Günümüzde şirketlerin çoğu işe alım sürecinde en çok dikkat ettikleri şeylerden ikisi problem çözme yeteneği ve analitik düşünme yetisidir. Günlük yaşantımızda, iş yerlerinde her gün birçok problemle karşı karşıya kalıyoruz. İnsanlar karşılaştıkları bu problemler karşısında korkuyor, rahatsız oluyorlar ve kaçıyorlar. Oysaki problemler ve çatışmalar sistemi ve ilişkileri iyileştirmek için çok önemli bir fırsattır. Aslında problemler bizlere düzeltilmesi gerekenleri düzeltmek ve daha iyi bir iş yapmak için fırsat sağlıyor. Şirketlerde çalışanlarının karşılaştıkları problemleri kolayca çözmesini, işlerini geliştirmesini istiyor.
Problemlerinize nasıl yaklaşmanız gerektiğini bilirseniz, uygulaması basit adımları takip ederseniz artık problemler sizin için problem olmaktan çıkacaktır. Hadi gelin şu 5 adımla verimli bir şekilde problemleri çözelim.
İçerik Rehberi
1- Sorunları tanımlayın
Problem çözme tekniklerinden ilki sorunu tanımlamaktır. Probleminiz ne? Öncelikle iyi bir sonuç almak için probleminizin ne olduğundan emin olmalısınız. Bununla birlikte farklı insanların problemin ne olduğuna dair görüşlerini almaktan kaçınmayın. Çünkü herkesin farklı bir bakış açısı vardır. Belki de asıl problem sizin düşündüğünüz değildir.
2- Olası çözümleri listeleyin
Sorunu nasıl çözerim? Sorunu çözme yollarım ne? Burada amaç güçlü, derin bir beyin fırtınası ile olası çözümleri bulup listelemektir. Bununla birlikte problemin zorluğu olası çözümlerin sayısını da artıracaktır.
3- Seçenekleri değerlendirin
Problemime en uygun sonuç nedir? Bulduğunu çözümleri değerlendirmelisiniz. Probleminize ilişkin en iyi çözümü bulduğunuz sonuçları sıralayarak bulabilirsiniz. İdeal çözüm etkilidir, verimlidir ve en az yan etkiye sahiptir.
4-Çözümü uygulama
Bu aşamada doğru kararı verip problemin çözümünün uygulanması, planlanması ve yürütülmesi gerekir. Testlere, değerlendirmelere ve geri bildirimlere odaklanıp problemimizin asıl çözümünün bu olup olmadığına emin olmalıyız. Eğer bu adımda seçtiğimiz çözüm yanlışsa bir önceki adımda yaptığımız değerlendirme sıralamasını tekrar gözden geçirip yeni çözümümüzü uygulamamız gerekmekte.
5-Sonucu gözden geçirme
Sorunu başarılı bir şekilde çözdüğünüzü bilmek için neyin işe yaradığını, neyin işe yaramadığını ve çözümün ne gibi etkileri olduğunu gözden geçirmek önemlidir. Ayrıca uzun vadeli problem çözme becerilerini geliştirmenize yardımcı olur.
Etkili problem çözmek dikkat ve zaman gerektirir. Zamanı doğru kullanıp, probleme doğru açıdan bakarsanız problem sizin için problem olmaktan çıkabilir.
Bonus:
Probleme, altı şapkalı düşünme tekniği ile yaklaşabilirsiniz. Beyaz, kırmızı, siyah, yeşil, sarı ve mavi olmak üzere toplam 6 şapka ile 6 farklı bakış açısını yakalayabilir, kendinize sorduğunuz doğru sorular ile problemi rahatça çözebilirsiniz.