Kriz yönetiminin kaynağı; kriz kelimesi uzun yıllardır hayatımızda sıkça kullandığımız bir kavram haline geldi. Ekonomik krizler, kişisel krizler ya da kurumsal krizler gibi örneklerle hayatımızdaki kriz çeşitlerini sınıflandırabiliriz.
Krizleri sorunlardan ayıran en önemli olgu öngörüdür. Sorunlar planlı ve öngörülebilen şeylerdir ancak krizler daha ani gelişir ve genellikle yanlış değerlendirilmiş sorunlardan doğduğu için daha tehlikelidir. Kriz yönetimi işte tam burada sahneye çıkıyor ve kriz yönetim becerilerinin size bu sahnede parlama imkanı sağlıyor.
Krizlerin ani ve hızlı doğuşuyla doğru orantılı şekilde ani ve hızlı reaksiyonlar göstererek krizi hakimiyetimiz altında tutmamız gerekiyor. Bu ani karar alma ve reaksiyon gösterme yetisi kriz yönetimi olarak adlandırılabilir.
İçerik Rehberi
Etkili Kriz Yönetimi Stratejileri
Kriz yönetimi için uzmanlar tarafından önerilen birçok strateji vardır. Şimdi bu stratejileri detaylı bir şekilde inceleyelim;
Krizi görmezden gelmeyin, onun varlığını kabul edin.
Bir kriz patlak verdiğinde onu görmezden gelmek, üstünü örtmeye çalışmak ya da bu krizle hiç karşılaşmamış gibi davranmaya devam etmek yapılabilecek en büyük hatalardan biridir. Bu hata daha büyük krizler doğuracak olmakla birlikte kurum açısından ölümcül sonuçlar da ortaya çıkarabilir.
48 saat kuralı:
Bir kriz ortaya çıktıktan sonraki ilk 48 saat çok önemlidir. Bu süreç krizi gözlemleyip, analizinin yapılacağı ve yol haritasının belirleneceği ilk zaman dilimi olarak görülmelidir.
Krizi tanıyın, analiz edin:
Krizin varlığını kabul ettikten sonra atılacak en önemli adım onu daha yakından tanımak ve analizini yapmaktır. Krizi ortaya çıkaran sorun ya da sorunlar nelerdir? Bu sorunların kaynağı nedir? Bu sorunların çözümü nasıl sağlanır? Bu sorunların ortadan kalkması krizi de ortadan kaldıracak mı? gibi sorular cevaplandırılarak sağlıklı bir yol haritası çıkarmak gerekiyor.
Doğru ekibi kurun:
Krizin analizi tamamlandıktan sonra sonuçlara göre en doğru ekibi kurmamız gerekiyor. Herkesin her sorunu çözemeyeceğinin hepimiz farkındayız bu sebeple problemleri o konuda uzman olan doğru kişilerin çözmesi hem süreci hızlandıracak hem de daha sağlıklı sonuçlar almamızı sağlayacaktır.
Keşfet: İyi Bir Takım Çalışması Nasıl Yapılır?
Ekip içi iletişim mekanizmasını canlı tutun
Doğru bir ekip kurmuş olsak bile birbiriyle canlı bir iletişime sahip olmayan ekipler başarısız olmaya mahkumdur. Kişisel becerilerle anı kurtarabilirler ancak kriz bir sonuca ulaşmaz ve bu bizim istemediğimiz bir durum bu sebeple iç iletişimi oldukça diri tutmalıyız.
Krizlerde açık ve net olmak, sorunları ertelememek ve konuşarak çözmeye çalışmak gerekir.
Nevzat Tarhan
Yardım almaktan çekinmeyin
Gerekli durumlarda bir uzmandan ya da güvenilir bir kişiden yardım istemekten çekinmeyin. Unutmayın ki yardım almış olmanız sizin başarınızdan hiç bir şey eksiltmeyecktir ancak kişisel bir inatla gelen başarısızlık sizin sorumluluğunuza kalacak ve başarısız geçen bir kriz yönetimi döneminden söz edilecektir.
HER KRİZ SİZİN İÇİN BİR FIRSAT OLABİLİR:
Kriz olmayan her şeyin rayında ilerlediği bir ortamda kolay kolay yeni kahramanlar çıkmayacak, yeni yıldızlar doğmayacaktır. Krizler başta da bahsettiğimiz gibi ani gelişmiş tehlikeli olgulardır ve çoğu kişi bu durumda “Bu sefer kesin bittik.” demekte.
İşte bu kasvetli ortamda yepyeni bir ışık olarak ortaya çıkıp tüm bakışları üstünüze toplayabilirsiniz. Gerçekten kendinize güvendiğiniz durumlarda öne çıkmaktan ve süreci göğüsleyen kişi olmaktan korkmayın.
Kriz Yönetimi Özelliğinizi Geliştirmek İçin Kitap Önerileri
1)Kriz Yönetimi – Richard Luecke
2)Kriz Geliyorum Der! / Kriz İletişimi ve Yönetimi – Salim Kadıbeşegil