Kurduğumuz cümlelerin yanında beden dilimiz yani ellerin ve mimiklerin kullanımı, vücudun duruşu, göz hareketleri gibi fiziksel faaliyetler de mülakatta oldukça önemli ve bizi doğru kullandığımız takdirde rakiplerimizden öne geçirecek bir etkendir. Tokalaşmadan ilk konuşmaya, soruları cevaplama stilinden mülakatın bitişine kadar beden dilimiz bu sürecin her bir parçasında bize pozitif etki ederek istediğimiz işe veya staja girmemizde bizi birkaç adım öne taşıyabilir.
Mülakatta Beden Dilinin Önemi
Araştırmalara göre çevremizdeki insanların bizim hakkımızdaki düşüncelerinin %90’ı ilk iletişimimizle beraber 4 dakika içerisinde belli olmaktadır. Bu istatistik ilk izlenimin önemini vurguluyor. Bununla beraber diğer insanlar üzerinde yapacağımız etkinin büyük bir kısmı ise sözel olmayan yani beden dilimizle yaptığımız etkidir. Yani iş görüşmeleri, mülakatlar gibi çok uzun sürmeyen ve insanlarla ilk defa karşılaştığımız durumlarda beden dilinin önemi yadsınamaz seviyede olmaktadır. İnsanların iş görüşmelerine gireceği zaman giyimlerine ve görünüşlerine ekstra özen göstermesi de aslında bu sebeptendir.
İdeal Beden Dili Nasıl Olmalı?
İlk olarak, mülakatın yapılacağı odaya girilen andan selamlaşma sırasına kadar güler yüzlü ve pozitif olmak çok önemlidir. Bu selamlaşmadan sonra asık suratlı olmak anlamına gelmemeli. Tam aksine ilk anda güler yüzlü olmamız her ne kadar stresli olsak da sakinleşmemizi ve karşı tarafa öz güvenli bir insan olduğumuz izlenimini vermemizi sağlar. Aynı zamanda odada pozitif bir etki uyandırmamıza da olanak verir.
Diğer bir önemli nokta ise görüşülen kişiyle tokalaşma sırasında acele etmemek ve olabildiğince sakin kalmaktır. Aceleyle tokalaşıp hemen oturmaya çalışmak stresli ve yetersiz olduğumuz izlenimini verebilir. Bunun yerine yavaş hareket etmeli ve görüştüğümüz kişinin bize oturacak bir yer göstermesini beklemeliyiz. Bu aynı zamanda karşı tarafa nezaket göstermek açısından da önemlidir.
Dik ve kendinden emin bir duruş da mülakatlarda önem kazanmaktadır. Omuzları düşük durmak; çekingen, özgüvensiz ve ne yaptığı konusunda bilgili olmayan bir imaj çizer. Dik durmak ise hem bilinçaltımızda bize özgüven telkin ederek sakin kalmamıza yardımcı olur hem de karşımızdaki kişinin bizi kendinden emin bir birey olarak görmesini sağlar.
Bunlarla beraber karşımızdaki kişiyle göz teması kurarak konuşmalı ve bu göz temasını rahatsızlık vermeden yapmalı, odağımızın ve dikkatimizin konuştuğumuz veya dinlediğimiz kişide olduğunu göstermeliyiz. Birini dinlerken yukarıya veya yere bakmak yanlış anlaşılmalara ve öz güvensiz görünmemize neden olabilir. Göz teması ise bunları engelleyerek o sırada %100 dikkatli ve anda olduğumuzu gösterecektir. Dikkatli ve iyi bir dinleyici olmak iş görüşmelerinde aranılan özelliklerdendir.

Beden dilinin kullanımının büyük bir kısmı eller aracılığıyla olmaktadır. Bu sebeple ellerin kullanımı da özen gösterilmesi gereken bir diğer noktadır. Ellerimizi ne fazla aşağıda tutarak pasif ve edilgen bir görünüm sergilemeli ne de fazla yukarıda tutarak agresif bir görünüm sergilemeliyiz. Bunların tersine, ellerimizi daha orta bir konumda tutarak profesyonel, nezaketli ve daha iyi görünebiliriz.
Ses tonundan bahsetmek gerekirse; çok düz bir ses tonuyla konuşmak karşı tarafta isteksiz olduğumuza dair bir izlenim bırakabilir. Bunun için biraz daha canlı bir ses tonu ve mimiklerimizle konuşmakta fayda var.
Ek olarak; iki elin de ceplerde olmasını, mimiklerin ciddiyetsiz ve dinler görünüşten uzak olması, oturuş tarzının fazla rahat veya fazla rahatsız olması da kaçınılması gerek küçük detaylardan sayılabilir.
Beden Dili Kullanımı Nasıl Geliştirilebilir?
Mülakatlarda ve hatta günlük yaşantımızda oldukça önemli olan beden dilinin kullanımını geliştirmek için yapabileceğimiz belli başlı alıştırmalar da bulunmaktadır. Bunları aşağıdaki gibi sıralanabilir.

- Mülakatlardan önce genel olarak sorulan sorular üzerinden ayna karşısında pratik yapmak hem heyecanımızı azaltma konusunda yardımcı olur hem de zayıf olduğumuz noktalarda kendimizi geliştirme fırsatı verecektir.
- Buna ek olarak mülakatlar konusunda tecrübeli bir arkadaşımızla ‘’mock interview’’ yani prova mülakatlar yaparak kendimizi başka bir insanın gözünden de test edebilir ve yine zayıf olduğumuz noktaları geliştirebiliriz.
- Uygulayabileceğimiz diğer bir teknik ise kendimizi herhangi bir konuda konuşurken videoya çekmek ve mimiklerimizi, ellerimizi nasıl kullandığımızı gözlemlemek olabilir. Böylece kameraya konuştuğumuz her seferde ellerimizi ve beden dilimizi ideal kullanım düzeyine çekebiliriz.
Buna da bir göz at: Mülakatlarda Ne Giyilmeli, Ne Giyilmemeli?