Sosyal girişimcilik, yeni bir kavram olarak karşımıza çıkmasına rağmen sosyal girişimciler yüzyıllardan beri varlığını devam ettirmektedir. Aynı zamanda günümüz de sosyal girişimcilere olan ilgi de sürekli bir artış göstermektedir. Bu yüzden de sizler için bu yazımızda sosyal girişimcilik kavramı hakkında durmaya karar verdik. Sosyal girişimcilik nedir? Kimler sosyal girişimcidir? Sosyal girişimciliğin geleneksel girişimcilikten farkı nedir? Sosyal girişimcilik bir kariyer midir? Bu yazımızda bunların üzerinde duracağız. Yazımızı okurken belki de kendinizin de bir sosyal girişimci olduğunu fark edebilirsiniz. Öyleyse hadi başlayalım!!!

İçerik Rehberi
Sosyal Girişimcilik Nedir?
Sosyal girişimciliği tanımlarken ilk olarak klasik bir tanımlama yapmak istedik. İşte sosyal girişimcilik hakkındaki o klasik tanım:
- Sosyal girişimcilik, kâr amacı gütmeyen organizasyonların gelir elde etmek için yenilik üretmeleridir. Sosyal girişimcilik tanımlarında kişisel servet veya ortakların servetlerini arttırmadan ziyade sosyal bir değer oluşturulmaya çalışılır. Bu oluşturulan faaliyetler aracılığıyla da bir yenilik oluşturma hedeflenir. Aynı zamanda, sosyal girişimcilik uzun dönemli sürdürülebilirliği amaçlar. Sosyal girişimcilik ekonomik ve sosyal değer yaratımını bütünleştiren bir süreçtir. Sosyal girişimcilik denildiğinde karşımıza sosyal değer, sosyal sorumluluk, sosyal sermaye gibi kavramlar çıkmaktadır. Bu sosyal girişimcilik hakkındaki klasik bir tanımdı.
Şimdi de sosyal girişimciliğin tanımını sosyal girişimci bireylerin anlatımıyla yapacağız.
- Sosyal girişimcilik kârını toplumsal faydadan alan bir girişim türüdür. Sosyal girişimciler geleneksel girişimciler gibi kâr amacı güdebilirler fakat elde ettikleri kâr toplumsal faydaya yöneliktir. Eğer bir sosyal girişimci sürdürülebilir bir proje gerçekleştirdi ise elde ettikleri geliri yine benimsedikleri o toplumsal fayda için kullanırlar. Sosyal girişimcilik sivil toplumun en sürdürülebilir mekanizmalarından biridir. Okullar, hayratlar, vakıflar, dernekler, gönüllü platformlar, sivil toplum kuruluşları, dayanışma dernekleri, gençlik merkezleri birer sosyal girişimcilik örneğidir.
- Sosyal girişimciler, toplumun bazı ihtiyaçlarını karşılamak üzere ortaya çıkmış kişilerdir.

Sosyal girişimciler sadece balık vermekle veya balık tutmayı öğrenmekle yetinmez, tüm balıkçılık sektörünü dönüştürünceye dek yılmadan çalışırlar.
Bill Drayton
Sosyal Girişimciliğin Geleneksel Girişimcilikten Farkı Nedir?
- Sosyal girişimci yeni yaklaşımlar ile uzun süreli bir amaç hedefler. Geleneksel girişimci ise yeni ihtiyaçlara odaklanır.
- Sosyal girişimciler bir değişim oluşturmayı hedefler. Geleneksel girişimci ise bir iş ya da işletme oluşturmayı hedefler.
- Sosyal girişimciler toplumun ihtiyaçları için sorumluluk ve risk alırlar. Geleneksel girişimcilerin risk tercihi ise para ve saygınlık kazanmaya yöneliktir.
- Sosyal girişimcilerin temel amacı kârı takip etmekten ziyade sosyal değişim ve kendi müşteri grubunun gelişimini hedeflemektir. Geleneksel girişimciyi motive eden temel faktör yeni bir iş kurma, kendi işini yapma ve finansal bir kazanç elde etme düşüncesidir.
- Sosyal girişimci, birçok farklı konuda projeler geliştiren ve sosyal dökümü sağlayan kişidir.

Ülkemizde ve Dünyadaki Sosyal Girişim Örnekleri
- SosyalBen Vakfı, SosyalBen Akademi ve Gençlik Kooperatifinin hem kurucusu hem de başkanı olan Ece Çiftçi den biraz bahsedeceğiz. Buralarda kendisi neler yapmakta ve kurucu olduğu bu kurumlar neler yapmaktadır?
- 7-13 yaş arasındaki çocukların yeteneklerini keşfetmelerini ve sosyal benliklerini geliştirmeyi amaçlayan atölye çalışmaları düzenlemektedirler. Dünya da 10, Türkiye’de 65 ilde gerçekleştirdikleri saha çalışmalarıyla taşımalı eğitimin olduğu köy okullarındaki çocuklarla buluşup onlar ile resim, müzik, fotoğrafçılık, kısa film, drama, yazarlık, spor dans gibi pek çok farklı atölye çalışmaları ile bir araya gelmektedirler.
Ece Çiftçiyi gerçekleştirmiş olduğu TEDX Talks konuşmalarıyla daha da yakından tanıyabilirsiniz.
- Zeytin çekirdeğinden sosyal girişimciliğe doğru giden yolda Duygu Yılmaz.
Diğer Sosyal Girişimciler
- Ashoka Türkiye
- Mikado Danışmanlık
- Gençtur ve Çöp Adam
- Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı
- Toplum Gönüllüleri Vakfı
- Otistikler Derneği
- AKUT
- Sürdürülebilir Kalkınma Merkezi
- Uçan Süpürge
- Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği
Dünyadan Örnekler
LUSH Cosmetics
Lush, ürünlerini ambalajlamadan satmaktadır. Bunun nedeni de sürdürülebilirlik ve çevre bilinci konularında sosyal girişim projeleri yürütmelerinden kaynaklanmaktadır.

Toyi
Çocuklara yönelik bir sosyal girişimcilik örneğidir. Toyi çevredeki nesnelerin oyuncağa çevrilmesini kolaylaştıran kitler üretmektedir. Bildiğiniz gibi çocukların yaratıcı becerileri de zamanla körelmektedir. Toyi de önceliği çocuklara vermeyi tercih ediyor. Onların serbest bir şekilde oyun oynamasını desteklemektedir.

Otsimo
Otsimo, özel eğitime ihtiyaç duyan çocuklar için eğitsel oyunlar tasarlamaktadır. Otsimo aynı zamanda otizmli çocukların ailelerini de yol göstermektedir.
Umarız yazımız sizin faydalı olabilmiştir. Sizin de herhangi bir sosyal girişimcilik fikriniz var ise bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Diğer yazılarımız için unikesfet.com takipte kalın. Sağlıcakla kalın.
Keşfet: Girişimcilik Nedir? Girişimcilik Türleri Nelerdir?
İlginizi çekebilir: Sosyal Girişimcilik Örnekleri