4 yıllık lisans eğitimi bulunan ve sayısal puan türünden öğrenci alan Mekatronik mühendisliği maaşları ne kadar sorusuna yanıt vereceğiz.

Mekatronik Mühendisliği Nedir

Mekatronik Mühendisliği Nedir

Mekatronik mühendisliği; elektronik, makina ve bilgisayarın teknik bilgilerinin birleşmesiyle oluşuyor. Bu bilgiler doğrultusunda evlerimizde kullandığımız çoğu elektronik malzemeyi ve araçları oluşturuyorlar. Aynı zamanda bu malzemelerin maliyeti, verimliliği ve üretim süreci hakkındaki her türlü veriyi de kontrol ederler. Bu malzemeleri üretirken hem makine bilgisine hem de yazılım bilgisine ihtiyaç duyarlar. Tasarladıkları elektronik cihazları yazılım ile donatarak daha verimli malzemeler elde ederler.

Mekatronik mühendisleri önce makinayı tasarlar, sonrasında simülasyon ortamında bu cihazları test ederler. En önemli amaçları arasında ise insanların hayatını kolaylaştırmak bulunur diyebiliriz. Örneğin madencilik gibi insan hayatını tehlikeye atabilme potansiyeli yüksek olan iş yerleri için çözüm üreterek yeni cihazlar üretirler. Sadece madencilik alanında değil, su altı ya da ormancılık gibi alanlarda da yeni malzemeler ortaya çıkarırlar. Var olan malzemeleri daha iyi konuma getirmek, geliştirmek, maliyetini hesaplamak ve verimliliği arttırmak gibi amaçları benimseyen mekatronik mühendisliği, bulunan her türlü aracın kalitesini ve performans durumunu analiz eder. Ekip çalışması ve karmaşık problem analizi konularında iyiyseniz, elektronik alanında yeni gelişmeler ortaya koymak istiyorsanız mekatronik mühendisliği tam size göre diyebiliriz. 

Keşfet: Mekatronik Mühendisliği Nedir? Mezunları Ne İş Yapar?

Mekatronik Mühendisi Ne İş Yapar

BİLGİ GÜÇTÜR
İhtiyacınız olan bilgiye ulaşın!
* gerekli alanlar

Mekatronik mühendisliği 4 yıllık bir lisans programı. Lisans eğitiminizi tamamladığınızda mühendis ünvanı alıyorsunuz ve iş hayatına atılıyorsunuz. Mekatronik mühendisi olacağınız zaman sizlerde bulunması gereken bazı kriterler de mevcut tabii. Grup çalışması konusunda becerikli, iletişim konusunda kuvvetli olmanız gerekiyor. Aynı zamanda yeniliklere açık, geliştirici ve araştırmacı biri olmanız mesleğinizde çok daha sağlıklı ilerlemenize katkı sağlayabilir. Biraz daha detaylı bir şekilde mekatronik mühendislerinin yaptıkları ya da girebildikleri mesleklere bakalım.

  • Tıbbi cihazların üretilmesi ve geliştirilmesi,
  • Araçların fren, güç sistemleri, dış ve iç donanımlarının büyük kısmı,
  • Uzay araçları için, fabrikalar için ya da askeri emniyet için kullanılacak olan robotlar,
  • Evimizde bulunan çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, buzdolabı gibi günlük hayatımızda kullandığımız cihazlar,
  • El, uzaktan kumanda, sanal gerçeklik gibi durumlarla çalışan her türlü cihazlar,
  • Laboratuvar içerisinde kullanılan elemanlar,
  • Sanal gerçeklik, bilgisayar oyunlarının geliştirilmesi, bilgisayar elemanlarının tasarlanması,
  • Kontrol amaçlı kullanılan kamera, ses sistemleri, otomatik kitleme için kullanılan cihazlar,
  • İniş ve uçuş mekanizması gerektiren elektronik cihazların tasarlanması ve çalıştırılması,
  • Lazer yazıcı, DVD veya CD ve okuyucular,

Ve elektronik cihazların bulunduğu aklınıza gelebilecek her yer. Gördüğünüz gibi mekatronik mühendisliğinin çalışabileceği çokça alan mevcut. Aynı zamanda çağımızda teknolojinin gelişme ivmesi bile artıyor. Bu sayede mekatronik mühendisleri hem hayatımızı kolaylaştırıyor hem de kendi gelecekleri için önlerine birçok meslek imkanı seriliyor. 

Mekatronik Mühendisliği Maaşları

Mekatronik Mühendisliği Maaşları

Mekatronik mühendisliği maaşlarını kariyer.net ve daha birçok kaynaktan araştırdığımızda, ortalama 3.710 TL olmakla birlikte, tecrübe ve bulunulan firmaya göre maaşların 2.320-5.440 TL arasında değişmekte olduğunu görüyoruz. Bu değişim bulunduğunuz yerin kamusal olup olmadığına, firmanın geliştirdiği cihazlara ve firmanın büyüklüğüne göre değişiyor.

Kamuda mekatronik mühendisliği maaşları başlangıç olarak 3.500 civarında bir maaş alabilirken, bu miktar 5.000 TL’ye kadar çıkabiliyor. Özel sektörde işe girdiğiniz zaman, maaşınız başlangıç olarak 3.000 TL civarındayken, zamanla tecrübenize ve kişisel çalıştığınız projelere göre 8.000TL’ye varabilmekte. Ortalama olarak uzun süre mesleğini yapan insanların maaşları ortalama bakıldığında 6.000 TL’yi bulabiliyor. Özel sektörde bahsettiğimiz 8.000TL gibi maaşlara ulaşabilmek için, iyi bir projede çalışmanız ve bilindik bir firmada iş bulmanız gerekebilir. Ancak özel ya da kamu sektörü fark etmeksizin meslek tecrübenize göre maaşınız 6.000-8.000TL’ye kadar çıkabiliyor. 

Mekatronik Mühendisliği Dersleri

Mekatronik mühendisliği 4 yıllık bir lisans programı. Bu 4 yılın ilk iki senesinde bölüm dersleriyle karışık olarak temel dersleri alırsınız. 3. Ve 4. Sınıflarda ise teknik seçmeli dersler devreye girer ve tamamen bölümünüze odaklı dersler almaya başlarsınız. Bu dersleri genel bir bakışla sıralayalım.

Bilgi ve İletişim Teknolojileri, İngilizce I, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I, Matematik I, Mekatroniğin Temelleri, Teknik ve Meslek Resmi, AC/DC Devre Analizi, Ölçme Tekniği ve Metroloji, Türk Dili ve Edebiyatı I, Programlamaya Giriş, İngilizce II, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II, Matematik II, Analog ve Sayısal Elektronik, Malzeme Teknolojisi, Bilgisayar Destekli Çizim, Temel İlk Yardım, Türk Dili ve Edebiyatı II, Mesleki İngilizce I, Mekanizmalar, İşyeri Eğitimi, Mesleki İngilizce II, Elektrik Motorları ve Sürücüleri, Kalite Güvencesi ve Standartları

Bu dersler bahsettiğimiz gibi teknik ve temel bilgileri sizlere öğretmek için veriliyor. Aynı zamanda her bölümde olduğu gibi mekatronik mühendisliğinde de stajlarınız var. Bu stajları dönem aralarında değil, sene sonunda yapmanız gerekiyor. Yani güz döneminden bahar dönemine girerken staj yapamıyorsunuz, bahar dönemi bittiğinde bir sonraki güz dönemine kadar staj yapma şansınız var.

Stajlarınızın toplamda 60 gün olması gerekiyor ve 30 günü genel mesleki staj iken diğer 30 günü teknik staj olarak adlandırılıyor. Bu stajları bölümünüzle ilgili yerlerde yapmanız gerekiyor ve üniversitenize danışmanız gerekiyor. Bazı staj yerleri ya da çalışma alanları, üniversiteler tarafından onay almayabilir. Günlerce staj yapıp kabul edilmemesini görmektense, bölüm hocalarınıza danışmanız daha faydalı olabilir.

Mekatronik Mühendisliği İş İmkanları

Mekatronik mühendisleri elektronik cihazlarla işlem yapılan her çalışma bölgesinde ihtiyaç duyulan insanlardır. Mekatronik mühendisleri, evlerimizde bulunan her türlü elektronik cihazın üretilmesinde, bu ürünlerin geliştirilmesinde ve süreçleri kontrol etmede görev alıyor. Yani, iş imkanları oldukça bol. Daha genel bir dille ifade etmek istersek; robotik, İHA çalışmaları, elektrikli araçlar ve malzemeler, savunma ve güvenlik, otonom sistemler ve aklınıza gelebilecek daha pek çok elektronik alanında iş imkanlarına sahipler. Bu işler için elbette sadece mekatronik mühendisi olmanız yetmiyor.

Bölümünüzde kendinizi ne kadar geliştirdiğiniz, bu süreçte neler yaptığınız gibi faktörler de söz konusu. Örnek olarak, en baştan okulunuzda bulunan elektronik ya da makine kulüplerine katılabilirsiniz. Bu kulüplerde robotik çalışmaları, farklı kaynaklarla yapılan araçlar, model uydular ve roketler gibi pek çok cihazı tasarlamayı öğrenip, kendinize ait projeler ortaya koyabilirsiniz. Böylece meslek hayatına girerken kendinizi öne çıkarmış olursunuz.

Mekatronik Mühendisliği Hangi Üniversitelerde Okunur?

Mekatronik mühendisliği tercihi yaparken, size şu üniversite iyidir bu üniversite kötüdür diyemeyiz. Ancak hepimiz tercihlerimizi öncelikle devlet üniversitelerinden yana yaparız. Devlet üniversiteleri arasında ise, mühendislik okuyacaksak üniversitenin teknik bir üniversite olması önemli olabilir. Teknik bir üniversite mühendislik bakımından hem öğrenim görürken hem de lisans alındıktan sonra size avantaj sağlayabilir. Sadece teknik üniversite olması da önemli değildir. Tercih yapmadan önce okulunuzu gezmenizi öneririz. Böylece okulda hangi bölüme ve hangi laboratuvarlara ne kadar bütçe ayrılıyor, ne kadar önem gösteriliyor gibi etkenleri öğrenebilirsiniz. 

Keşfet: Mekatronik Mühendisliği Programı Bulunan Tüm Üniversiteler

Yorum Yap