Çevremize baktığımızda ya da internette gezinirken hep bize başarılı insanların nasıl olduğu , neler yaptığı veya kim oldukları anlatılır. Peki ”BAŞARISIZ” insan kimdir, nasıl olur hiç merak ettiniz mi? Nedir onları başarısız yapan özellikleri? Ben kendi adıma, çevremdeki başarısız insanlarda gözlemlediğim bazı özellikleri aşağıda sıraladım. Şimdi gelin hep beraber bu özellikleri bir göz atalım.
Keşfet: Kısa Sürede Başarıya Ulaşmış İnsanlar
İçerik Rehberi
1)Eleştirici ve Kibirli Olmak
Başarısız insanlar başarısızlıklarını örtmek için diğer insanları sürekli eleştirir. Kendi yaptığı hataları daima başkasının üzerine yıkar ve asla eleştiri kabul etmez. Sizi eleştirip küçülterek kendini yüceltir. Böylelikle kendi içinde yaşadığı o başarısızlık duygusunun yerini kibir alır.
Keşfet: Etkili İletişim Nedir? Becerileri ve Teknikleri Nelerdir?
2)Dürüst Davranmamak
Bir olay yaşadıkları zaman kendilerini korumak adına yalanla üste çıkmaya çalışırlar. Tüm zayıflıklarını ve eksiklerini reddedip yalanlayarak kusurlarını gizlerler.
3)Olaylara Değil Kişilere Odaklanmak
Başarısız insanların bir diğer özelliği ise bir olayla karşılaştıklarında o olayın ana sebeplerini araştırmaktan ziyade o olaya karışan insanları yargılayıp çekiştirmekle uğraşırlar. Yani çözüm odaklı olmak yerine dedikodu odaklıdırlar. Siz olayla ilgili konuştuğunuzda ise dinlemez ve boş konuşmaya devam ederler.
4)Gereksiz Harcama Yapmak
Firmalar özellikle böyle insanları çok sever . Çünkü bu insanlar devamlı müşterileridir. Bir telefon veya bilgisayarın sürekli bir üst modelini ya da bir kıyafetin en son kreasyonunu takip ederler. Yani ihtiyaç odaklı değil istek odaklı çalışır zihinleri. Olmayacak şeylere gereksiz harcamalar yaparak mutlu olacaklarını , başarılı insan sınıfına girip ona göre muamele göreceklerini zannederler.
5)Başkalarının Deneyimlerinden Yararlanmamak
Başarılı insanlar her şeyi deneyimleyecek kadar ömürlerinin olmadığının farkındadırlar. Bu yüzden başkalarının tecrübelerinden faydalanır, hatalarından ders çıkarırlar. Başarısız insan ise her şeyi kendi denemek ister , sürekli hata yapar. Bu da onları kaçınılmaz sona yani başarısızlığa sürükler ve bu kısır döngü sürekli devam eder ta ki kişi hatasını fark edene kadar.
6)Sığ Muhabbet Yapmak
Çevrenizde mutlaka denk gelmişsinizdir bazı insanlar oturdukları yerden kendi arkadaş grupları ile sürekli ülke kurtarır, Dünya düzeni kurarlar. ”Ya oğlum beni ülkenin başına getirecekler var ya şunu şöyle yaparım, bunu böyle yaparım” diye boş ve hiçbir anlamı olmayan muhabbetler yapmaya bayılırlar. Sürekli parasızlıktan, zamansızlıktan, zenginin malı züğürdün çenesini yorar misali zengin insanların nasıl zengin olduklarından dem vururlar. Din, siyaset, futbol, tarikatlar, para ve dedikodu ile akıl, bilim olmadan dünyayı kurtarmaya bayılırlar. Unutmayın ki bunlar sadece oyalanmadır. Eğer bir şeyleri gerçekten değiştirmek, dünyayı kurtarıp yeniden yaşanılabilir hale getirmek istiyorsanız bunu hiçbir vasfı olmayan boş muhabbet ve insanlarla yapmaktan vazgeçip, değişime önce kendinizden başlamalısınız.
7)Çok Uyumak

Başarısız insanların güne erken başlamak için hiçbir nedenleri yoktur. O yüzden güne ne kadar geç başlarlarsa o kadar erken biter mantığı ile hareket ederler. 18 yaşına gelmiş ve hala 6 saatten fazla uyuyan bir insansanız bence bu durumu bir sorgulayın. Çünkü erken uyanmak psikolojik olarak daha kaliteli ve zinde hissetmenize ve gününüzü daha verimli bir şekilde geçirmenizi sağlar. 24 saati 25 saat olarak yaşamak istiyorsanız uyku düzenizi mutlaka gözden geçirin.
8)Bağımlılıklar ve Parayı Yönetememek
Başarısız insanların bir diğer özellikleri de bağımlılıklarıdır. Bunlar şans oyunları, kumar, alkol, sigara, madde, televizyon, sosyal medya ve benzeridir. Bağımlılıklarımız o şeye olan vakit ve para kaybıdır. Çevrenize bir bakın bağımlılıklarından kurtulamayan insanlar yeni insanlar tanımak yerine, bu aptal kutularıyla mutlu olmayı seçerler veya sırf bunlara harcama yapabilmek için olmayan parayı kullanır sürekli bir sonraki ayın parasını çekerler. Dikkat ederseniz başarısız insanlar sürekli parasızlıktan şikayet ederler.
Keşfet: Etkili Para Yönetimi İçin 8 Tavsiye
9)Suçu Sürekli Başkasına Yüklemek
”Öğretmen bana taktı.”, ”Patron bana taktı, diğerleri patron yalakası.”, ”Sevgilim beni terk etti tüm suçlu o.” gibi sürekli şikayet eden hayatı hem kendine hem de size zehir eden böyle toksik insanlardan olabildiğince uzaklaşın çünkü bu kişilikler hem kendilerini hem de çevresinde bulunan diğer insanları sürekli bir başarısızlık batağına çekerler.
10)Çöp Gıdalar

Sürekli fastfoodla, şekerle beslenen insanların başarısız olma ihtimali yapılan araştırmalara göre daha fazladır. Sağlıklı yaşamdan ve spordan vazgeçen insan kendi mutluluğu ve başarısından da vazgeçmiş insandır. Unutmayın ki 30 yaşınıza kadar sırf ucuz diye hazır gıda tüketmeye harcadığınız paranın kat ve kat fazlasını otuzunuzdan sonra da hastane masraflarını karşılamak için harcarsınız.
11)Yetersiz Hijyen
Kişisel temizliğinize dikkat etmemekte başarısızlık sebeplerinden birisidir. Diyelim ki iş başvurusu için mülakata çağrıldınız, uygun giyinmeyen birisi için insan kaynaklarının düşüncesi hoş olmayacaktır. Çünkü o insanın firmalarını diğer müşterilere güzel tanıtamayacağını düşünür ve doğal olarak işe almak istemez. Düzgün giyinmekten kastımız illa markalı , pahalı kıyafet giymek değil; temiz ve ütülü bir şekilde giyinmek, kişisel bakımına dikkat edip kötü kokmamaya çalışmaktır. Çünkü insanlar sizi gördüklerinde ilk önce giyiminize ve temizliğinize odaklanırlar. İlk intibah böyle oluşturulur.
Keşfet: Başarı Sağlayacak En İyi Mülakat Teknikleri
12)Çevre Oluşturma
Başarısız insanlar kendi başarısızlıkları yüzlerine vurulmasın diye , başkaları ile kıyaslanmamak adına çevrelerine kendileri gibi toksik insan toplarlar ve bu durum onları daha da bir çıkmaza sürükler. Çünkü unutmayın ki en çok vakit geçirdiğiniz 5 kişinin ortalaması sizsinizdir. Kim olmak istiyorsanız çevrenizi de o şekilde donatın.
Aslında başarılı veya başarısız olmak hiçbir etkene bağlı olmaksızın tamamen sizin elinizde. Burada önemli olan tek etken siz ve sizin davranışlarınızdır. Yani ne kadar ekmek o kadar köfte… Başarılı olmak için ne kadar emek verirseniz ya da başarısız olmak adına yukarıda saydığımız maddelere inatla ne kadar bağlanırsanız o kadar başarılı veya başarısız olursunuz. Unutmayın ki kalite ve başarı asla tesadüf değildir ve sıkı bir disiplin gerektirir. Siz evrene ne verirseniz evrende size onu sunar.
Keşfet: Network Nedir? Üniversitede Nasıl Network Yapılır?