4 senelik lisans eğitimi bulunan ve sayısal puan türünden öğrenci alan mimarlık bölümü detaylarını ve mimarlık maaşlarını themanhattan.org olarak sizlere aktarmaya çalıştık. Keyifli okumalar.
İçerik Rehberi
Mimarlık Nedir?
Mimarlık; yaşadığımız mekanları, ekonomik ve teknik bilgiler ile kullanıcı ihtiyaçları göz önüne alınarak estetik değerlerle birleştiren bilim ve sanat dalıdır. Başka bir tanımla mimarlık, hayal gücü ile teknik bilgilerin harmanlandığı ve bunu oluştururken de günümüzün estetik trendlerinin, arzın ve ekonominin baz alındığı bir kilit taşı olmasıdır.
Mimarlık nedir? Sorusuna verilebilecek en kısa cevap ise muhtemelen başarılı mimarlardan Tony Ip tanımıyla mimarlığın insani bir peyzaj olmasıdır.
Mimar Ne İş Yapar?
Devlet kurumlarında ya da özel sektörde çalışan mimarların neler yaptığı şu başlıklar çerçevesinde özetlenebilir:
-Mimar, insanların işine yarayacak çeşitli yapılar tasarlar ve planlamalar yapar.
-Kentsel ölçekten küçük bir parsele kadar çeşitli işlevlere uygun yapıların planını, malzemesini ve yönelişini, iklim ve konum şartlarına uygun olarak sürdürülebilir mekanlar ortaya çıkarır.
-Kullanıcı isteklerini ve yapının çevresel etmenlerini de dikkate alarak bu koşulları ortak bir paydada buluşturur ve kullanışlı, estetik yapılar tasarlar.
-Mimar yapıyı tasarlarken malzemesinden taşıyıcı sistemine, gün ışığından erişebilirliğe kadar tüm koşulları ayrıntılı bir şekilde araştırır ve yapıyı buna göre oluşturur.
-Bu koşulları araştırdıktan sonra belli bilgisayar programlarında yapının planını, kesitini ve görünüşünü çizer.
-Yapının üç boyutlu modellemesini yapar.
-İnşaat sürecinde yapıyı takip eder ve yapı bitene kadar çeşitli düzenlemeler ve kontroller yapar.
Mimar Maaşları Ne Kadar?

Mimarlık mesleğiyle ilgili en çok merak edilen konulardan biri mimarlara ödenen maaşlarla ilgilidir.
2020 KAMU VE KAMU KURULUŞLARINDA MİMAR MAAŞLARI:
-Mesleğe yeni başlayan 8/1 derecesindeki mimar maaşı 5 bin 700 TL’dir.
-6/3 derecesindeki 5 yıl deneyimli personel maaşları 5 bin 800 TL civarındadır.
-4/2 derecesindeki 10 yıl deneyimli personel maaşları 6 bin 100 TL civarındadır.
-2/1 derecesindeki 15 yıl deneyimli personel maaşları 6 bin 400 TL civarındadır.
-1/3 derecesindeki 20 yıl deneyimli personel maaşları 6 bin 500 TL civarındadır.
-1/4 derecesindeki 25 yıl deneyimli personel maaşları 6 bin 600 TL civarındadır.
NOT: Söz konusu maaşlara enflasyon farkı, asgari geçim indirimi, aile yardımı, çocuk yardımı, görev, proje tazminatlarının yanı sıra yabancı dil bilgisi ve eğitim düzeyi nedeniyle verilen tazminatlar eklenmemiştir. Dolayısıyla bu tür eklemeler de yapıldığında kamu ve kamu kuruluşlarında görev yapan mimarların maaşlarında artış olduğu görülmektedir.
2021 Özel Sektörde Mimar Maaşları
Her ne kadar özel sektörde mimar maaşları şirketten şirkete göre değişiklik gösterse de genel olarak mesleğine yeni başlayan mimarların 2020 yılında aldıkları maaşlar 3.000 TL ile 4.000 TL arasında değişmektedir. Özel sektör olmasına rağmen tecrübeli mimarlara daha yüksek maaşlar ödenmektedir. Başarılı işlere imza atan ve alanında tecrübeye ve yeterli donanıma sahip mimar maaşları da genel olarak artış göstermektedir. Günümüzde özel sektörde faaliyetlerini sürdüren şirketlerde görev yapan deneyimli ve başarılı mimarlar aylık 10 bin TL’ye kadar yükselen tutarlarda maaşlar alabilmektedir.
Mimarlık Bölümü Dersleri Nelerdir?
Mimarlık bölümünde alacağınız dersler tercih edeceğiniz üniversiteye göre değişiklik gösterir.
Temel olarak eğitimi verilen mimarlık dersleri:
- Genel Matematik
- Temel Tasarım 1
- Mimari Anlatım
- Mimarlıkta Bilgisayar Uygulamaları 1
- Yapı Elemanları
- Mimariye Giriş
- Mimari Tasarıma Giriş 2
- Yapı Bilgisine Giriş
- Sanat Tarihi
- Yapı ve Yapım Yöntemleri
- Strüktür Analizi 1
- Mimarlık Tarihi 1
- Yapı Malzemeleri
- Mimari Proje
- Mimari Tasarım Stüdyo
- Modern Mimarlık Tarihi
- Mimari Koruma
- İmar Hukuku
- Kentsel Tasarım İlkeleri
- Uygulama Projesi
- Fiziksel Çevre Denetim
- Türk Mimarlık Tarihi
- Yapı Tesisatı
- Kentsel Tasarım Stüdyosu
- Yapı Yönetimi ve Maliyeti
- Bilgisayar Destekli Tasarım
- Grafik Sunuş
- Mimarlıkta Eskiz
- Resimde Yeni Perspektifler
- Temel Tasarım 2
- Mimarlıkta Bilgisayar Uygulamaları 2
- Strüktür Analizi 2
- Mimarlık Tarihi 2
Mimarlık Bölümü Kaç Yıl?
Mimarlık bölümü ‘Sayısal’ puan türünden öğrencileri kabul eder.
Mimarlık, üniversitelerde ‘Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi’ adı altında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür.
Mimarlık Bölümü için Kaç Net Gerekir?
Mimarlık Bölümü için üniversitelere yerleşen en son kişinin net sayılarına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. Listede geçen senenin TYT ve AYT netlerini görebilirsiniz. Bu netler geçen sene sınava giren öğrencilerin yapmış olduğu netlerdir.
Keşfet: Mimarlık (SAY) Programlarına Taban Puanına Göre Yerleşen Son Kişinin Netleri
Çok Sevilen 5 MİMARLIK Kitapları

1-Öğrencilerle Söyleşiler: Louis. I. Kahn
Lous. I. Kahn’ın’ın mimarlık ve mimarlık okulu üzerine yaptığı söyleşiler ve mimarlık öğrencileriye yapmış olduğu beyin fırtınaları ile öğrencilerin beğenisi toplayan ‘kısa ve öz’ bir kitap.
Bir profesyonelden söz ediyorsak, bir şeyin doğasını bulmaktan bahsediyoruzdur diyeyim. Mimar, tasarladığı binada, belirli bir insan etkinliğine ait belirli bir doğayı bulur. -Louis. I. Kahn
2-Mimarlar İçin Heidegger: Martin Heidegger
Özellikle mimarlık öğrencilerini etkileyen bu kitapta Heidegger, yaşama ve düşünce konularına felsefi açıdan bakar. Heidegger’a göre inşa faaliyetleri düşüncenin ta kendisidir. Aynı zamanda yazar kitapta mimarlıktaki bağlamlara başka bir perspektiften bakar ve yeni anlamlar yükler.
3-Mimarlık Okulunda Öğrendiğim 101 Şey: Matthew Frederick
Mimarlık öğrencilerine çalışırken yardımcı olabilecek bu kitap, resimlerle, kısa notlarla, yazarın akıcı üslubu ve kitapta değindiği yorumlarla 101 maddede mimarlık ile ilgili en önemli bilgileri içeriyor.
4-Görünmez Kentler: Italo Calvino
Görünmez kentler, bildiğimiz kentlerden ziyade hayali kentlerdir. Yazar her bir kente kadın ismi vererek kitabın ana karakteri Marco Polo’ya bu kentleri kısa kısa özetlettirmiştir. Kitabı okurken büyüleyici, masalsı havayı kitaptaki yolculuktan alabilirsiniz.
5-Mimarlık 101: Nicole Bridge
Oldukça yüzeysel ve sade bir anlatımı olan bu kitapta mimarlıkla ilgili temel bilgilere ulaşabilir ve mimarlığın kronolojik sıralamasını öğrenebilirsiniz. Mimarlığa giriş niyetine olan bu kitapta yazar, özellikle mimarlık tarihini ve mimari yapıları ele almıştır.
Mimarlık Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları 2021
Mimarlık bölümü sıralama olarak 10.717’den 250.000’e kadar öğrenci almaktadır. Bu seneki veriler doğrultusunda en yüksek 508 puan ile İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, en düşük ise 301 puan ile Yozgat Bozok Üniversitesi öğrenci almıştır.
Mimarlık Bölümü Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları 2021 için tıklayın.
Keşfet: İç Mimarlık Maaşları 2020