Herkese merhaba, nasılsınız?.. Üniversite eğitimi boyunca edindiğimiz bilgiler, mezuniyet sonrası çalışma hayatımızı büyük oranda etkileyecek. Bu sebeple öğrencilik dönemi boyunca kendimizi ne kadar gelişime açık tutarsak o kadar fayda göreceğiz. Uluslararası ilişkiler bölümü okuyan bir öğrencinin sahip olması gereken en önemli şey olaylara çok yönlü bakabilme becerisidir. Üniversite yaşamı boyunca edindiği bilgileri iyi yorumlayabilen ve analiz edebilen kişiler alanlarında kolaylıkla uzmanlaşabilirler. Bizler de bu yazımızda sizin için, üniversite yaşamınız boyunca bilgi birikiminizi güçlendirebileceğiniz kitapları listeledik. Uluslararası İlişkiler geniş bir disiplinler arası çalışma alanı olduğu için okuma listesini olabildiğince kapsamlı tutmaya çalıştık.



Bu okuma listesi, Uluslararası ilişkiler disiplininin en fazla odaklandığı konular olan; Siyasi Tarih, Diplomasi, Türk Dış Politikası ve Uluslararası İlişkiler Teorileri üzerine kaynak kitaplar içermekte. Lisans öğrencilerinin çalışmalarına yardımcı olacak aynı zamanda tarihsel yapı hakkında detaylı bilgiye sahip olmalarını sağlayacak içerikte kitapları okuma listesine eklemeye özen gösterdik. Hazırsanız başlıyoruz. ?



Keyifli Okumalar!





Sizler için hazırladığımız 15 kitap önerisi şöyle:

Uluslararası Politika Teorisi- Kenneth N. Waltz

Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğrencilerine 15 Kitap Önerisi

Listemizin ilk kitabı olan Uluslararası Politika Teorisi; siyaset, yönetim ve hukuk dünyasını farklı bir perspektiften anlatan güçlü bir kitap.’’ Kişiler gibi devletler de özgürlüğün genişliği ile orantılı olarak güvensizdirler.’’ Özgürlük ve güvensizlik arasında derin bir bağ olduğunu savunan bu eser uluslararası ilişkilerle ilgilenen herkesin okuması gereken bir kitap. Size tavsiyem ‘’Uluslararası Politika Teorisi’’ mutlaka kitaplığınızda yerini almalı.

Dünya Düzeni- Henry Kissinger

Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğrencilerine 15 Kitap Önerisi

Kissinger’a göre; Vestfalya bölgesinde gerçekleştirilen konferanstan bu yana gerçek bir dünya düzeni hiç oluşmadı. Her devlet kendisine ait yeni bir düzen olduğunu savunuyor. Kissinger ise şunu sorguluyor, Acaba geleceği hiçbir düzenin dizginleyemeyeceği güçlerin belirlediği bir dönemle mi karşı karşıyayız? Dünya tarihinin en önemli olayları arasında eşsiz bir keşfe çıkmak istiyorsanız listemizin ikinci kitabını hemen okumalısınız.

Büyük Satranç Tahtası/ Amerika’nın Küresel Üstünlüğü ve Bunun Jeostratejik Gereklilikleri- Zbigniew Brzezinski

Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğrencilerine 15 Kitap Önerisi

Yirminci yüzyılın sonlarına doğru Amerika dünyanın tek süper gücü olmayı başardı. Başka hiçbir ulus böylesine güçlenmemişti. Fakat önemli bir konu var ki oda Amerika’nın küresel stratejisiydi. Brzezinski, Dünyadaki istisnai konumunu sürdürmek için Amerika’nın küresel stratejisinin ne olması gerektiğine dair önemli bir konuyu irdeliyor. Bakış açınızı değiştirecek ve ufkunuzu genişletecek bir kitap olduğunu düşünüyorum.

Diplomasi- Henry Kissinger

Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğrencilerine 15 Kitap Önerisi

Diplomasi sanatının ve 20. Yüzyılın taraması niteliğinde olan bu kitap 1994’te yayımlanmıştır. Kissinger, diplomasi sanatının inceliklerini anlatırken aynı zamanda tarihi kendi açısından yorumluyor. Güç dengelerinin yaşadığımız dünyayı nasıl etkilediğini merak ediyorum diyorsanız kesinlikle okumalısınız. Amerika’nın dünya üzerindeki durumu ile alakalı detaylı bir okuma yapmak istiyorsanız işte sizlere güçlü bir yapıt.

Modern Ortadoğu Tarihi- William L. Cleveland

Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğrencilerine 15 Kitap Önerisi

Alanın başlıca referans kitaplarından biri olan bu başyapıt 7. yüzyılda İslamiyet’in doğuşuyla başlayan serüvenden itibaren okuru derin bir tarihin içine hapsediyor. Bu konuda daha önce ayrıntılı bilgiye sahip olmayan kişilerin rahatlıkla okuyabileceği bir kitap olduğu için, modern ortadoğu tarihine kapsamlı bir yolculuk yapmaya hazırlanın.

Modern Dünya Sistemi- Immanuel Wallerstein

Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğrencilerine 15 Kitap Önerisi

Uluslararası ilişkiler bölümü öğrencileri daha önce mutlaka Wallerstein’in söz konusu Modern Dünya Sistemi’ni duymuş olacaklar. Küresel ekonomiyi ve merkez çevre kavramlarını öğrenmek ve genel hatlarıyla bu konuda bilgi edinmek istiyorsanız okumanızı öneririm. Bir dünya sisteminin kaynağını, işleyişini anlatan bu kitap alanınızda uzmanlaşmanız için size gerekli olan başarıyı sağlayacaktır.

Stratejik Derinlik- Ahmet Davutoğlu

Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğrencilerine 15 Kitap Önerisi

Bu kitap, soğuk savaş öncesi ve sonrası dünyada değişen sistemi inceliyor. Değişen yapıda Türkiye’nin konumuna değiniyor. Türkiye’yi çevreleyen yakın kara, yakın deniz ve yakın kıta havzaları tarihi şekillendiren alanları kapsayan bir araştırma ortaya koyuyor. Türkiye konumu bakımından stratejik öneme sahip bu derinlik hakkında bilgi sahibi olmak isteyen herkesin okuması gereken bir kitap. Türkiye’nin daha istikrarlı ve uluslararası konjonktüre uygun şartlarda değerlendirilmesi sürecini anlatan bu kitap, uluslararası ilişkiler bölümü okuyan arkadaşlarımıza değerli bakış açıları kazandıracaktır.

Medeniyetler Çatışması- Samuel P. Huntington

Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğrencilerine 15 Kitap Önerisi

Soğuk savaş sonrası yıllarda belirleyici unsurun politika ya da ekonomik ideolojilerden farklı medeniyetler olmaya başladığını anlatan bu kitap, belirleyiciliğin 21. yüzyılda da devam edeceğini savunuyor. Ezberleri bozan farklı bir anlatımı var. Doğu-Batı kırılmasında önemli bir konumda yer alan Türkiye’nin günümüz dünyasındaki yerini kavrayabilmek açısından çok değerli olduğunu düşünüyorum. Okuma listenize eklemenizde fayda var.

Küresel Siyaset- Andrew Heywood

Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğrencilerine 15 Kitap Önerisi

Oldukça kapsamlı iyi bir perspektifle oluşturulmuş küresel eser. Analitik yaklaşımlarla küresel meselelere ışık tutuyor. Küresel aktörler ile dünya sahnesinin önemli oyuncularına değinmekte ve dünya mesellerindeki önemli olayları aydınlatmaya çalışmakta olan bu kitap öğrenmenizi destekleyecek türden. Çalışmalarınıza güçlü bir kaynakla farklı yaklaşımlar kazandırmak istiyorsanız mutlaka okumalısınız.

Devlet-i ‘Aliyye Osmanlı İmparatorluğu Üzerine Araştırmalar- Halil İnalcık

Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğrencilerine 15 Kitap Önerisi

Osmanlı Devleti’ni ilk beylikten alıp Ortadoğu ve Balkanları hükmü altına alan güçlü imparatorluk halini inceliyor. Kitapta konular sadece siyasi tarih olarak işlenmiyor, toplumsal ekonomik alt yapı, nüfus hareketleri ve göçler olarak analizler yapıyor. Tarihsel konuları derin bir bakış açısıyla incelemek için kaynak arıyorsanız okumanız gereken kitap ‘’Devlet-i ‘Aliyye.

Neoliberalizmin Kısa Tarihi- David Harvey

Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğrencilerine 15 Kitap Önerisi

Harvey kitabında, neoliberalizmin detaylıca anlatımını yapıyor. Hakim sınıfların iktidarını güçlendirmeye yarayan bir program olarak görülen neoliberalizm, gelişmiş ülkeler tarafından yeni bir emperyalizm tarzı olarak diğer ülkelere aktarılıyor. Net ve ilgi çekici anlatıma sahip olan bu kitap, neoliberalizm hakkında detaylıca bilgi sahibi olmanızı kolaylaştıracak.

Küresel Çatışmayı ve İşbirliğini Anlamak- Joseph S. Nye / David A. Welch

Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğrencilerine 15 Kitap Önerisi

Westphalia barışından soğuk savaş sonrası döneme kadar yaşanan gelişmeleri anlatıyor. Devlet dışı aktörler, uluslarötesi güçler için değerlendirme yapılıyor. Kitabın en önemli özelliğinden biri ise son bölümünde yer alan alternatif gelecek modellerinin tartışılmasıdır. Siyaset bilimiyle ilgilenen herkesin rahatlıkla okuyabileceği önemli bir kitap.


Milletlerin Zenginliği- Adam Smith

Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğrencilerine 15 Kitap Önerisi

Ulusların zenginliğinin doğası üzerine yapılan bu araştırma 1776 yılında yayımlanmıştır. Çağdaş iktisat anlamında çığır açıcı eserlerden biridir. Milletlerin zenginleşmesinin kıymetli maden biriktirmekle eş tutulan korumacı politikalarla olmayacağını anlatıyor. Özgürlükçü ve dayanışmacı değerlerin önemini yeniden keşfetmek istiyorum diyenler mutlaka okumalısınız.

Geçmişten Günümüze Ortadoğu- Tayyar Arı

Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğrencilerine 15 Kitap Önerisi

Üzerine çok fazla şey söylenen ama çok az bilinen coğrafya pek tabii Ortadoğu. Tarihe yön veren olaylar bu bölgede yaşanmış ve modern imparatorluklar üzerinde mücadele etmiştir. Tarihsel ve kültürel birikimi bu kadar yoğun olan bir coğrafya kitapta anlatılıyor. Çok sayıda olay, kişilerin tanıklığı ve büyük bilgi birikimi sonucu oluşturulmuş bu kitabı mutlaka okuma listenize dahil etmelisiniz.


Siyasi Düzenin Kökenleri- Francis Fukuyama

Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğrencilerine 15 Kitap Önerisi

Listemizin son kitabı olan Siyasi Düzenin Kökenleri, günümüzdeki siyasi kurumların nasıl geliştiğini anlatıyor. Kabile toplumlarının ortaya çıkışını, Çin’de ilk modern devletin büyümesini ve Avrupa’da siyasi hesap sorulabilirliğin gelişmesini ele alıyor. Tarihsel, evrimsel, arkeoloji ve iktisat gibi alanlarda geniş bilgi birikiminden faydalanarak oluşturulmuş bir kitap olduğunu söylemeliyim. Siyasetin doğasını merak ediyorsanız, siyaset hakkında hoşnutsuzluk yaratan noktaları keşfe çıkmak için ilk durak noktanız bu önemli kitap olmalı.



Yararlanabileceğiniz diğer kitaplar ise şöyle:

Uluslararası İlişkilere Giriş- Faruk Sönmezoğlu

Uluslararası İlişkiler Teorisi Tarihi- Torbjorn L. Knutsen

Türkiye’nin Dış Politikası- Oral Sander

Tarihe Düşülen Notlar- Halil İnalcık

Prens/ Hükümdar- Niccolo Machiavelli

Uluslararası Hukuk- Hüseyin Pazarcı

Türk Dış Politikası- Kemal H. Karpat

Türklerin Tarihi- İlber Ortaylı

Tarih Nedir?- Edward Carr

Uygarlıkların Grameri- Fernand Braudel



Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencilerine yönelik hazırladığımız 15 kitap önerisini ve diğer okuma tavsiyelerimizi sizlerle paylaştık. Siz de kitap önerilerinizi ve fikirlerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz. Umarım hazırlamış olduğum okuma listesini beğenirsiniz. Kitap tavsiyelerinden oluşturduğumuz bir sonraki okuma listesine kadar sağlık ve mutlulukla kalın. ?

Göz atmakta fayda var: Uluslararası İlişkiler Okuma Listesi
Gözden kaçırdıysanız: Hukuk Fakültesi Öğrencilerine 10 Kitap Önerisi


Author

Benliğine tanıdık kalmaya çalışan biri.

Yorum Yap