Programlama dili, belirli komutlar ve diziler sayesinde, bir algoritmayı ifade etmek, herhangi bir çıktı veya veriyi istediğimiz gibi işlemek, bir veriyi dilediğimiz konumda depolayabilmek ya da farklı bir yere aktarmak için kullandığımız bilgisayar dilidir. Aslında insan düşüncesi ile bilgisayar sistemi arasında iletişim kurmamızı sağlayan bir dildir.
Günümüzde neredeyse 750’den fazla programlama dili vardır ve birçoğu kendilerine göre avantajlara ve dezavantajlara sahiptir. Bu sebeple de bazı programlama dilleri daha çok tercih edilirken bazısı pek tercih edilmez. Mesela, bazı diller sadece Windows işletim sisteminde kullanılabilirken bazısı da sadece UNIX, LINUX, Truva gibi işletim sistemlerinde kullanılabilir. Haliyle Windows işletim sistemi daha çok tercih edildiği için programlama dilleri de genellikle Windows işletim sistemi için hazırlanmaktadır. Tüm işletim sistemlerinde çalışabilen programlama dilleri de vardır tabii ki. Bunun gibi durumlar programlama dillerin popülaritesini etkilemektedir.
Stackoverflow’un 2020 yılında yaptığı ve 65 binden fazla bilgisayar programlamacısının katıldığı ankete göre en çok kullanılan programlama, komut ve alt dilleri bu şekildedir.
Gelin şimdi hep birlikte en popüler programlama dillerini biraz daha yakından inceleyelim.
İçerik Rehberi
Javascript
Javascript’in üst düzey bir dil haline gelmesi uzun yıllar almıştır. İlk sürümü, üreticisi tarafından yalnızca 10 gün içerisinde piyasaya sürülmüş ve sonrasında yazılım dünyasında bir alay konusu halini gelmiştir fakat şimdilerde “Javascript” yazılımcıların vazgeçilmez bir dilidir.
Javascript öğrenmesi kolay, ve kendinizi geliştirirken aynı zamanda eğlenebileceğiniz de bir dildir. Nesne tabanlı kodlama dili olan bu dil, her gün web tarayıcılarında gezerken bilmeden ürününü kullandığımız bir dildir. Mesela en büyük örneği Google Haritalar’dır. Fare tıklayarak istediğiniz yere sizi sürükleyecek dil Javascript’tir. En güncel web siteleri ve uygulamaları yaratmak için kullanılır.
Bir sitenin temeli ve iskeleti HTML ve CSS ile olur fakat onu ilgi çekici kılacak, sitenizi ziyaret edenleri sitenize bağlayacak özellikleri javascript ile yaparsınız.
Not: “Java” ile “Javascript” birbirine karıştırılmamalıdır. İkisi çok farklı alanlarda kullanılan ve birbirinden bağımsız dillerdir.
Python
Python 90’lı yılların başında Amsterdam’da geliştirilen bir programlama dilidir. Zannedilenin aksine ismini piton yılanından değil, bu dilin yaratıcısının çok sevdiği MonthyPython isimli komedi grubundan almaktadır.
Yazımızın başında söylediğimiz üzere programlama dilleri insan düşüncesi, mantığıyla, bilgisayar sistemi arasındaki köprü bağlantısını kurmamızı sağlar. Bir programlama dili ne kadar makine mantığından uzaklaşarak insan mantığına yaklaşırsa, o kadar ileri seviye bir dil halini alır. Python bu bakımdan yüksek seviyeli ve diğer birçok programlama diline göre öğrenmesi daha kolay bir dildir. Python ile ihtiyaç duyduğunuz birçok işi, gayet az bir kod satırı ile gerçekleştirebilirsiniz. Masaüstü uygulamalar, nesne tabanlı programlamalar, veri analizleri ve görselleştirmeler gibi pek çok programı python ile çözebilirsiniz.
Yazımızın giriş kısmında bahsettiğimiz bir başka durum ise, programlama dillerinin farklı işletim türlerinde çalışıp çalışmama haliydi. Python neredeyse tüm işletim sistemlerinde (Windows, Linux, Unix, Sybian….) sorunsuz bir şekilde çalışabilmektedir.
Dünya üzerinde birçok yapay zekanın gelişimi python ile sağlanmıştır. Youtube, instagram gibi dünya çapında popüler birçok uygulama yine bu dil sayesinde geliştirilmiştir.
Python’ı belki de en öne çıkaran özelliği sürekli güncelleniyor ve asla durağan bir dil olarak kalmıyor olmasıdır.
Java
Java, sınıf tabanlı, nesne yönelimli bir programlama dilidir. Cep telefonlarından internete kadar, java kullanarak üretilmiş pek çok uygulama görebiliriz. Nesne tabanlı bir platform olmasından kaynaklıdır ki, diğer platformlardan bağımsız olarak çalışabilmektedir. Java bu sebeple diğer dillere oranla daha güvenilirdir. Java kullanılarak, android ugulamaları, finans sektöründe sunucu uygulamaları, gömülü alan ve büyük veri teknolojileri gibi pek çok alanda kullanılmaktadır.
Java ile yapabildiklerimiz bununla sınırlı değildir elbette. Fakat şuna da değinmek istiyorum ki java da tıpkı python gibi pek çok işletim sisteminde çalıştırılabilir. Bu da onun için bir tercih edilme sebebidir. 25 yıla aşkın bir süredir sürekli yenilenen ve güncellenmeye devam eden bu programlama dili, adeta geleceğin mimarisi niteliğindedir.

C#
C#, dünyada popüleritesi yaygın olan, yüksek verimlilikli ve güçlü altyapıya sahip bir dildir. Birçok noktada java ile benzerlik göstermektedir. Bunun en bilineni ise .net framework platformunda nesnesel bir dil olmasıdır. C# kullanarak, konsol yazılımları, mobil uygulamalar, DLL kütüphaneleri, belirli video oyun motorlarında oyun programlama ve daha pek çok uygulama geliştirme işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
C# orta seviyeli bir dildir. Yani insan konuşma diline python kadar yakın değildir. Bu sebeple genellikle bilgisayar programcılığı öğrenmek isteyenler öncelikli olarak pythondan eğitimlerine başlıyor.
C#, kullanılan kodların ve ve dilin dizaynı açısından, C, C++ ve java kullananların hızlı bir şekilde alışabileceği dildir.
PHP
Php, internet ve web için üretilmiş, kullanım alanı çok geniş olan, sunucu istemli bir programlama dilidir. Php ile kendi sitenizin özgün bir şekilde arka planını yaratabilirsiniz. (Tabii ki HTML ve CSS bir websitesi yapımı için iskelet niteliği taşıdığından kesinlikle bilinmesi gerekir.)
Örnek vermem gerekirse, şu anda site kurmak için kullanılan bir platform olan WordPress bir php ürünüdür. Hatta php bilen birisi, kendi sitesini sıfırdan kurmak istemiyorsa WordPress’in ona sunduklarını, kendi istediği şekilde özgünleştirebilir.
Php’nin belki de en avantajlı yanlarından birisi, php kodlarını harici bir dosyaya kaydedebildiğimiz gibi; geliştirilen web sayfasının HTML kodlarına da gömülü olarak bulundurabiliriz. Buna ek olarak tüm platformlarda ücretsiz olarak çalışması, php’yi ön plana çıkaran özelliklerdendir. Son olarak Php de açık kaynaklıdır ve internette çok fazla yardımlaşabileceğiniz php bloğu bulunur. Bu sebeple öğrenirken asla yalnız olmadığınızı hissedersiniz. 🙂
İlgini çekebilir: 2021’in En Popüler 10 Programlama Dili