Hepimiz üniversite yolculuğuna başladığımız andan itibaren, mezun olduktan sonra yapacağımız mesleğin hayalini kurarız. Hedefimizde belirlediğimiz mesleğe giderken ise birçok basamak geçmemiz gerekir. Bu basamaklardan belki de en önemlisi diyebileceğimiz ‘Mülakat’ , artık sadece iş hayatına başlarken değil; staj başvurularında dahi pek çok kurumsal firmanın tercih ettiği bir uygulamadır. Bunun sebebi ise şirketlerin, staj için aldıkları öğrenciler ile profesyonel iş hayatında da devam etme potansiyeli olmasıdır. Günümüz koşullarında ise neredeyse tamamen online mülakata geçilmiştir.
‘Mülakat’ kelime anlamıyla bir konunun veya bir sorunun, uzman kişilerce tartışılmasıdır. İş görüşmelerinde ise mülakat, farklı görüşme yöntemleri uygulanarak, söz konusu pozisyona en uygun adayı/adayları belirlemek için uygulanır.
Mülakat’ın çeşitli türleri vardır. Bu yazımızda, son zamanlarda pandemi sebebiyle bire bir görüşmelerden mahrum kalmamız sonucunda, adını en çok duyduğumuz mülakat türü olan “Online Mülakat”tan bahsedeceğiz.
Online Mülakat Nedir?
Online yani uzaktan yapılan mülakat, altyapı olarak video ve/veya görüntülü iletişim teknolojisi kullanılarak gerçekleştirilen mülakat tekniğidir. Şirketler size belirli bazı sorular göndererek, kısıtlı bir zaman içerisinde kendilerine bir video iletmeni de isteyebilirler, ya da ortak bir saat kararlaştırarak seninle bir online görüşme ayarlayabilirler. Teknolojinin artması ve bu imkanların şirketler tarafından daha çok kullanılması online mülakatın her geçen gün yaygınlaşmasını sağlamaktadır. İş başvurusunda bulunan ve işe alım yapacak olan şirketler tarafından da birçok avantajı bulunan bu mülakat türünü biraz daha yakından tanıyalım.
Online Mülakat Avantajları Nelerdir?
Firmalar için avantajları;
- Online mülakatın firmalar için öncelikli artısı zamandan tasarruf edebiliyor olmalıdır. Online mülakatlarda daha kısa bir zamanda, birebir mülakat yapabilecekleri sayıdaki kişiyle görüşme gerçekleştirebilirler.
- Online iş görüşmelerinde, bir şirket bir günde 100 kişiyle mülakat alabilir. Hatta belki daha fazla. Teknoloji bizlere bunların imkanlarını sunuyor. Fakat geleneksel yöntemler ile bu bir şirket için neredeyse imkansızdı. Online olan mülakatlar, işe alım yapacak şirketlere maksimum sayıda adaya ulaşmalarına imkan tanır.
- Online mülakatlar, kurumsal şirketler için marka imajı destekleyen unsudur. Geleneksel mülakatlar yerine online mülakat tercih eden firmalar marka olarak iş başvurusu yapan kişiler ve onların çevreleri tarafından daha akılda kalıcı olabiliyor.
- Görüşmelerin online olması, firmaların işe alım süreçlerini hızlandırır ve böylelikle yeni adayların firmaya daha hızlı adapte olmasına yardımcı olur.
Adaylar için avantajları;
- Online mülakat platformlarından iş görüşmesine girme şansı yakalayan adaylar, kendilerini bulundukları ortamdan daha rahat ifade edebilecek ve aynı zamanda bilgi akışını net sözcükler ile kesin bir şekilde karşıya aktarabilecek bir ortam yakalamış olurlar.
- Online görüşmeler seyahat zorunluluğunu ortadan kaldırarak bir iş başvurusu yapan kişinin aynı anda birden fazla şirkete daha rahat başvurarak, bir gün içerisinde birçok şirketin mülakatına katılma imkanı sunar.
- İş başvurunuz kabul edilmese dahi, CV’niz ve muhtemelen mülakat videonuz şirketin veritabanı kaydolur ve aday havuzunda bilgileriniz bulunur. Bu durum sonraki açılacak yeni iş pozisyonlarınıza başvurmanızda sizlere sizlere fayda sağlayan bir unsur olabilir.
Tabii avantajları dışında bazı dezavantajları da bulunur. Bunun en göze çarpanlarından bir tanesi ise işe alım yapacak firmaların, mülakata aldıkları kişinin beden dilini tam olarak anlayamamaları ve verdikleri cevapları tam olarak analiz edememeleridir.
Online Mülakat Esnasında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Yüzyüze mülakatlarda yapılması gerektiği gibi online mülakatlarda da öncelikli olarak sizinle görüşecek kişi/kişiler ve firma hakkında detaylı bir araştırma yapabilirsiniz. Bu sizin, şirketi daha yakından tanımanıza ve ‘Neden bu şirkette çalışmak istiyorsun?’ tarzındaki sorulara daha kolay cevap verebilmenizi sağlar.
Mülakat öncesinde bir tanıdığınız veya yakınınızla, görüşmeyi gerçekleştireceğiniz platform üzerinden bir deneme görüşmesi yapın. Bu görüşmede, mülakat esnasında yaşayabileceğiniz teknik aksaklıkları erkenden farkederek düzeltmelerini yapabilirsiniz. İnternetiniz iyi çekmiyorsa Wi-Fi dağıtan modeminizi uygun bir yere taşıyabilir veya bilgisayarınızda yaşanabilecek problemlere karşı arka planda çalışan uygulamalarınızın sayısını azaltabilirsiniz.
Görüşmeniz esnasında sesinizin arkasından gelebilecek gürültülere karşı dikkatli olunuz. Mülakat sırasında görüşmeyi bölebilecek sesler iki taraf için de rahatsız edici olabilir. Eğer arka plan seslerini kesemiyorsanız mikrofonlu kulaklık kullanarak veya bazı platformların ses ayarlarında bulunan ‘Arka plan seslerini bastır’ özelliği sayesinde bu gürültüleri azaltabilirsiniz.
Yüzyüze bir mülakata gidiyormuş gibi giyiminize özen göstermeniz sizinle görüşecek firmalar için ilk izlenimi olumlu verecektir. Aynı şekilde arka planınızın da sade ve düzgün durması, bu işi ne kadar istediğinizi ve profesyonelce yaklaştığınızı karşı tarafa belli eder.
Not kullanmamaya çalışın ve sizi izleyenlerin kamera sayesinde sizi gördüğünü unutmayın. Yüzyüze mülakatta göz teması ne kadar önemli ise, aynı şekilde online mülakatta da karşı tarafla olumlu bağlantılar kurabilmek için ekrana ve kameraya bakmak önemlidir. Bunun yanısıra vücut dilinizi kullanmaktan çekinmeyin. Ruh halinizi iyimser ve pozitif tutmaya çalışın ve bu durumu beden dilinize yansıtın.
Ve son olarak tabii ki de, iyi bir konuşmacı olmak kadar iyi bir dinleyici de olmak gerekir. Bu sebeple, karşınızdaki kişilerin konuşmalarını bitirmelerine fırsat verin, cevaplarınızı bir süre düşünün ve sizin için en doğru cevapları vermeye özen gösterin.
Yazarın notu: Hayatın her alanında olduğu gibi online mülakatlarda da dürüstlük çok önemli bir konudur. Bu sebeple mülakat yaptığınız kişilere en doğru cevapları vermek, sizi işe aldıklarında, sizin için doğru görevlendirmeleri yapmalarına yardımcı olur. Özgeçmişindeki boşluklardan veya eksiklerden korkmana gerek yoktur. Hayatta her şeyin telafisi vardır. Hoşçakalın 🙂
Okumanda Fayda Var: Başarılı Bir (Online) Video Mülakat için Dikkat Edilmesi Gereken 8 Nokta