasak bile en azından doktorları ısırmayız, gagalamayız, üzerlerine pislemeyiz. Derdini anlatamayan bir canlıyı tedavi etmeye çalışmak ve tedavi ederken de bir takım talihsiz durumlara maruz kalmak ve bunlara rağmen bu işe devam etmek gerçekten sabır ister. Hatta hayvan sahipleri hayvanlardan daha kaprisli olabiliyor. O anlarda veteriner hekimlere yapılan ters hareketler, şımarıklıklar bile veteriner hekimleri yıldırmıyor. Büyük takdiri hak ediyorlar.
İçerik Rehberi
Veteriner Hekim Kimdir? Veterinerlik Nedir?
Veteriner hekim eski adıyla baytar, yeryüzünde yaşayan tüm hayvan türlerinin (pet hayvanları, çiftlik hayvanları, egzotik hayvanlar ve ulusal hayvanlar) sağlığı için önlem alan, hayvan hastalıklarına tanı koyup tedavisi, üremesi, sağlığı, bakımı gibi alanlarda tıbbi bilgi ve yasal yetki ile donatılmış kişidir.
Veterinerlik Bölümü, hayvan ıslahı, hayvan bakımı, hayvan üretimi gibi pek çok konu ile ilgilenen bir lisans bölümüdür. Bu bölümde okuyacak öğrencilerin sadece hayvanları sevmesi, bu mesleği başarılı bir şekilde yerine getirmesi için yeterli değildir. Bu kişilerin aynı zamanda hayvanlara karşı hoş görülü olması, sabırlı ve özverili olması, disiplinli, sorumluluk sahibi, zor şartlarda çalışmaya dayanıklı olması gerekir.
Tıp hekimliğinde sadece “insan sağlığı” ön plandayken; veteriner hekimliğinde genelde “hayvan sağlığı”; özelde ise koruyucu hekimlik, sürü hekimliği, halk sağlığı, gıda güvenliği gibi çok çeşitli hizmetler ön planda yer almaktadır. Ayrıca; tıp hekimliğinde özne “insan” ile sınırlı iken; veteriner hekimliğin öznesi hem “hayvan” hem de “insan”dır. Çünkü veteriner hekimler; hayvan hastalıklarında teşhis ve tedavi yapmalarının yanı sıra hayvanların ıslah edilmesi ve verim özelliklerinin arttırılması konusunda da çalışma yaparlar.
Veteriner hekimliği mesleğinin ana materyalini oluşturan hayvanlar; sanayi ve teknolojinin de ana materyalini oluşturmaktadır. Dolayısıyla veteriner hekimler; sağlık hizmetlerinin yanında ülke ekonomisine de önemli bir katkı sağlamaktadır. Bir veteriner hekim; çiftlikteki inekten elde edilen sütün peynir, yoğurt, ayran, kefir gibi süt ürünlerine; inek, koyun, keçi gibi geviş getiren hayvanlardan elde edilen etlerin pastırma, sucuk, sosis, salam gibi et ürünlerine dönüştürülmesinde ve bu hayvansal kökenli ürünlerin sağlıklı bir şekilde halkın tüketimine sunulmasında hayati rol oynarlar.
Veteriner hekimlerin hizmetleri sadece et ve süt ürünleri ile sınırlı değildir. Örneğin; kümes hayvanlarından elde edilen et ve yumurta; arılardan elde edilen bal; üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde su ürünleri ve balıkçılık; geviş getiren hayvanların yün, yapağı, tiftik ve derileri de veteriner hekimlerin ana materyali olan hayvanların çeşitli ürünlerin olarak insanlığın hizmetine sunulmaktadır. Bütün bu ürünlere ek olarak; veteriner hekimlerin doğada yaşayan vahşi hayvanlar ve bizlerle ortak bir yaşamı paylaşan evcil hayvanların sağlığı, doğal ortamlarında ve refah içinde yaşamaları için verdikleri özverili hizmet de göz ardı edilmemelidir.
Veteriner Hekim Ne İş Yapar?
Veterinerlik hekimler, hayvan hastalıklarına uygun tedavi yöntemleri bulmak, uygulamak, hayvanların sağlıklı bir şekilde üremesini sağlamak, hayvan üremelerinin kontrolünü sağlamak veteriner hekimlerin başlıca görevleri arasında yer alır. Veteriner hekimler, aynı zamanda hayvan biyolojisi üzerine araştırma ve çalışmalar yapar.
Veteriner hekimlerin amacı, hayvanların sağlıklı bir şekilde üremesini sağlamak, hayvanları ıslah etmek, hayvan hastalıklarına karşı araştırma yapmak ve hayvanları tedavi etmektir. Pek çok hayati sorumluluğu içinde barındıran Veterinerlik Bölümü, hayvanların yetiştirilmesi, üremesi ve ıslahı gibi konularda araştırma yapılmasını sağlar. Veterinerlik Bölümünde hayvan biyolojisi üzerine incelemeler yapılır.
Keşfet: Diş Hekimliği Nedir? Diş Hekimi Ne İş Yapar?
- Çeşitli koşullara uygun hayvan tür ve ırklarının saptanması, mevcutların iyileştirilmesi, korunması, verimlerini artırıcı yöntemlerin geliştirilmesi ve uygulanması gibi çalışmalarda bulunur,
- Sağlıklı hayvanların yapısı, fonksiyonları, hayvan yetiştiriciliği, üremesi, sağlığı, hayvan beslenmesi ve hayvan yemlerinin üretimi ve muhafaza teknolojisi ile ilgili hukuk konusunda yeterli bilgiye sahip olmaları gerekir,
- Gerekli ameliyat ve tedavileri yapar,
- Hayvansal besinlerin sağlıklı bir biçimde ve yeterince üretilmesini sağlar,
- Hayvan yetiştiricilerini aydınlatmak amacıyla eğitim programları düzenler, yazılı kaynaklar hazırlar,
- Hayvan hastalıklarının önlenmesi için gerekli tedbirleri alır, aşı ve serum gibi ilaçlar üzerinde araştırmalar yapar, var olanları hazırlar ve uygular.
Veteriner Hekim olmak isteyenlerin; inceleme, araştırma merakı olan, iyi gözlem yapabilen, fen bilimlerine ilgi duyan, hayvanlarla ilgilenmekten hoşlanan, çabuk ve doğru karar verebilen, sabırlı, dikkatli, düzenli, sorumluluk sahibi kişiler olması gerekir. Bu mesleği yapan kişiler büroda çalıştığı gibi köylere de gidebilir. Çalışmaları sırasında tepme, düşme, ısırma, tırmalama gibi hayvanlardan gelebilecek tehlikelerle karşı karşıyadırlar. Veteriner Hekimler resmi tatil günlerinde de çalışmak zorunda kalabilirler. Çalışırken iş elbisesi giyer, eldiven ve maske kullanır.

Veterinerlik Bölümü Kaç Yıllıktır?
Veterinerlik Bölümü, 5 yıllık lisans bölümüdür. Bu bölümde okutulan dersleri başarı ile geçen öğrenciler Veteriner Hekim unvanı alarak çalışmaya başlarlar. Ülkemizde “hayvan doktoru” olarak da bilinen bu meslek, sadece hayvanların tedavi edilmesini değil hayvanlarla ilgili pek çok çalışmanın sağlıklı bir şekilde yürütülmesini sağlar.
Keşfet: Tıp Fakültesi 2021 Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları
Veteriner Hekim İş İmkanları
Veteriner Hekimler; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, büyükşehir, il ve ilçe belediyelerinin hayvan hastanesi, hayvan barınakları, kesimhaneler ve gıda denetim birimleri gibi tüm kamu kurum ve kuruluşlarında sağlık kontrol, kalite kontrol, üretme, işletme ve yönetim alanlarında çalışırlar. Kendi iş yerlerini açabilirler. İnsanın gelişmesi ve sağlığını koruyabilmesi için hayvansal besin tüketme ihtiyacının artması yanında, evcil hayvan besleyen insan sayısının artması veterinerlere duyulan ihtiyacı da artırmaktadır. Veteriner Hekimlerin, mezuniyet sonrası bulundukları yörenin Veteriner Hekimler Odasına kayıt olmaları yasal bir zorunluluktur.

Veterinerlik Dersleri Nelerdir?
- Vücut Sıvılarının Biyokimyası
- Veteriner Hekimliği Tarihi ve Deontolojisi
- Organik Kimya
- Anatomi
- Biyokimya
- Histoloji
- Fizyoloji
- Et ve Et Ürünleri Histolojisi
- Sindirim Kanalının Lenfoid Dokusu
- Hayvan Davranışları
Dersleri başta olmak üzere Veterinerlik Bölümü okuyan öğrencilere biyoloji ve kimya ağırlıklı dersler verilir.

Veteriner Hekim Maaşları
- Devlette Yeni Başlayan Veteriner Hekim Maaşları: 6.000-8.000 TL
- Devlette İdari Pozisyonda Veteriner Hekim Maaşları: 8.000-14.000 TL
- Kurumsal Özel Sektörde Yeni Mezun Veteriner Hekim Maaşları: 5.000-8.000 TL
- Kurumsal Özel Sektörde Tecrübeli Veteriner Hekim Maaşları: 7.000-10.000 TL
- Kurumsal İdaresi Pozisyonda Veteriner Hekim Maaşları: 10.000-20.000 TL
- Küçük İşletmelerde Yeni Mezun Veteriner Hekim Maaşları: 3.000-5.000 TL
- Küçük İşletmelerde Tecrübeli Veteriner Hekim Maaşları: 5.000-8.000 TL
EN DÜŞÜK | ORTALAMA | EN YÜKSEK | |
Veteriner Hekim | 2.820 ₺ | 6.370 ₺ | 13.460 ₺ |
10 Yorumlar
Ellerine emeğine sağlık
Veteriner Hekimliği, gayet net ve önemli detayların altınıizerek anlamışsınız. Teşekkürler. Kaleminize sağlık. İlgilenen gençlerimize de ileteceğim :))
İlgi alanım? bir hayvan seven olarak ?emeğine sağlık çok güzel yazmışsın ??
Çok güzel bir yazı. Çok teşekkür ediyorum.
Tebrikler
Gençlere yol gösterici bir yazı olmuş.Emegine sağlık.
Çok teşekkür ederim.
Teşekkür ederiz ?
Şu an bizi çok ilgilendiren bi konu veterinerlik fakültesi. Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz Cansel hanım?
Yazılarınız severek takip ediyoruz Cansel Hanım.