Bildiğiniz üzere 2021 YKS sonuçları geçtiğimiz hafta açıklandı. Üniversite tercihleri 5-20 Ağustos tarihlerinde yapılacak. Genel tercih kurallarından bahsedecek olursak adayların 24 tane üniversite yazma hakkı bulunuyor, yerleşemedikleri takdirde boş kontenjanı kalan okullar için ÖSYM ek tercih tarihi belirleyecektir. Peki bunların dışında tercih yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Unutmayın, tercih dönemi en az sınav kadar önemlidir. Öncelikle ne istediğinizi iyi bilmelisiniz. Birden fazla bölüm mü tercih edeceksiniz, şehir olarak önceliğiniz var mı, eğitim dilinin Türkçe mi olmasını istiyorsunuz İngilizce mi? Bu sorulara cevap verdikten sonra iş olanaklarını da araştırarak kendinize bir kılavuz çıkartın.

Üniversite Tercihi Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Sonrasında bir sıralama aralığı belirleyip bu aralıktaki tüm okulları yazın. Örneğin siz TS sıralaması 30 bin olan bir öğrencisiniz, sıralama aralığınızı 20-40 bin arası belirleyebilirsiniz. Bir vakıf üniversitesinden tercih bursu almak istiyorsanız buna göre o okulları ilk sıralara yazabilirsiniz fakat böyle bir düşünceniz yoksa sıralamanızı çekme ihtimalinize karşın, ilk dört beş tercihinizi gelme ihtimali düşük olan okullardan başlayarak yazmanızı tavsiye ederim. Tercih havuzunuzu oluşturduktan sonra yüksekten düşüğe sıralayarak daha detaylı araştırma aşamasına geçebiliriz.

Bu aşamada tercih yapacak öğrencinin tercih havuzunda istemediği bir şehri ya da bölümü kesinlikle bulundurmaması gerekiyor. Bunun gibi hayati bir kararda insanların yönlendirmesinden ziyade kendinizi dinlemenizi tavsiye ederim. Bu okulu okuyacak olan sizsiniz, her sabah uyanıp isteksizce aynı yere gitmek bir süre sonra katlanılmaz olacaktır. Üniversite hayatınız için bir dönüm noktası olabilir ve bu noktadan sonra tüm hayatınızı da okuduğunuz bölüme göre şekillendirmek durumunda kalabilirsiniz. Bunları göz önünde bulundurduğunuzda istemediğiniz bir şeyi yapmak zorunda olmaktansa, bir sene daha hazırlanıp hayalini kurduğunuz yerde olmak sizler için çok daha tatmin edici olacaktır. Buradan sonraki adımların çok önemli olduğunu düşünüyorum çünkü birçok öğrenci yeterli araştırmayı yapmadan tercih yaptığı için üniversite hayatlarında problem yaşayabiliyorlar.

Lokasyon ve Kampüs

İlk dikkat edilmesi gereken şey kampüs lokasyonu ve olanaklarıdır. Tercih edeceğiniz üniversitenin kampüsü şehrin hangi semtinde veya ilçesinde bunu tercih yapmadan incelemelisiniz. Örnek verecek olursak Ondokuz Mayıs Üniversitesinin Hukuk Fakültesi Samsun’un Çarşamba ilçesinde bulunuyor. Kampüsün merkezde olduğunu düşünerek tercih eden öğrenciler haliyle hayal kırıklığı yaşıyor. Bu yüzden kampüs içinde ve şehir içinde ulaşım olanaklarının elverişli olup olmadığı önemli bir konudur. Bazı kampüsler şehrin dışında kalır. Bu yüzden kampüs ile şehir merkezinin veya konaklayacağınız yerin mesafesi ne kadar ve ulaşım nasıl sağlanıyor, bunları bilmeniz gerekir. Dikkat edilmesi gereken diğer bir husus ise, tercih edilen şehrin konaklama imkanlarıdır. Yurt düşünen öğrenciler için kampüs yakınında devlet ve özel yurtların şartlarını araştırın. Evde yaşamayı düşünen öğrenciler ise kampüs çevresindeki evlerin kira koşullarını araştırmalıdır.

Üniversite Tercihi Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Okulun İmkanları

Bunun dışında okul olanaklarını da detaylıca araştırmalısınız. Mesela bölüm olarak gastronomi gibi uygulamalı eğitimler içeren bir bölüm düşünüyorsanız mutfağı olan okulları tercih etmelisiniz. Evet maalesef, Türkiye’de bazı devlet üniversitelerinin gastronomi bölümü olmasına rağmen mutfağı bulunmuyor. Gastronomi gibi bazı bölümlerin (mühendislik, moda tasarım vs.) özel laboratuvarlara, atölyelere sahip olması gerekir. Sıralamanın düşük oluşuna aldanıp araştırmadan tercih yapmayın. Özellikle uygulamalı eğitim veren bir bölüm düşünüyorsanız sizin için bu olanakların yeterli olması çok önemlidir.

Ayrıca vakıf üniversiteleri için ek bir parantez açacak olursak, çoğu vakıf üniversitesi öğrencilere tercih bursu sağlıyor. Bu şekilde ek indirim almış oluyorsunuz. Kendi puan türünde dereceye girmiş öğrencilere ise aylık 500 ₺ ile 5000₺ arası başarı bursu veriliyor. Buna ek olarak konaklama ve ulaşım gibi giderler de okul tarafından karşılanabiliyor. Bazı vakıf üniversitelerinde öğrenci kendi puan türünde gereken sıralamayı sağlayamamış olsa bile belirli bir genel not ortalaması üzerinde olduğu takdirde (genelde 2.72) istediği bölümden ÇAP yapabilir. Özellikle de tam burslu tercih yapmayı düşünen öğrenciler için çok büyük bir avantajdır.

Bölüm Öğrencileriyle İletişime Geçmek

Son olarak üniversite adaylarına tavsiyem bizzat o okulun öğrencilerinden fikir almalarıdır. Yerleşmek istediğiniz üniversite/bölüm ’de okuyan öğrencilere sosyal medya aracılığıyla ulaşıp avantajları ve dezavantajları bizzat onların ağzından dinleyebilirsiniz. Size bu konuda yardımcı olacak bir sürü öğrenci bulacağınızdan emin olabilirsiniz. Eğer Anadolu üniversitesi veya İngilizce iktisat yazmayı düşünen arkadaşlar varsa bana instagramdan (@feyzaykut) ulaşabilirsiniz ? Umarım faydalı olmuştur.

Eğer dilerseniz bu konuda yararlanabileceğiniz birçok içerik mevcut.

Bölümler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için sitemizdeki Üniversiteye Hazırlık kategorisini gezmeyi unutmayın!

Author

Yorum Yap