”Bir kuşun uçmasına engel olmaktansa onu uçarken vurmak en doğrusudur!” diye çok sevdiğim bir havacılık repliği vardır. İnsanların ideallerini , hayallerini ve umutlarını kaybetmektense bunun için savaşıp , gerekirse kaybetmeyi de bilmeleri gerektiğini anlatır. Bizim için anlamı bu iken asuman aşıkları için ise anlamı hiç şüphesiz daha büyük ve anlamlıdır. Asuman aşıklarının kim olduğunu bilmeyen arkadaşlarımız için hemen özet şeklinde açıklayalım. Asuman aşkı özetle, gökyüzüne, uçaklara, uçan her şeye aşık olmaktır. Asuman da gökyüzü demektir zaten. Bir uçak görünce kalbi yerinden fırlar, ciddi ciddi uçaklarla aşk yaşar bir asuman aşığı. İşte biz de bu yazımızda gökyüzü sevdalılarının ilgisini çekecek olan ”PİLOTAJ” bölümünü sizlere anlatmak istedik.

Yüksek miktarda para kazandırması ile öne çıkan pilotaj bölümü ülkemizde de sıklıkla tercih edilen ve merak konusu olan bir bölümdür.  Dünyanın en çok kazandıran işleri arasında yer alan pilotaj bölümü, sivil havacılık yapmak için temel pilot eğitiminin verildiği oldukça havalı bir bölümdür. Şimdi gelin bu bölüm hakkında neler öğrenebiliriz beraber bir bakalım.

Pilotaj Nedir?

Pilotaj Nedir? Maaşları
P

Pilotaj bölümü okuyabilmek için belirli fiziksel kriterleri yerine getiriyor olmak gerekmektedir. Aksi takdirde pilotaj bölümünü okumak mümkün olmamaktadır. Ulusal ve küresel şartları sağlayan adaylar arasından seçilen öğrenciler havacılık eğitimi almaya hak kazanırlar.

Pilotaj bölümü, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) SHY-1 ve Avrupa Havacılık Güvenliği Ajansı (EASA) Part-FCL standartlarına uygun modern uçak pilot adaylarının eğitiminin gerçekleştirilmesi amaçlanır. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından belirlenmiş uçakları kullanacak , sivil havacılık yapmak için uygun bir eğitim alan pilotlar yetiştirir. Pilotaj bölümünün amacı dünya standartlarını ve ulusal standartları karşılayan sivil havacılıkta kendini geliştirmiş pilotlar yetiştirerek havacılığın değerini artırmaktır. Pilotaj bölümü sivil havacılık konusunda farkındalık kazandırmayı da amaç edinmiştir.

Pilotaj Bölümü Dersleri Nelerdir?

Nasıl pilot olunur? Pilot lisansı almak için gereken şartlar nelerdir?  Pilotlar aylık ne kadar kazanıyor? - Takvim

Bu bölüm kapsamında teorik ve pratik birçok ders verilmektedir. Derslerin teorik kısımlarında;

  • Mühendislik Matematiği,
  • Mühendisliğe Dayalı Fizik,
  • Havacılık Hukuku,
  • Uçak Tanıtımı,
  • Uçuş prensipleri,
  • Navigasyon,
  • Uçuş Yönetim Prensipleri,
  • Genel Uçuş Güvenliği,
  • İletişim,
  • Meteoroloji,

eğitimi verilir. Teorik ve pratik derslerin başarı ile tamamlanmasının ardından Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından bir sınav gerçekleştirilir. Bu sınav adaylar tarafından başarı ile tamamlandıktan sonra (söz konusu sınavdan en az 75 almak gerekir) uygulamalı eğitim süreci başlar ve pilot adayları uçuşla tanışırlar. Uygulamalı eğitim sürecinde aday öğrenciler gündüz ağırlıklı olmak üzere uçuş eğitimi alırlar. Bu eğitimin bir kısmı da simülatör üzerinde gerçekleştirilir. Ayrıca pilot adayı öğrencileri komuta uçuşlarına pilot ve eğitmenler eşliğinde ikili uçuşa katılırlar. Bu eğitim de başarı ile tamamlandıktan sonra bu lisansı elde etme amacınıza göre lisansınıza işlenebilir. Söz konusu lisanslar;

Hususi Uçuş Lisansı (PPL): Hobi ve eğlence amaçlı elde edilen lisans türüdür.

Havayolu Nakliye Pilotu Lisansı (ATPL): Havayolu nakliye pilotluğu için hususi pilotluk lisansı aldıktan sonra havayolu kurumlarının eğitimlerinin ardından verilen ATPL olarak da bilinen lisanstır.

Pilotaj bölümünün aşamalarını başarı ile geçen adaylara “pilot” unvanı verilir.

Pilotaj Bölümü 2021 Sıralama

Bu bölümün hangi üniversitelerde için hangi başarı sıralaması istediğine buradan ulaşabilirsiniz.

Keşfet: Pilotaj 2021 Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Pilotaj Bölümü Kaç Yıllıktır?

Ülkemizde pilotaj bölümü bulunan üniversitelerin eğitim yılı 4 yıldır. SAY ile öğrenci alan bölüm ülkemizde bazı üniversitelerde İngilizce olarak okutulmaktadır. Çünkü pilot olabilmek için yabancı dil şartı aranmaktadır. Türkçe okutulan pilotaj bölümlerinde ise akademik İngilizce ve temel İngilizce dersleri yer almaktadır. 4 yıllık lisans eğitimini tamamlayan pilotaj bölümü mezunları yolcu veya yük taşımak için uçaklarda görev almaya başlayabilirler.

Pilotaj Bölümü Olan Üniversiteler Hangileridir?

Pilot Olmak İçin Sağlık Koşulları – Boarding Info

Pilotaj bölümü ülkemizde pek çok üniversitede eğitimi verilen bir bölümdür. Ülkemizde pilotaj bölümü olan üniversiteler:

  • Eskişehir Teknik Üniversitesi
  • İstanbul Okan Üniversitesi
  • Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  • Girne Üniversitesi
  • Girne Amerikan Üniversitesi
  • Atılım Üniversitesi
  • Bahçeşehir Üniversitesi
  • Antalya Bilim Üniversitesi
  • Kto Karatay Üniversitesi’dir. Bu üniversiteler arasında yalnızca Eskişehir Teknik Üniversitesi devlet üniversitesidir. Geriye kalan üniversiteler özel/vakıf üniversitelerdir. Bu sebeple Pilotaj eğitimi için belli ücretler talep etmektedir, tabi burslu olarak okumak da mümkün.

Pilotaj Bölümü Öğrenim Ücretleri

Öğrenciler zorunlu uçuş eğitimleri için, pilotaj lisans programlarında yıllık öğrenim ücretine ek olarak, üniversitenin anlaşmalı olduğu uçuş okuluna uçuş ücretini öderler.

ÜniversiteÖğrenim ÜcretleriUçuş Ücretleri
Antalya Bilim
Üniversitesi
55.000 TL56.000 EURO
Atılım Üniversitesi43.600 TL54.000 EURO
Bahçeşehir
Üniversitesi
69.540 TL54.000 EURO
Girne Amerikan
Üniversitesi
36.000 TL12.750 EURO (+%8KDV)
Girne Üniversitesi45.900 TL11.500 EURO
İstanbul Okan
Üniversitesi
65.500 TL14.250 EURO
Kto Karatay
Üniversitesi
50.000 TL52.000 EURO
Özyeğin Üniversitesi63.592,59 TL54.000 EURO
Türk Hava Kurumu
Üniversitesi
58.000 TL59.000 EURO

Pilotaj Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

F-16 pilotları ne kadar maaş alıyor? - Hava Haber

Pilotlar, gerek sivil, gerekse de askeri uçaklarda kaptan ve yardımcı kaptan olarak görev alabilirler. Gerek yerli gerekse de yabancı havayolları başta olmak üzere birçok genel havacılık sektöründe çalışma imkanı bulabilirler. Ayrıca havacılık eğitimi sektöründe de istihdamları söz konusudur. Pilotlar talep durumunda orduda da belirli yeterlilikler sağlandığı takdirde görev alabilirler. Pilotların başarı ile tamamlamış oldukları eğitimlerinin haricinde İngilizce hakimiyeti de çalışma olanakları konusunda önem arz eder.

Pilotaj bölümü mezunları sektörde yurtiçinde ve yurtdışında kolayca iş bulabilirler. Sivil havacılık konusunda faaliyet gösteren havacılık firmalarında veya askeriyede çalışmaya başlayabilirler.

Pilotaj Maaşları Nedir?

Pilot pozisyonunda çalışanların kariyerlerinde ilerledikçe çalıştıkları pozisyonlar ve aldıkları ortalama maaşlar artar. Kariyer sitelerine göre en düşük pilot maaşı 34.850 TL, en yüksek pilot maaşı 45.400 TL, ortalama bir pilot maaşı ise 40.130 TL’dir. Bu da şu demek oluyor; pilotaj eğitimi veren okullarının çoğu vakıf olması nedeni ile eğitim hayatınız boyunca yaptığınız harcamayı işe başladıktan ortalama bir sene sonra kapatabilirsiniz 😉

Yazımızı bu bölümü en iyi anlatan Mustafa Kemal ATATÜRK’ ün şu sözleri ile sonlandırıyorum;

Havaakuvvetleri på Twitter: "“İstikbal göklerdedir!!. Göklerini koruyamayan  uluslar, yarınlarından asla emin olamazlar.” ~Mustafa Kemal ATATÜRK… "
Author

iyi bir gelecek bekleyen pek çok yarınlara

Yorum Yap