Otomotiv mühendisliği 4 yıllık lisans eğitimi bulunan ve gittikçe yaygınlaşan bir bölümdür. Bizde bugün otomotiv mühendisliği maaşları, iş imkanları, otomotiv mühendisleri ne iş yapar gibi birçok soruya yanıt vereceğiz. Kaydırmaya devam edin.

Otomotiv Mühendisliği Nedir

Otomotiv mühendisliği, diğer mühendisliklerdeki teknik bilgilerin bir arada toplanıp sadece araçlar üzerinde kullanıldığı bir alandır. Makine, elektrik-elektronik ve bilgisayar gibi birçok mühendislik alanı çok farklı konularda uzmanlaşır. Ancak otomotiv mühendisliğinde ihtiyaç duyulan teknik bilgiyi de kapsar. Sadece bu mühendislikleri okuyup otomotiv üzerinde yoğunlaşmak biraz zaman alabilirken, otomotiv mühendisliği eğitimi alarak bu konuda çok daha rahat uzmanlaşabiliyorsunuz. Aklınıza gelebilecek her araç için önemli olan faktörler bu araçların verimliliği, dizaynı, çalışma mekanizması ve sektöre sunulma biçimi diyebiliriz.

Otomotiv mühendisliği okuyorsanız, ilerleyen yıllarda farklı alanlarda uzmanlaşarak kendinizi bir meslek seçebilirsiniz. Araçların daha verimli olması yani hem uzun ömürlü hem de kullanışlı olması gibi faktörler, iç ve dış düzeni ve estetiğiyle ilgili çalışmalar ve sektöre sunulurken alacağı değer, hangi sektörlerde daha yararlı kullanılabilir gibi soruların cevapları için otomotiv mühendislerine ihtiyaç duyarız. En basitinden düşünürsek, kişisel araçlarınız bozulduğunda gittiğiniz oto tamirci sitelerinde mutlaka otomotiv mühendislerinin bulunması gerekiyor. Sadece kişisel araçlarınız için değil, minibüsler otobüsler gibi dört tekerli olabilecek her türlü ulaşım aracı, otomotiv mühendisliğinin ilgilendiği alanlar arasında.

Otomotiv mühendisliği, alacağı eğitimle birlikte bu alanda uzmanlaşırken, mühendislik alanlarının içerisinde bulunan teknik bilgileri birleştiriyor ve sadece araçlar üzerinde kullanıyor. Otomotiv alanında uzmanlaşmak istiyorsanız dolambaçlı yollardan geçip ekstra çaba harcamadan, otomotiv mühendisliği okuyarak amacınıza ulaşabilirsiniz. 

Otomotiv Mühendisleri Ne İş Yapar

Otomotiv Mühendisleri Ne İş Yapar

Otomotiv mühendisliği adından da anlayabileceğimiz üzere araçların mekanizmasıyla ve tasarımıyla ilgilenen bir alandır. Otomotiv sektörü aslında hayatımızın büyük bir parçasını taşıyor. Kendinize ait araçlarınız olmasa bile gün içerisinde çık farklı taşıtlar kullanarak hem zamanımızdan hem enerjimizden tasarruf edebiliyoruz bile diyebiliriz. Gün içerisinde kullandığımız taşıtların mekanizmasını tam olarak bilmediğimizden dolayı, bu alanın kolay olduğunu düşünebiliriz.

Fakat otomotiv mühendisliği içerisinde çok farklı alanların uzmanlığını barındırıyor. Bu alanların kendi içlerinde isimleri var. Genelden özele doğru incelemek istersek; elektrik-elektronik mühendisliği, makine mühendisliği ve bilgisayar mühendisliğinin içerisinde ayrıldığı alanlarından faydalanılmakta, bu bölümlerle koordine şekilde çalışılmakta diyebiliriz. Bu saydığımız bölümler kendi içlerinde alanlara ayrılsa da otomotiv sektörü için temel bilgilerin bulunduğu bölümler. Bir elektronik mühendisi, makine mühendisi ya da bilgisayar mühendisi çoğu teknik bilgiye sahipken tamamen otomotive odaklanmayabiliyor. Bu sebeple otomotiv mühendisliğinin ayrı bir alan olarak uzmanlaşması işleri biraz daha kolaylaştırıyor.

Otomotiv mühendisliği de kendi içinde farklı alanlara sahiptir. Bu alanları tasarım, üretim, servis ve Ar-Ge mühendisliği olarak adlandırmaktayız. Tek tek incelersek; tasarım mühendisleri araçların içerisinde bulunan fren ve akü gibi parçaların tasarlanmasında ve geliştirilmesinde uzmanlaşmış kişilerdir. Üretim mühendisleri bu tasarımların ne şekilde üretileceğini, hangi sırayla üretilmesi gerektiğini inceleyen kişilerdir. Servis mühendisliği ise bu araçların üretim ve tasarım sürecinden sonra ne şekilde kontrol edileceğini inceler. Bu cümleyi biraz daha açmamız gerekiyor; örneğin aracınızda bir sorun var ve kontrol ettirmek istiyorsunuz. O zaman aracınızın bakım ve onarımı yapacak olan kişilere başvuruyorsunuz, işte bu uzmanlar servis mühendisleri. Ar-Ge mühendisleri ise her alanda olduğu gibi otomotiv alanında da oluşturulan malzemenin en verimli şekilde kullanılması için verimliliği inceliyor.

Keşfet: Otomotiv Mühendisi Ne İş Yapar?

Otomotiv Mühendisliği Maaşları

Otomotiv mühendisleri kamuda ve özel sektörde kendilerine yer bulabiliyorlar. Verilere göre kamuda iş bulma oranları %10 civarında.

Kamuda otomotiv mühendisliği maaşları 5.500 TL ile 6.500 TL arasında değişiyor. Özel sektörde ise aralık daha açık. Yeni mezun bir otomotiv mühendisi 2.500 TL – 3.000 TL arasında kazanırken tecrübeli otomotiv mühendisi 20.000 TL’ye kadar kazanıyor. Yani otomotiv mühendisliği maaşları 2021 yılında 3.000 TL ile 20.000 TL arasında değişiyor.

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları verilerine göre otomotiv mühendisi başlangıç ücretleri aşağıdaki gibi.

Diğer mühendislik dallarının özel sektörde ve devlette maaş durumunu mühendislik maaşları kategorisinden öğrenebilirsiniz.

Otomotiv Mühendisliği Dersleri

BİLGİ GÜÇTÜR
İhtiyacınız olan bilgiye ulaşın!
* gerekli alanlar

Teknik Resim, Bilgisayar Destekli Çizim, Termodinamik, Otomotiv Mühendisliği Prensipleri, Taşıt Teknolojisi, Mukavemet, İmalat Usulleri, Motor Dinamiği, Makine Elemanları, İçten Yanmalı Motorlar, Motor ve Taşıt Performans Testi, Yağlar ve Yağlama Sistemleri, Mikrobilgisayar Mimarisi ve Programlama, Otomotiv Yan Sanayii, Sürüş Teknikleri, Trafik Kaza ve Analizi, Taşıt Aerodinamiği, Motor Teknolojileri vb.

Dersleri incelediğimizde bahsettiğimiz elektrik-elektronik, makine ve bilgisayar mühendisliği ders içerikleri olduğunu görüyoruz. Bu bölümler kendi içerilerinde farklı alanlara sahip olsa da genel bir bakış attığımızda otomotiv mühendisliği için önemli bölümler olduklarını görebiliriz.

Otomotiv Mühendisliği Çalışma Alanları

Otomotiv mühendisleri, aldıkları eğitim ve kendilerini geliştirdikleri alan doğrultusunda, araçların her türlü ihtiyacını karşılamakta. Araçlar için gerek teknik gerek estetik gerekse kontrol gerektiren her türlü durumda otomotiv mühendislerine ihtiyaç duyulur. Çalışma alanlarını tek tek inceleyelim.

Karşımıza çıkan alanlardan birisi tasarım. Tasarım mühendisliği alanında kendinizi geliştirdiğiniz zaman, araç içerisinde bulunan teknik malzemelerin ya da aracın çalışabilmesi için manuel olarak kullanılacak elemanların tasarlanması ve test edilmesi gibi durumları kontrol ederler ve geliştirirler. 

Aynı zamanda üretim alanında da uzmanlaşabilirsiniz. Üretim mühendisliği alanında mesleğinizde uzmanlaşmak istiyorsanız iş hayatına atıldığınızda, araçların nasıl üretileceği ve bu üretim sürecindeki disiplini incelersiniz. Disiplinden kastımız, bir aracı ürettiğinizde elemanların belirli bir sırası olmalıdır ki araç tamamlanırken bu elemanların sırasına göre süreci gözlemleyebilesiniz. Bir aracın çalışması için gereken tüm elemanlar, bu elemanlara verilecek güç gibi faktörlerin düzenli ve kontrollü oluşturulması gerekiyor. 

Ar-Ge mühendisi olursanız, elemanların verimliliği ve kullanılabilirliğiyle ilgilenirsiniz. Ar-Ge kısmıyla ilgilendiğiniz zaman, oluşturduğunuz elemanlar kullanışlı mı ya da amacını tam olarak yerine getiriyor mu, bu elemanları en verimli nasıl kullanırsınız gibi faktörleri ele alıyorsunuz.

Servis mühendisliği alanında ilerlediğiniz zaman araçların bakım ve tamir gibi ihtiyaçlarını karşılıyorsunuz. Araçlar bozulduklarında, kurumsal ya da özel araçların bakım süreleri geldiğinde servis mühendisleri bu araçları belirli bir süre için alır ve detaylıca inceler. Olası sorunlar ya da var olan aksaklıklar ele alınır ve araçlar tekrar verimli bir şekilde kullanılabilsin diye onarılır. Sadece bununla kalmayıp düzenli kontrol edilen araçlar için eksiklik olan ya da düzeltilmesi gereken durumlar göz önünde bulundurulur ve araç bu doğrultuda daha kullanışlı hale getirilir. 

Otomotiv Mühendisliği İş İmkanları

Otomotiv Mühendisliği İş İmkanları

Otomotiv mühendisleri genel olarak kara taşıtları ile ilgili her türlü üretim, denetleme ve düzeltmeleri yapan kişilerdir. Bu mühendislik alanı görebileceğiniz her türlü aracın en verimli ve sağlam şekilde yapılmasını sağlamak amacıyla çalışmaktadır. Olası teknik arızalar, araçların verimliliği ve düzenli kontrolleri, her türlü teknik hesaplamayı ve değerlendirmeyi yapmak amacıyla çalışırlar. Bu yüzden iş imkanları oldukça rahattır diyebiliriz. Hayatımızda karşımıza en çok çıkan şeylerden biri olan araçları düzenlemek fazlasıyla iş imkanı barındırır.

Otomotiv Mühendisliği Hangi Üniversitelerde Var?

Otomotiv mühendisliğinin iş imkanlarının oldukça gelişmiş olduğunu ve diğer mühendislik alanları ile koordine şekilde çalıştığını biliyoruz. Otomotiv mühendisliği okumak istiyorsanız, aşağıdaki üniversitelerde bu bölümü bulabilirsiniz.

  • GAZİ ÜNİVERSİTESİ       
  • BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ       
  • KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ   
  • PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ 
  • ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ   
  • GAZİ ÜNİVERSİTESİ       
  • AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ
  • ATILIM ÜNİVERSİTESİ        
  • İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ

Otomotiv Mühendisliği Taban Puanları

Otomotiv mühendisliği de her bölüm gibi üniversite bazında taban puanları bulunduruyor. 2020-2021 yılındaki taban puanlarına göz atalım. Puanların yanında sıralamaları bilmeniz de önemli, genel olarak yapılamayan sorular, matematik ve fen bilimleri derslerinden yapılan soru sayıları sıralamanızı arttırabilir.

  • İngilizce olan bölümler için;
  • Atılım Üniversitesi taban puanı 378 ve sıralaması 66.270
  • İstanbul Okan Üniversitesi taban puanı 373 civarında ve sıralaması 87.705
  • Diğer bölümler için;
  • Gazi Üniversitesi taban puanı 339 iken sıralaması 124.148
  • Bursa Uludağ Üniversitesi taban puanı 338 sıralaması 125.572
  • Kocaeli Üniversitesi taban puanı 316 sıralaması 159.529
  • Pamukkale Üniversitesi 279 taban puanıyla dönemi kapatırken sıralaması 240.839
  • Çukurova Üniversitesi taban puanı 272 iken sıralaması 262.284

Taban puanlarını ve sıralamaları incelememizin aslında tek önemi üniversite puanımız ve yapacağımız seçimler. Genel olarak devlet üniversitelerine girmek isteriz ve bilmemiz gerekir ki; köklü, uzun yıllardır eğitim veren üniversitelerde daha deneyimli öğretmenlerimizle bölümümüzü daha da sevebiliriz. Kocaeli ve Pamukkale Üniversiteleri hem bulundukları şehirlerden hem de bölüm çeşitliliğinden dolayı çoğu öğrenci açısından daha çok tercih edilebilmektedir.

Devlet üniversiteleri her zaman biraz daha güvenilirdir de diyebiliriz. Güvenilirden kastımız, çalışanların size verilecek olan eğitimi biraz etkilemeleridir. Örneğin bölümünde ve uzmanlık alanında daha çok tecrübe sahibi olan bir hocanız, bölümünüze ve derslerinize olan ilginizi daha da yükseltecektir. Öğretmenlerinizin sizlere vereceği güzel ve sağlam bilgiler ile ilerlediğinizde bölümünüzde çok daha faydalı şeyler yapabilirsiniz. Sadece bununla kalmayarak, devlet ya da özel üniversitelere yapılan yatırımları da göz önünüzde bulundurmanız gerekiyor.

Sizlere şu üniversiteyi tercih edin ya da şu üniversiteyi tercih etmeyin dememiz yanlış olacaktır. Çünkü her üniversite kendi çapında artılara sahiptir. Devlet üniversitesi olsun ya da özel üniversite olsun, okulun bütçesini hangi bölümlere ayırdığına dikkat etmeniz gerekmekte. Özellikle mühendislik bölümlerinde okuyacaksanız, laboratuvarlara dikkat etmeniz gerekiyor. Okulunuz laboratuvar için ne kadar malzeme ve alan ayırıyor, malzemeler düzenli olarak yenileniyor mu gibi etkenler, okuduğunuz bölümde daha kolay ve daha kalıcı bilgiler edinmenizi sağlayacaktır.

Yorum Yap