Tarih hakkında yazılmış pek çok kitap var. Fakat tarih kapsamlı ve derin bir alan olduğu için birbirinden farklı görüşleri içerisinde barındırıyor. Bu sebeple kaynak bakımından fazlasıyla zengin. Haliyle bu kadar fazla kaynak içerisinde hangisini okuyacağımıza karar vermek zor. Buna kendimizce bir çözüm getirelim istedik. ? Bizler de tarih meraklıları olarak, yaşadığımız dünya üzerinde var olan tüm toplumlara ait özellikleri merak ediyoruz. Geçmişte yaşanılan zorlukları ve yaşanılmış olan bu zorlukların günümüze yansımalarını bilmek istiyoruz. Araştırma yapmaktan ve pek tabii merak duymaktan beslendiğimiz için tüm tarih severlerin ilgisini çekebileceğini düşündüğümüz 10 kitap önerisini sizler için bir araya getirdik.
Sizler adına derlediğimiz bu listede, tarihin içerisinde yer alan ve birbirinden farklı konuları işleyen kitapları seçtik. Geçmişe doğru bir yolculuğa çıkacağımız bu liste ile aynı zamanda yaşanılan dönemin zorluklarına değinen kitapları inceleyeceğiz. Hazırsanız tarih yolculuğumuz başlıyor. ?
Keyifli Okumalar!
Sizler için derlediğimiz 10 kitap önerisi şöyle:
İçerik Rehberi
Semerkant- Amin Maalouf
Semerkant’ta derin bir tarih anlatılıyor. İki bölümden oluşan bu kitabın ilk bölümü Rubaiyyat hakkında kapsamlı bilgileri içeriyor. İkinci bölümünde ise İran siyasetine değinilerek bir Amerikan vatandaşının Rubaiyyat’ı bulmak için İran siyasetine dahil olmasını konu ediniyor. 11’inci ve 20’nci yüzyıllara ait bir olay örgüsü var. Okurlara farklı dünyaların kapılarını açan bu eser günümüzde en çok okunan kitaplar arasındaki yerini koruyor. Ömer Hayyam’ın gezgin yaşamına ve sevgilisi ile arasında geçen aşka tanık olmaya hazır olun. Öyle ki, Semerkant bir tarih romanından çok daha fazlası. Kitabın akıcılığına değinmeden geçemeyeceğim. Bir tarih kitabı olmasına rağmen okuyucuyu içine alan ve kolay kolay bırakmayan güçlü bir eser. Tarih severler, henüz bu kitabı okumadıysanız hemen listenize eklemenizi tavsiye ederim.
Devlet Ana- Kemal Tahir
Kemal Tahir’in en önemli eseri olan bu kitap, kadının toplumdaki yeri ve gelenekler gibi sosyal konulara değiniyor. Anadolu insanının derinlemesine işlendiği bu kitap, Türklerin Orta Asya’dan getirdikleri kültürü anlatıyor. Böylesine güçlü anlatıma sahip tarih romanı elbette içerisinde köklü bir aşk öyküsüne de yer veriyor. Osmanlı kurulmadan önceki Anadolu’ya ait tüm özellikleri işleyerek okuyucuya aktarıyor. Ayrıca Osmanlı Devleti’nin hangi amaçla ve neden kurulduğuna dair bilgilerde kitabın içerisinde mevcut. Türk kültürüyle alakalı bilgilere ve Anadolu insanının karakteristik özelliklerine merakınız varsa kesinlikle okumalısınız.
Türklerin Tarihi- İlber Ortaylı

Türklerin adının nereden geldiğini merak ediyor musunuz? Üzerinde yaşadığımız bu topraklara ne zamandan beri Türkiye deniyor biliyor musunuz? Tüm bu sorulara cevap bulabileceğiniz bir kitap Türklerin Tarihi. Doğu ve Batı kültürlerini birbiriyle harmanlamış olan Türk milletinin dünya tarihindeki yeri işleniyor. Kazanılan önemli savaşlar, toprak kayıpları ve bugunkü Anadolu. Bunlara ait tüm bilgilere bu kitap sayesinde erişeceksiniz. Gerçek anlamda eğitici bir eser. Tarihle birlikte günümüze ışık tutan türden. Bu kitapla birlikte tarih konusunda yadsınamaz bir donanıma sahip olacaksınız. Okuma listenize eklemeyi unutmayın.
Modern Ortadoğu Tarihi- William L. Cleveland

Başlıca referans çalışması olan bu eser okura siyasal tarih anlamında bir çerçeve çiziyor. İslamiyet’in doğuşuyla birlikte anlatılmaya başlayan serüven toplumsal ve kültürel alanda çizilen Ortadoğu ile bütünleşiyor. Osmanlı’da ve Mısır’da yaşanan reformlardan, emperyalizme kadar geniş bir yelpazede konular anlatılıyor. Ortadoğu’nun modern tarihini derinlemesine inceliyor. Uluslararası ilişkiler- tarih bölümü gibi alanlarda okuyan öğrenciler için ciddi anlamda ders kitabı niteliğinde bir eser. İlgiyle okunacak türden bir kitap olduğunu düşünüyorum.
Devlet-i ‘Aliyye- Halil İnalcık

Osmanlı Devleti’nin beylik halinden güçlü bir imparatorluk durumuna gelişini konu ediniyor. Siyasi tarihe ait toplumsal yapıyı inceliyor. Geçmişten gelen kurum ve zihniyet altyapısını çözümleme tespitleri yapıyor. Tarih konusunda çok değerli bir kitap. Okura zaman zaman ağır bir eser izlenimi yaşatıyor. Çağımızın en büyük isimlerinden biri Halil İnalcık. Öyle ki bu eser tarihe ışık tutan cinsten. Tüm tarih meraklılarına önerilir.
Kök Tengri’nin Çocukları- Ahmet Taşağıl

Türkler çok büyük bir medeniyet yarattılar. Başka medeniyetlere katkıda bulundular. Bu başarı akıllara şu soruları getiriyor. Türkler nasıl teşkilatlandılar? Tarihleri tam olarak ne zaman başlar? Nereden gelirler? Onlar kimdir? Hangi dinlere inanırlar? Tüm bu soruların cevapları için kesinlikle okumalısınız. Masmavi Gökyüzünün (Gök- Tanrı’nın) altında buluşan Türklerin hikayesi anlatılıyor. Çok yalın, çok anlamlı bir çalışma. Benzeri olmayan farklı bir kitap olduğunu düşünüyorum.
Osmancık- Tarık Buğra

1973 yılında yazılan bu eser, Osman Gazi’nin başından geçenleri konu ediniyor. Tarık Buğra’nın sanatsal anlatımı tarihe ışık tutuyor. Osmanlı Devleti’nin temellerinin atılışı akıcı bir dille işleniyor. Zaman zaman Osman Bey’in kendi iç dünyası okura aktarılıyor. Tarih meraklılarının mutlaka ilgisini çekecek türden bir eser. Osman Gazi’nin dedesinden almış olduğu bir öğüt ile başlayan bu kitap tarih kaynakları arasındaki önemini günümüzde de korumakta. Osmanlı Devleti’nin kuruluş felsefesinin güçlü bir anlatımı yapılıyor. Osmanlı’nın sırrı nedir yazar bunun üzerinden tarih severlere farklı bakış açıları sunuyor. Tarihin gizemli sayfalarına doğru anlamlı bir tura çıkmak için bu kitabı mutlaka okuma listenize eklemelisiniz.
Dünya Tarihi 101- Tom Head

Uygarlık tarihine doğru keyifli bir maceraya çıkmaya hazır olun. Jül Sezar’dan Cengiz Han’a kadar küreselleşmeden köleliğe tüm merak ettiklerinizi tek bir kitapta bulmak istiyorsanız mutlaka bu kitabı okumanızı tavsiye ederim. Tarihte yaşanan tüm şaşırtıcı olaylar ilgi alanınıza giriyorsa hiç beklemeden okuma listenize önerimizi ekleyin. İlginç keşiflere binlerce yıllık serüvenlere çok yakından tanık olmanızı sağlayacak olan işte bu kitap. Şimdiden keyifli okumalar.
Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi- Yuval Noah Harari

Harari, insanın tamamen bambaşka türe evrildiği bir geleceğin kurgusunu yapıyor. Kitabın temel meselesi hümanizmin dünyaya egemen olma gayretini ifade etmektir. İnsanı sahip olduğu tüm özelliklerden ayrı düşünmeye başlayacaksınız. Tarih boyunca benzeri görülmemiş kazanımları elde etmiş olmanın verdiği duygu, mutluluk üzerinden inceleniyor. Kitabı okurken insanın, insana ait tarihin nasıl değiştiği hakkında ilginç bilgilere rastlayacaksınız. Farklı anlatımıyla okurun ilgisini çekmeyi başaran bir kitap. Bu nedenle başucu kitabı mahiyetinde okumaya başlayabilirsiniz.
Nutuk- Mustafa Kemal Atatürk

Tarihe ilgi duyanlar için oluşturduğumuz bu kitap önerileri listesinde elbette Nutuk’a yer vermeden geçemezdik. Türk insanına bırakılmış en değerli eser Nutuk. Küllerinden doğan bir milletin anlatıldığı, yaşananları konu edinen bu kitabı Mustafa Kemal’in ağzından dinliyoruz. Söylev türünde oluşturulmuş eser aynı zamanda politika ve siyaset kitabı olma özelliği taşıyor. Eserde çokça günlük ve belgelere rastlayacaksınız. Önemli dersler çıkarılması için tekrar tekrar okunmalı. Yazıldığı zamanı değerlendirdiğimizde dili oldukça ağır çünkü Arapça ve Farsça kelimler kullanılmış. Günümüzde yayınevleri tarafından dil bakımında daha sadeleştirilmiş, bu halini okuyabilirsiniz.
Tarihe ilgi duyan herkesin okumaktan memnun kalacağını düşündüğümüz kitapları sizinle paylaştık. ? Sizler için hazırlamış olduğumuz 10 kitaptan oluşan okuma listemizi umarım beğenirsiniz. Bir sonraki kitap yorumlarından oluşan okuma listemizde buluşana kadar, sağlık ve mutlulukla kalın.. ?
İlgini çekebilir: En İyi 30 Tarih Kitabı