Hepimiz üniversite yolculuğuna başladığımız ilk zamanlardan itibaren mükemmel bir kariyer yolculuğunun hayalini kurar ve hedefler belirleriz. Bu hedeflerimizi gerçekleştirme aşamalarımızdan belki de en önemlisi ve ilk sırada geleni ise, neredeyse her başvurumuzda şirketlerle yapmış olduğumuz mülakatlardır. Önceki yazılarımızda mülakatlara nasıl hazırlanmamız, mülakatlar esnasında nelere dikkat etmemiz gerektiğinden bahsetmiştik. Bu yazımızda biraz daha detaylara girerek, mülakatlara gitmeden önce şirketle ilgili neleri araştırmamız gerektiğinden ve bu araştırmaları neden yapmamız gerektiğinden bahsedeceğiz.

Konumuza başlamadan önce neden mülakatlara gitmeden şirket araştırması yapmamız gerektiğinden bahsedelim biraz.

Mülakatlara Gitmeden Önce Neden Şirket Araştırması Yapmalıyız?

Öncelikle bir mülakata gitmeden önce, o şirket için potansiyel bir çalışan olabileceğinizi unutmayın. O şirkette çalışan bir kişi; şirket kültürü ve tarihi, şirketin bağlı olduğu prensipler, bulunduğu sektörde yaptığı üretimler hakkında bilgi sahibidir ve potansiyel bir çalışan olarak bunlar gibi bilgiler hakkında fikir sahibi olmanız gerekmektedir. Önceden yapılan şirket araştırmaları, mülakat esnasında size yöneltilen sorulara daha pratik cevaplar verebilmeyi sağlarken, aynı zamanda sizi mülakata alacak olan personellere de soru yöneltmenize yardımcı olacaktır. Mülakatta karşınızda bulunan kişiler tarafından, şirketi daha önceden detaylı bir şekilde araştırdığınız farkedildiğinde, bu durum sizi diğer başvuranların bir adım önüne taşıyacaktır.

Peki şirket araştırmasını nasıl yapmalıyız?

Mülakata Gitmeden Önce Şirketle İlgili Araştırmanız Gerekenler

Şirket Araştırması Nasıl Yapılır?

İlk olarak şirketin websitesine girerek şirket tarihi, kültürü, misyonu ve vizyonu, üretimi ve yönetimi hakkında genel bir bilgi sahibi olabilirsiniz. İkinci olarak, linkedinden şirketi takibe alabilir, genel yönetimi ve başvurduğunuz depertmanın yöneticileri başta olmak üzere çalışanlarla bağlantılar kurarak şirket hakkında detaylı bilgiye erişebilirsiniz. Şirketi internet arama motorunuzda aratarak, şirket hakkında son çıkan haberlere erişebilir, yeni çıkabilecek projeler hakkında fikir yürütebilirsiniz. Eğer şirket halka açık bir şirketse, şirketle ilgili birçok dökümanı ve belgeyi internette bulabilirsiniz. Bu raporlardan edineceğiniz bilgileri, kendi faydanıza mülakatta kullanabilirsiniz. Mesela şirketin önceki yıllardaki büyüme oranlarına bakıp, elde ettiği karı göz önünde bulundurarak; sonraki sene tahmini büyümesini ve karını sebepleriyle açıklamak karşı tarafı kesinlikle etkileyen bir durum olacaktır.

Biraz daha detaylara inerek, şirketle ilgili nelerin, neden araştırıldığını inceleyelim.

Mülakata Gitmeden Önce Şirketle İlgili Araştırmanız Gerekenler

Şirketlerle İlgili Araştırılması Gerekenler Nelerdir?

Öncelikle şirket kültürü, tarihi, misyonu ve vizyonu hakkında bilgi sahibi olmak sizi her zaman bir adım öteye taşır. “Neden bu şirkette çalışmak istiyorsun?” gibi bir soruya, şirketle ilgili edindiğiniz bilgileri kullanarak cevap verebilmek, karşı tarafın şirketi araştırdığınızı fark etmesine neden olur ve mülakat esnasında karşı tarafın size olan tavrını dahi değiştirebilir.

Şirketin özellikle son dönemde yapmış olduğu projelere, çalışmalara ve üretimlere hakim olmak, güncel bilgiler araştırdığınızı ve şirketi yakından takip ettiğiniz izlenimini karşı tarafa gösterir. Özellikle şirketin linkedin hesabını takibe alarak, bu tarz güncel haberlere hızlı ve kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.

İş başvurusu yaptığınız depertmanın şirket içerisindeki işleyişini, yöneticilerini ve çalışanlarını araştırabilirsiniz. Başvurduğunuz departman ile iligli bir soru ile karşılaştığında, o depertmanda çalışan kişilerin isimlerini veya departman hakkındaki başka bir bilgiyi kullanarak cevap vermen karşı tarafı etkileyen bir unsur olacaktır.

Şirketin çalışanları için düzenlediği etkinlikleri araştırman, sana “Bu şirketten beklentin nelerdir?” gibi bir soru sorulduğunda cevap vermeni kolaylaştırabilir. Mesela şirketle ilgli yaptığın araştırmalarda, şirketin, bünyesinde çalışanlar için farklı konularda eğitimler düzenlediğini görmen, “Ben her zaman öğrenmeyi severim ve şirketin çalışanlarına eğitimler düzenliyor olması beni cezbeden bir durumdu. Bu tarz eğitimlerin benim için çok faydalı olabileceğini düşünüyorum.” gibi bir cevap vermene yardımcı olacaktır ve karşı tarafın, senin şirketi detaylı bir şekilde araştırdığını farketmesine neden olacaktır.

Şirketin halka açık bir şirket olması halinde, internet üzerinden geçmiş yılların finansal raporlarına ulaşabilirsin. Bu şekilde mülakat esnasında gelecek yıllar ile ilgili bir öngörü paylaşman, senin bu şirkette çalışmanı ne kadar çok istediğini, azmini ve çalışkanlığını gösterebilir, bu durum da kesinlikle karşı tarafın düşünceleri için kritik bir öneme sahip olacaktır.  

Şirketin ortalama olarak verdiği maaşları inceleyebilirsin. Maaş konusu ile ilgili bir soru sorulduğunda daha rahat olabilir, ortalamanın altında ise kendini savunacak durumun varsa eğer savunabilirsin.

NOT: Çalışmak istediğiniz ve hedefiniz olan bir şirketin düzenlenen fuarlarına ve etkinliklerine giderek, orada kendinizi göstermeniz, sorular sormanız ve dikkat çekmeniz, mülakat esnasında kullanabileceğiniz ekstra bir avantaj olabilir.

Keşfet: Başarılı Bir Mülakat Geçirmenizi Sağlayacak 25 Harika İpucu

Keşfet: Adaylar Mülakatlarda Neden Elenir?

Yorum Yap