Hayatımızın çoğu döneminde bildiğimiz/araştırdığımız bilgileri insanlarla paylaşıyoruz. Bu paylaşımı yapmanın yollarından birisi de sunum yapmak. Bu yazımızda sizlere sunum yapmaktan bahsedeceğiz.

Sunum Nedir?

Belirli bir alanda yapılan çalışma veya anket sonuçlarını açıklamak, önemli olayları aktarmak için bir topluluğun önünde yapılan konuşmalara sunum diyoruz. Bir grupla konuşarak veya toplantı yaparak gerçekleştirebiliriz. Sunumlarda büyük bir çoğunlukla görsel ve dijital öğelerden faydalanılmakta. Böylece sadece sözleri kullanarak değil görsel olarak da aktarım gerçekleştirilerek anlatılanların daha etkili bir şekilde dinleyenlere aktarılması sağlanır.

Yaptığımız sunumları daha etkili bir hale getirmek için görsel veya teknolojik bazı destekleyici ögeler kullanmanın yanı sıra sunumun içeriği ve aktarma tarzı da dikkat edilmesi gereken unsurlar arasında. Yapılan bir sunum sırasında dinleyicilerin tüm dikkati sunucuda olacağından sunucunun diksiyonu ve beden dili de yapılan bir sunumda çok büyük önem taşımakta.

Bir sunum yapılırken sunu desteği kullanmamız kaçınılmazdır. Etkileyici ve doğru hazırlanmış bir sunum ise bize inanılmaz ölçüde yardımcı olacaktır. Bu yazımızda sizlere bir sunumun nasıl hazırlanacağından bahsedeceğiz.

Sunum Nasıl Hazırlanır?

Sunum Nasıl Hazırlanır?

Bilgi Toplamak

Her şeyden önce sunum yapacağımız konuya hakim olmalıyız. İnsanlara aktaracağımız bir konu hakkında eksik bilgi sahibi olmak hem sunumda hem de olası sorularda bize sorun çıkarabilir. Bu nedenle bilgimiz olan konularda sunum yapmalı ve sunum öncesinde yine gerekli araştırmaları yaparak o konu hakkında bir konuşma yapmaya hazır olmalıyız. Bu aşamada birden fazla ve güvenilir kaynaklar seçmeye özen göstermeliyiz.

Konuşmayı Hazırlama

 Konuyla ilgili yeterli bilgiyi topladıktan sonra konuşmamızı oluşturmaya başlamalıyız. Tamamen olmasa bile konuşma başlıklarını belirlemeli ve içeriği nasıl dolduracağımızı kesinleştirmek bize sunuyu hazırlamada yardımcı olacaktır. Sunum süremizin uzunluğuna göre bir konuşma metni hazırlayarak hem süreyi aşmamaya hem de sahip olduğumuz süreyi en iyi şekilde kullanmaya çalışmalıyız. Gereğinden kısa bir sunum hoş bir izlenim bırakmayacağı gibi fazla uzun bir sunum ise dinleyicilerin sıkılmasına ve dikkatinin dağılmasına sebep olacaktır.

 Konuşmayı hazırlarken sunum yapacağımız kitleyi de göz önünde bulundurmalıyız. Halihazırda konuya hakim olan bir topluluğa sunum yapacaksak bazı basit detayların sunumda yer almasına çok da gerek olmayacaktır. Ana hatlarıyla ve süreye uygun bir şekilde konuşma metnimiz belli olduktan sonra sunuyu hazırlamaya başlayabiliriz.

Sunumu Hazırlama

Keşfet: Etkili Sunum Teknikleri Nelerdir?

 Sunumu gerçekleştirirken bize en büyük yardımı dokunacak unsur kullanacağımız sunudur. Anlattıklarımıza görsel bir destekçi olmanın yanı sıra yeri geldiğinde bize de sunumu takip etme ve akıcı bir şekilde devam ettirme konusunda yardımcı olmakta. Konuşmamızın ana başlıklarına uyumlu ve sıralı bir biçimde sunum sayfalarını hazırlamalıyız. Gerekli yerlere tablolar, grafikler yerleştirerek anlatımı pekiştirebiliriz. Bunun yanında kullanacağımız ikonlarla veya fotoğraflarla anlattıklarımızın daha anlaşılır olmasına yardımcı olabilir, sunumun yaklaşık 10-15 dakika süren sıkıcı bir konuşma olmasındansa daha eğlenceli bir hale gelmesini sağlayabiliriz. Tabi bunu yaparken sunumun olması gereken ciddiyetinden uzaklaşmamasına özen göstermeli ve aşırıya kaçacak alakasız görsellerin sunuda yer almamasına dikkat etmeliyiz.

 Konuşmanın başında olacağı gibi sununun ilk sayfasında konuyu ve kim olduğumuzu belirtmek doğru bir tercih olacaktır. Hemen bir sonraki sayfada da sunum boyunca nelerden bahsedeceğimizi ve ilerleyişi görmek dinleyicilerin kendilerini sunumu dinlemeye daha da iyi hazırlamalarına yardımcı olacaktır. İlerleyen sayfalarda ise kaçıncı sayfada olunduğunu ve kaç sayfa kaldığını gösterecek numaralandırmalar veya aynı görevi görecek detaylar kullanmak da yine hem kendimiz hem de dinleyenler için kolaylık sağlayacaktır.

 Konuşmamızı sunuya taşırken cümleleri olduğu gibi taşımak çok da doğru bir yöntem değildir. İzleyenlerin uzun uzun cümleleri sunuda görmeleri olumsuz bir görüş uyandıracaktır. Bunun yerine anahtar kelimeler seçerek sunuya bu şekilde yerleştirmek dinleyicilerin karmaşık ve yazı dolu bir ekran görmesini önlemenin yanı sıra sunum sırasında söyleyeceklerimizi hatırlarken de bize yardımcı olacaktır. Sunuda kullanacağımız yazının fontunu doğru seçmeli ve büyüklüğünü de sunumu gerçekleştireceğimiz salonun en arkasından da okunabilecek şekilde ayarlamalıyız.

 Sunum hazırlamak için birçok seçeneğe sahibiz. İstediğimiz temaya uygun şekillerde sunumları hazırlayabilmemiz için birçok farklı uygulama mevcut. Sizler için birkaç uygulamadan bahsetmek istiyoruz.

Sunum Hazırlama Programları

Sunum Hazırlama Programları

PowerPoint

Hepimizin bildiği PowerPoint uygulaması kullanması kolay ve birçok farklı animasyon seçeneğiyle bizler için iyi bir seçenek. Aynı zamanda birçok platformu da destekliyor olması sunumlar sırasında sıkıntı yaşama ihtimalimizin düşük olmasını sağlıyor.

Keşfet: 12 En iyi PowerPoint Sunum Şablonları

Prezi

 Prezi alışılmış sunum akışından farklı yapıda olan bir sunum programı. Birçok sunu sayfası yerine büyük bir sayfa ile sunuya başladığınız ve devamında kullanacağınız bütün bölümleri ve içerikleri bu büyük sayfa içine yerleştirdiğiniz bir temaya sahip. Böylece sunumunuz çok daha akıcı ve bütün duruyor. Sunumunuzun konusuna uygun seçtiğiniz bir görsel ile birlikte kullandığınızda etkileyiciliği büyük oranda artıran bu uygulama hazırlama kısmında diğerlerine göre biraz daha uğraştırıcı.

Google Slaytlar

 Tek başınıza değil de birlikte çalışacağınız durumlarda oldukça kullanışlı. Web üzerinde kullanılan bir uygulama. Bilinen diğer programlarla benzerlik taşıyor oluşu kullanımının kolay olmasını sağlıyor. Hazırlayacağınız sunu için temalar, görseller seçebilme ve animasyonlar ekleyebilme imkanı da sunuyor.

Canva

Canva da web tarayıcısı üzerinden kullanılan bir uygulama. Kişiselleştirmenin çok daha serbest olmasını sağlıyor. İçeriğinde kullanabileceğiniz hayli fazla görsel ve grafiklerle birlikte olan Canva yine hazırladığınız sunuları aynı platform üzerinden sunabilmenizi sağlıyor. Aynı zamanda içerisinde bulundurduğu templateleri kullanabilirsiniz.

Zoho Show

 Yine web üzerinden kullanılan Zoho Show aynı şekilde fazla kullanıcı arasında paylaşımı kolaylaştıran ve içeriğinde temaları barındıran bir platform. Ek olarak on farklı dil seçeneğiyle kullanışlı olabiliyor. Dezavantajı ise internet bağlantınız stabil olmadığında birlikte çalışma konusunda aksamaların yaşanması.

Sunum yaparken kelimeleri ve vurguları iyi kullanmak hem dinleyicilerin dikkatini sunuma toplamakta hem de sözlerimizi aktarmada çok büyük etki sahibidir. Bunun yanında giyimimiz de dinleyicilerin izlenimi açısından önemlidir ve aşırılıktan kaçınmak bizim için daha iyi olacaktır. Sunum yapacağımız ortamı önceden tanımak bizim sunum sırasında daha rahat olmamıza yardımcı olabilir. Sunumu gerçekleştirmeden önce mutlaka provasını yapmalıyız. Bu sayede takıldığımız yerleri fark edip bunlar için önlem alabiliriz. Provayı yaparken ailemizden, arkadaşlarımızdan yardım isteyebilir ve onların da görüşlerini alarak sunumumuza daha farklı bakış açıları katabiliriz. İyi hazırlanmış ve detayları üzerinde çalışılmış bir sunum sayesinde istediklerimizi doğru anlatabilir, dinleyicileri etkileyebilir ve istediğimiz sonucu elde edebiliriz.

Yorum Yap