Güzel bir günden herkese merhabalar, umarım hepimizin günü güzel geçiyordur! Bu yazımızda sizlere üniversite yıllarımızda, özellikle mezun olmamıza yakın hepimizin kafasını kurcalayan ve aklımızda onlarca soru işareti yaratan “Staj” konusunu ele alacağız. Stajın iş hayatındaki öneminden, staj türlerinden ve daha birçok konudan bahsedeceğimiz yazımız için şimdiden iyi okumalar!
İçerik Rehberi
Staj Nedir?
Stajın sözlük anlamı bir mesleği tanımak ve öğrenmek adına geçirilen uygulamalı dönemdir. Genel olarak öğrenciler ve mezunlar için ise staj yıllar boyu edinilen teorik bilginin uygulamaya dökülmesine imkan sağlayan; kariyer planlamasında bizlere yol gösterebilmek adına, belirli kurum veya kuruluşlarda farklı çeşitlerde yapılabilen bir eğitim denilebilir. Staj bizlere kendi mesleğimizi tanımak, sektörleri yakından takip edebilmek ve kendimizin eksik yönlerini görüp bunları tamamlamamız için bir fırsattır.
Staj Yapmanın İş Hayatındaki Önemi Nedir?
Her öğrenci için okul hayatı bir şekilde kolay ya da zorlu olarak geçmektedir fakat asıl yolculuk okulu bitirerek mezun olduğumuzda başlar. İş hayatına iyi bir başlangıç için en önemli şeylerden birisi şekillenmiş bir kariyer planlamasıdır ve staj aslında sizlere bu imkanı sunar. Staj döneminde aktif iş hayatına girerek geniş bir deneyim yelpazesine sahip olabilirsiniz. Staj yapmanın daha birçok faydası vardır. Tabii ki bu faydalar sektörden sektöre spesifik olarak değişebilir ancak değişmeyen ve staj programlarının temelinde bulunan faydaları sizler için listeledik;
- Staj yapmak her şeyden önce öğrendiğimiz bilgileri uygulamaya dökerek bize meslek hayatı ile ilgili deneyimler kazandırır.
- Kendi bilmediğimiz yönlerimizi keşfetmeyi, eksiklerimizi tamamlamayı ve bireysel yetkinliklerimizi geliştirmeye olanak sağlar.
- Farklı sektörlerde staj yapabilme imkanımız olması, sektörleri yakından tanımamız için bir fırsattır ve bir mesleğin kendimize uygun olup olmadığını bu staj dönemlerinde öğrenebiliriz.
- Staj programları, staj tecrübesine sahip mezunların iş hayatına daha hızlı ve kolay bir giriş yapabilmesini sağlar. Potansiyel şirketler, staj yapan bir kişinin daha deneyimli olduğunu, kolay adapte olabileceğini ve daha fazla sorumluluk almaktan kaçmayacağını bildikleri için işe alımlarda genelde staj yapmış kişilere öncelik verirler.
- Uzun dönem stajlar, bazı şirketler tarafından çalışma tecrübesi olarak sayılabildiğinden yeni mezun olmanıza rağmen, tecrübe arayan şirketlere girmenizi sağlayabilirler.
- Ücretli olan stajlar vardır. Yani staj, kendinizi geliştirirken aynı zamanda finansal olarak da sizlere destek olabilecek bir programdır.
- Staj yaptığınız esnada, hem meslektaşlarınızla hem de birçok profesyonel insanla tanışacaksınız. Bu durum sizin “Network”ünüzü yani “Ağı”nızı genişletir ve iş dünyası için network her şeydir. Tanıştığınız kişiler size iş başvurularında referans olabilir, yeni iş imkanları ve teklifler sunabilir, sizleri yönlendirebilir ve hatta belki hayatınız boyunca sizin mentorunuz olabilir. Bu sebeple staj yaparken çevremizde bulunan insanlar bizler için bir “Değer”dir.
Staj Türleri Nelerdir?
Staj programları, zorunlu staj ve isteğe bağlı (gönüllü) staj olarak ikiye ayrılır. Zorunlu staj kişilerin veya öğrencilerin belirli şartları yerine getirmek için tamamlamak zorunda oldukları staj programlarıdır. Genellikle okulunu bitiren kişinin mezun olabilmesi için tamamlamak zorunda oldukları stajdır. İsteğe bağlı staj ise tamamen sizin iradenize ve seçimlerine bağlı kalmış olup, genellikle deneyim kazanmak amacıyla yapılan bir staj türüdür.
Hangi Üniversite Bölümleri İçin Staj Yapmak Zorunludur?
Staj, ülkemizde neredeyse her üniversitede ve her bölümde artık zorunlu hale gelmiştir. Üniversite okuyan tüm öğrencilerin neredeyse hepsinin mezun olabilmek için en az bir zorunlu staj tamamlamaları gerekmektedir. Bunun yanı sıra zorunlu stajdan önce veya sonra yapılan isteğe bağlı stajlar sizlere deneyim ve tecrübe kazandırır, CV’lerinizde yer ederek sizi işe alabilecek olan potansiyel şirketler için ön plana çıkmanıza yardımcı olur.
Üniversitenin Hangi Dönemlerinde Staj Yapılabilir?
Staj dönemleri için olan şartlar üniversiteden üniversiteye ve bölümden bölüme değişebilir fakat genellikle birçok üniversite staj yapmak isteyen öğrenciler için eğitim hayatında 4 yarıyılı tamamlamış olmasını şart koşmaktadır. Staj programları ise firmalar tarafından çoğu zaman yaz dönemlerinde açıldığından dolayı stajlar yaz aylarında gerçekleştirilir. Güz ve Bahar dönemleri arasındaki tatilde (Şubat Tatili) stajın eksik kalan kısmı var ise tamamlanır.
Son olarak bir öneri: Zorunlu staj gerektiren neredeyse tüm bölümlerdeki öğrencilerin staj yapmaları gerektiği için kendinizi iş başvurularında ön plana çıkarmak istiyorsanız eğer, yapacağınız stajı kurumsal ve köklü bir firmada yapmaya, staj döneminizde kendinizi sürekli eğitimler ve seminer ile geliştirmeye özen gösterebilirsiniz 🙂
İlginizi çekebilir: Staj Bulma Rehberi | Mutlaka Yapmanız Gerekenler
Göz atmak isteyebilirsiniz: Staj Yapmanın Önemi Nedir?