İnsanoğlu var olduğundan beri hep bir arayış, öğrenme arzusu içinde olmuştur. Aradan geçen asırlara rağmen öğrenme arzumuz gerek yaşam şartları gerekse teknolojik gelişmelerle daha da artmıştır. Akademik bir araştırma veya aklınıza takılan, öğrenme isteğinizi ateşleyen herhangi bir konu hakkında artık bilgi sahibi olmak çok daha kolay. Kitaplar bu konularda vazgeçilmezimiz olsa da dünyanın çeşitli yerlerinden çeşitli insanların farklı farklı konular hakkındaki araştırmalarını ve bu araştırmalarla ilgili yayımladıkları makaleleri okumak hem bilgi dağarcığımızı geliştirmek hem de yapılan son çalışmalardan haberdar olmak adına bizler için gerçekten önemli bir kaynak.
Artık Milenyum Çağı’ndayız ve hepimizin elinin altında internet denen koca bir bilgi sayıcısı var. Dünyanın çeşitli yerlerinden alanında uzman kişiler yaptıkları çalışmaları yazdıkları makaleler ile tüm dünyanın hizmetine sunuyor. Her gün binlerce makale yükleniyor bu koca bilgi okyanusuna. Bizlerde sizler için bu çalışmalara erişim sağlayabileceğiniz bazı siteleri araştırdık ve sizinle paylaştık. Şimdiden keyifli okumalar.
İçerik Rehberi
ScienceDirect
Araştırmacılar, öğretmenler, öğrenciler, sağlık ve bilgi profesyonelleri ScienceDirect’i akademik araştırmaları aramak, keşfetmek, okumak, anlamak ve paylaşma yöntemlerini geliştirmek için kullanır.
ScienceDirect, kullanıcıların alanları konusunda bilgi sahibi olmaları ve daha etkin ve verimli çalışabilmeleri için güvenilir, tam metin bilimsel, teknik ve sağlık yayınlarını birleştirmektedir.
Scopus
Scopus, bağımsız konu uzmanları tarafından küratörlüğünde, kaynaklardan bağımsız bir özet ve atıf indeksidir. Araştırmacılar, kütüphaneciler, kurumsal araştırma yöneticileri ve fon sağlayıcıları için güçlü bir keşif ve analiz aracıdır.
Scopus, araştırmacı ve kurum profillerini otomatik olarak güncelleyerek kişiler, yayınlanan fikirler ve kuruluşlar arasında zengin bağlantılar oluşturur. Bilimsel kaydın bütünlüğünü korumanın yanı sıra, Scopus kurumsal araştırma performansını, sıralamasını ve itibarını artırmaya yardımcı olur.
DergiPark
DergiPark, TÜBİTAK ULAKBİM tarafından 2013’ten günümüze ücretsiz olarak Türkiye‘deki akademik ve hakemli dergilerin elektronik ortamda barındırma ve yayımı hizmeti veren internet sitesidir.
YÖK Tez
YÖK tez merkezi, diğer adıyla Ulusal Tez Merkezi, Türkiye’deki üniversitelerin tamamında hazırlanmış olan tüm yüksek lisans ve doktora tezlerini içinde barındıran ve internet üzerinden ulaşılabilen bir veri tabanıdır.
Google Akademik
Dünyaca ünlü arama motoru Google, Scholar’ı Kasım 2004’te hizmete aldı. Sadece akademik makaleler konusunda arama yapmanızı sağlayan bir tür arama motoru olan Google Akademik, onuların altındaki atıflar bölümünde makaleye atıfta bulunan diğer makalelerin sayısını ve o makalelerin listesini verir. Bir makalenin atıf saysını öğrenmek için Scopus ve Web of Science’da kullanıcıların üye olmaları gerekmektedir. Google Scholar bu hizmeti ücretsiz olarak sağlamaktadır.
Springer Link
Disiplinlerarası bir veri tabanıdır. SpringerLink veri tabanı ; yaşam bilimleri, kimya, çevre bilimleri, davranış bilimleri, sosyal bilimler, bilgisayar bilimi, malzeme bilimi, matematik, tıp, enerji, fizik & astronomi ve mühendislik alanlarındaki 1991 dergiyi kapsamaktadır.
Web of Science
Web of Science, çok sayıda farklı akademik disiplin için kapsamlı atıf verileri sunan birden çok veritabanına abonelik tabanlı erişim sağlayan bir web sitesi. Başlangıçta Institute for Scientific Information tarafından oluşturulan servis, günümüzde Clarivate Analytics tarafından sürdürülmektedir.
Z-Library
Z-Library, ücretsiz bilimsel dergi makalelerine, akademik metinlere ve genel ilgi alanlarına yönelik kitaplara yazarların izni veya onlara ödeme yapılmadan dosya paylaşımı erişimi için bir gölge kütüphane projesidir.
Open Culture

Farklı disiplinlerden, dünyanın birçok seçkin üniversitesinden, (bkz: oxford, yale, stanford, mit, berkeley, …) 500 civarında dersin, notları, powerpoint sunumları, video derslerini youtube, itunes, googlevideo, web sitesi gibi farklı kaynaklardan derleyip toplayıp tek bir kaynaktan sunan pek faydalı web sitesi.
PDFDRIVE

PDF Drive ücretsiz kitaplar indirmek için tasarlanmış bir arama motorudur.
Scribd
Scribd, bünyesinde e-kitap, sesli kitap ve çizgi romanlar barındıran, dijital kütüphane servisidir.
İlginizi çekebilir: Akademik Bir Ödev Hazırlarken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Göz atmakta fayda var: BBC Tarafından Hazırlanan ve Mutlaka Okumanız Gereken 13 Faydalı Makale