Yaşadığımız dönemde bilgiye ulaşmak oldukça kolaylaştı. Yeni bir şey öğrenmek için eskisi gibi kütüphanelerde ansiklopedi aramak gerekmiyor. Bu sayede evde dahi kendinizi geliştirmenin birçok yolu var.

Üniversite yıllarında ve iş hayatında her zaman aklınızda kendimi nasıl geliştiririm sorusu oluyor. Biz de bu içeriğimizde kendini geliştirmenin 25 yolunu açıklayacağız.

Kendini geliştirmeye size uygun Udemy kursları ile başlayabilirsiniz:

Yeni öğrenciler için özel teklif! Udemy platformunu yeni keşfedenlere özel en iyi kurslar 33,99 TL'den başlayan fiyatlarla!

Kendimi Nasıl Geliştirebilirim?

Her Gün Kitap Okuyun

Kitap okumak şüphesiz kazanılması gereken alışkanlıklardan birisi. Kitaplar, ufkumuzu genişletirken aynı zamanda bize faydalı bilgiler veriyor. Genel kültür seviyenizi yükselterek güzel ve akıcı şekilde konuşmanızı sağlıyor. Ayrıca anlama ve iletişim yeteneklerinize katkı sağladığı için günlük hayatınıza doğrudan etki ediyor. Yani, kitaplar kendinizi geliştirmek için en önemli yollardan biri.

Keşfet: En İyi Kişisel Gelişim Kitapları

Yabancı Dil Öğrenin

Yeni bir dil öğrenmenin bilgiye kolay erişimi, hafıza geliştirmesi gibi birçok faydası var. Bunun yanında başarıya giden yolda da önemli araçlardan birisi.

İngilizce öğrenmek gerek öğrencilikte gerek iş hayatında kaçınılmaz gereksinimlerden biri. Belki 10 sene önce İngilizceyi iyi bilmek bir ekstra olabilirdi fakat günümüzde bir zorunluluk. Bir de global bir şirkette çalışıyor veya çalışmak istiyorsanız ana diliniz gibi bilmek gerekiyor.

İngilizcenin önemi büyük fakat diğer önemli yabancı dillere de yönelebilirsiniz. Çince, Rusça, Almanca gibi diller de iş hayatında fayda getirecektir.

Keşfet: En Etkili İngilizce Geliştirme Yolları

Yeni Bir Hobi Edinin

Hobilerinize mutlaka yenilerini eklemeyi unutmayın. Voleybol, kürek gibi takım sporları ya da dağcılık gibi bireysel sporlar öğrenebilirsiniz. Ya da eğlence amaçlı dans, seramik sanatı, origami gibi hobilere yönelebilirsiniz.

Bu hobiler hem mental hem de fiziksel olarak size katkı sağlayacaktır. Tabii bunun yanında yeni şeyler öğretecektir.

Yeni Bir Kursa Gidin

Sevdiğiniz, ilgi duyduğunuz konularda kursa gitmeyi unutmayın. Bu kurslar hafta sonlarını değerlendirdiğiniz ve sonunda sertifika aldığınız bir program olabilir. Ya da evinizde Udemy gibi eğitim alabileceğiniz sitelere başvurun. Boş zamanlarınızı eğitimle doldurmak kendinizi geliştirmenize büyük fayda sağlayacaktır.

Korkularınızı Yenin

Kendini Geliştirmede Korkunuzu Yenin

Hepimizin korkuları vardır. Topluluk önünde konuşamama, risk alamama gibi başarınızı etkileyecek korkularınız olabilir. Fakat bu korkuları, yapamıyorum diye bir kenara atmamalıyız. Aksine korkularımızın üstüne gidip onları yenmemiz gerekiyor.

Konfor alanımızı neden sınırlayalım ki? Üstesinden gelerek bu sınırları genişleterek olgunlaşacağız.

Yetkinliklerinizi Geliştirin

Yetkinliklerimizi temel ve teknik yetenekler olarak ikiye ayırabiliriz. Kişisel olarak iyi iletişim, yaratıcılık, problem çözme gibi soft yeteneklere sahibiz. Bunun yanında genellikle mesleğimizden dolayı kazandığımız teknik yeteneklerimiz var.

Tabii ki bu yeteneklerimizi geliştirmek, deneyim kazanmak zorundayız. Sürekli pratik yaparak yetkinliklerimizi geliştirmek ve yeni yetkinlikler kazanmak kendini geliştirmede en önemli parçalardan.

Keşfet: Yaratıcılık Nedir? Nasıl Geliştirilir?

Hedefler Koyun

Kendinizi 5 yıl sonra nerede görüyorsunuz? diye klişe bir mülakat sorusu ile başlayayım. Bu soruyu cevaplamak için bir iş görüşmesini beklemeyin, kendi kendinize sorun ve hedefler koyun.

Yalnız bu hedefler hayal olmasın. Kendinize gerçekçi hedefler koyun ve bunun için çabalayın. Başarının bu şekilde geleceğini unutmayın.

Erken Kalkın

Erken kalkmak, zihinsel olarak güne iyi başlamanın en önemli yolu. İyi bir uyku ve sonrasında en geç sabah 8 gibi uyanmak üretkenliğinizi ve yaşam kalitenizi artıracaktır.

Sosyal medyada ünlü girişimcilerin düzensiz uyku saatleri gibi grafiklere rastlayabilirsiniz. Biz burada erken kalkan yol alır diyen atalarımızı örnek alalım 🙂

Egzersiz Yapın

Kendini Geliştirme

Spor yapmak, mental ve fiziksel sağlığınızı iyileştiren aktivitelerden biri. Bu nedenle koşu, yüzme gibi haftalık rutinleriniz olsun.

Erken kalkmanın öneminden bahsetmişken 30 dakikalık bir sabah koşusunu oraya eklemek çok güzel olur. Güne zinde başlarsınız.

Konfor Alanınızdan Ayrılın

Başarı, çok çalışma ve azimle gelir. Konfor alanınızda yaşayarak hayal ettiğiniz başarılara ulaşamayabilirsiniz. Sizin konfor alanınız ne?

Daha önce bir şeyleri farklı yapmaktan çekindiniz mi? Çekinmeyin, rutinlerinizi değiştirmekten korkmayın. Belki de risk almayarak büyük başarılara kapılarınızı kapatıyorsunuz.

Rekabet Edin

Rekabet, başarıyı getiren en önemli faktörlerden birisidir. Önce bir hedef belirleyin, bu üniversitede bir not ortalaması, zayıflamak gibi hedefler olabilir. Aynı hedefte bir arkadaşınızla rekabet edin. Belki sembolik olarak ortaya bir iddia da koyabilirsiniz. Daha önce başaran bir ödül alsın. Tabii bu rekabetin tatlı bir rekabet olması gerektiğini unutmayın.

Zayıf Yönlerinizi Öğrenin

İyi yönlerimiz olduğu gibi mutlaka her insanın zayıf yönleri de vardır. Bunlar, bazen farkında olduğunuz bazen de hiç öğrenmediğiniz yönler olabilir. Zayıflıklarınızı öğrenmek ise onları geliştirmeniz ve haliyle kendini geliştirmede önemli rol oynar.

Gün içinde garip, rahatsız, sinirli hissettiğiniz olayları mutlaka not edin. Bir davranış sonucunda mı böyle hissettiniz? Bunun sonucunda bazı zayıf yönlerinizi keşfedebilirsiniz.

Geri Bildirim Alın

Bu şekilde bazı zayıf yönlerinizi keşfedebileceğinizden bahsettik. Fakat gözden kaçırdığınız şeyler mutlaka olacaktır. Bu nedenle değer verdiğiniz, sizi iyi tanıyan insanlardan geri bildirim almayı ihmal etmeyin.

Bu kişiler arkadaşınız, ailenizden biri veya patronunuz olabilir. Size doğru, objektif şekilde geri bildirim vereceklerdir. Bu geri bildirimleri dikkate alın ve en kısa sürede geliştirmeye çalışın.

Bir Görev Listeniz Olsun

Özellikle yoğun dönemlerinizde günlük olarak görev listesi tutmayı unutmayın. Benim not alma alışkanlığım olmamasından dolayı kaçırdığım çok fazla işim veya sıkıştığım dönemler olabiliyor. Siz bu dönemleri verimli geçirmek adına bu alışkanlığı kazanmaya çalışın.

Bunun için bir ajanda, telefonunuzda bir mobil uygulama ya da ofiste, evinizde post-it kullanarak kendinize hatırlatmalar yapabilirsiniz. Kendini geliştirmek için önce planlı olmalısınız.

Aksiyon Alın

Yapmak istediğiniz şeyler için harekete geçmekten çekinmeyin. Her çıktığınız yol sizin için bir deneyim olacaktır. Fikirleriniz teorikte kalmasın, pratik yapın. Yol açık, yola çık! Kendini geliştirme noktasında bu deneyimler mükemmel olacak.

İlham Aldığınız Kişiler Olsun

Birkaç hafta önce bir podcastte dinlemiştim. Türkiye’de örnek aldığınız kişi kimdir sorusuna yanıtların çok benzer ve sıradan olduğunu söylüyorlardı. Fakat sizin hedefleriniz doğrultusunda mutlaka örnek aldığınız birileri olsun. Onlar nasıl başarmış, hangi yollardan geçmiş? araştırmayı unutmayın.

Kötü Alışkanlıklarınızı Bırakın

Kötü alışkanlık dediğimizde aklınıza sadece bağımlılıklarınız gelmesin. Sizi strese sokan ya da uykusuz bırakan alışkanlıklarınız olabilir. Bu alışkanlıklarınızı iyice gözden geçirin. Eğer size bir katkı sağlamıyorsa, uzaklaşmak en iyi seçenek olacaktır.

Yeni Alışkanlıklar Edinin

İçeriğimizde yeni hobiler edinmeniz gerektiğini ve erken kalkmanın faydaları gibi birçok şeyden bahsettik. Sıra bunları alışkanlık edinmekte. Bunlara ek olarak meditasyon ve bazı rahatlatıcı sporları da alışkanık edinmekte fayda var.

Olumsuz Arkadaşlıklardan Kaçının

Bu konu ile ilgili hep görebileceğiniz “En iyi 5 arkadaşınızın ortalaması sizsiniz” sözü bu alt başlığımızı çok net açıklıyor. Ya da yine atasözlerinden yararlanırsak “Bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim” gibi sözleri kullanabiliriz.

Vaktinizin çoğunu arkadaşlarınızla geçiriyorsunuz. Kendinize iyi çevreler yaratmak kendini geliştirmenin bence en önemli adımlarından. Arkadaşlarınızı iyi seçin!

Zor İnsanlarla Başa Çıkmayı Öğrenin

Arkadaş çevrenizde, okulunuzda, iş yerinde kısacası hayatınızın her bölümünde zor insanlarla karşılaşacaksınız. Bu nedenle sakin kalmayı öğrenmeli ve bu insanlarla nasıl başa çıkacağınızı bilmelisiniz.

Özellikle iş hayatına girmeden önce veya geç olmadan bu yetkinliği kazanmanız size kendini geliştirme noktasında gerçekten çok büyük katkı sağlayacaktır.

Keşfet: How To Deal With Negative People

Arkadaşlarınızdan Öğrenin

Üniversitede veya iş hayatında çok farklı arkadaşlıklar edinecekseniz. Her birinin mutlaka iyi olduğu konular olacaktır. Bu konular temel bir konuda veya teknik yetenekler olabilir.

Daha önce de söylediğimiz gibi iyi bir çevre yarattığınız takdirde bir kahve içerken dahi çok yararlı bilgiler edinebilirsiniz. Yani sürekli öğrenirsiniz! Ayrıca bu yöntem, bence en iyi öğrenme seçeneklerinden biri.

Blog Yazın

Blog yazmak, içerik üretmek dijitalde kariyer yapmak isteyenler için olmazsa olmaz kriterlerinden biri. Çünkü dijitaldeki neredeyse her marka içerik pazarlamasına başvuruyor. Bunun dışında yazma yeteneğinizi geliştiriyor, kendinizi daha rahatça ifade edebiliyorsunuz.

Ek olarak bir şey hakkında yazmak için o konuyu çok iyi bilmek gerekiyor. Yazmaya başladığınızda hem bildiklerinizi pekiştiriyor hem de yeni şeyler öğrenebiliyorsunuz.

Kendinize Bir Mentor Edinin

Hedeflerinize giden yolda mentor yani bir akıl hocası edinmeniz çok önemlidir. Sizinle aynı yollardan geçmiş birinin deneyimlerinden yararlanmak, sizi birçok yanlıştan kurtaracaktır. Tabi ki bu mentorluk sadece iş deneyimiyle sınırlı olarak düşünmeyin. Öğrencilikte veya iş hayatında yaşadığınız sorunları da en iyi şekilde atlatmanızı sağlayacaktır.

Sosyal Medyada Çok Zaman Harcamayın

Hepimiz sosyal medyada çok fazla zaman harcıyoruz. Instagram, Twitter gibi platformlarda günlük belki 2-3 saat zaman geçiriyoruz. Hepsi hayatımızın bir parçası olmuş durumda.

Buralarda harcadığınız zamanı mutlaka düşürmeyi deneyin.

Aylık Hedef Belirleyin

Kendinize bir hedef belirleyin ve bunu 30 gün içerisinde başarmayı deneyin. Bu hedef bahsettiğimiz bir alışkanlığı bırakmak veya kazanmak olabilir. Başarmak size motivasyon olacaktır.

E-Mail Listemize Kayıt Ol
* gerekli alanlar
Size uygun olan seçeneği işaretler misiniz?

Kendimi geliştirmek istiyorum. Ne yapabilirim?

Yabancı bir dil öğrenebilirsiniz, her gün kitap okuyabilirsiniz, yeni bir hobi edinebilirsiniz, korkularınızı yenmeye çalışabilirsiniz, egzersiz yapabilirsiniz ve kendini geliştirmenin en önemli noktası olan konfor alanınızı terk ederek kendinizi geliştirebilirsiniz.

Üniversite okumadan kendimi geliştirebilir miyim?

Elbette geliştirebilirsiniz. Bir çok rol modele baktığınızda üniversite okusalar bile gelişimlerini kendi başlarına yaptıklarını görebilirsiniz.

Kendimi geliştirmek istiyorum. Nereden başlamalıyım?

İlk olarak kendinizi neden geliştirmek istediğinizi tespit etmelisiniz. Çünkü kendini geliştirme süreci motivasyon gerektiriyor ve motivasyonunuz düştüğünde motivasyonunu artıracak bir sebebe ihtiyacınız olmalı. Bunu belirledikten sonrasında konfor alanınızı terk ederek bu işe başlayabilirsiniz.

E-Mail Listemize Kayıt Olmak İster Misin?
* gerekli alanlar
Size uygun olan seçeneği işaretler misiniz?

Author

Okul ile ofis arasında gidip geliyor. Dijitali çok sever, kaliteli içeriğe bayılır.

Yorum Yap