Herkese merhaba, nasılsınız?.. Bugün sizlerle bir mülakatın en can alıcı kısmı olan ‘Nasıl bir kariyer hedefliyorsunuz?’ sorusu üzerinden konuşacağız. Elbette herkesin bu soruya yanıtı farklı olacaktır. Fakat gerçekleştireceğiniz mülakatta sizi, diğer adayların arasından seçmelerini sağlayacak olan o cevap hazırladığımız bu yol haritasında saklı olabilir. O zaman lafı çok fazla uzatmadan etkili bir cevap için söylemeniz gerekenlere bir bakalım. Dilerseniz önce ‘Kariyer Hedefi Nedir?’ bunu bir öğrenelim. Daha sonra kariyer hedefi sorularına verebileceğiniz cevaplarla bir yol haritası oluşturalım. Hazırsanız başlıyoruz. ?



Keyifli Okumalar!


Kariyer Hedefi Nedir?

Kariyer hedefi, çalışma hayatlarınızda neler yapmak istediğinizin özetidir diyebiliriz. Size kariyer hedefiniz sorulduğunda, fazla kişisel cevaplar vermeniz mülakatı gerçekleştirdiğiniz kişi ve kişilerce uygun bir cevap olarak algılanmayacaktır. Sebebine gelecek olursak kaliteli iş gücüne olan ihtiyacın arttığı şu günlerde şirketler bünyesine kazandıracakları kişileri doğru seçmek için üstün bir çaba gösteriyorlar.



Şirketlerin sizlere yönelttiği kariyer hedefi bazlı soruların temelinde istihdam sağlayacağı kişinin şirkete nasıl katkı sağlayacağıyla alakalı düşünceler yer alır. Durum böyle olunca sizden beklenen cevap sistemli çalışmaya uygun olduğunuzu kanıtlamak ve her daim ekip çalışmasına önem verdiğinizi ifade etmeniz olacaktır. Ayrıca soruyu içtenlikle cevaplamak size artı puan kazandıracaktır bunu unutmayın. ?


Kariyer Hedefi Sorularına Nasıl Cevap Vermeliyiz?

Kariyer Hedefi Sorularına Cevap Verirken Nelere Dikkat Edilmeli?

Önce mutlaka cevaplamanız gereken bazı sorular var. Sorular şu şekilde;

Kariyer hedefinize ulaşmak için neler yaptınız?

Almış olduğunuz eğitimle, kariyer hedefiniz aynı doğrultuda mı?

Daha büyük kariyer hedefleriniz için kendinizi hangi yönden geliştirdiniz?



Sizden kariyer hedefinizi anlatmanız beklendiğinde önce geçmişten başlayarak gelecekteki hedeflerinize doğru bir anlatım yapın. Başarmış olduğunuz çalışmalardan bahsedin. Bu çalışmaları yaparken edindiğiniz tecrübeleri ve başarma yolunda size ilham veren noktaları söyleyebilirsiniz. Sizi gelecek planlamanızda başarıya ulaştıracağını düşündüğünüz motivasyonu dile getirmekten çekinmeyin.



Mülakat sırasında kariyer hedeflerinizin sorulması sizi korkutmasın! Bu soru sizin hedef odaklı biri olup olmadığınızı anlamak için soruluyor. Realist bir tavırla cevaplayacağınız sorular insan kaynakları müdürüyle yapacağınız mülakatta ciddiyeti koruyacaktır.

Önemli bir nokta daha var. Şirketler kendi hedefleriyle sizin hedefinizin hangi ölçüde uyuştuğuna bakacaklar. Şirketin beklentilerine ne kadar uygun bir aday olduğunuzu tartacaklar. Size yöneltilen kariyer hedefi sorularını ‘bu işe uygun bir adayım’ ‘gelişime açığım’ türden bir karşılıkla cevaplarsanız yaratmış olduğunuz imajı kaybetmemiş olursunuz.

Size yöneltilen kariyer hedefi sorusu, ‘5 yıl içerisinde kendinizi nerede görüyorsunuz?’ gibi bir soruya evirilebilir. Bu noktada uçarı ve gerçekleşmesi mümkün olmayan hedeflerden uzak kalmanız yararınıza olacaktır. Şirkete faydalı olabileceğiniz çalışmalar yapmak istediğinizi dile getirmek, hakkınızda daha pozitif bir fikir edinmelerini kolaylaştıracaktır.

Kariyer Hedefi Sorularına Nasıl Cevap Vermeliyiz?

Mülakatınız sırasında şirketin ihtiyacını tam olarak biliyorsanız işiniz çok daha kolay. Personel alım ilanında belirtildiği gibi siz tüm kriterleri karşılayan bir adaysanız, bu pozisyona diğer adaylardan daha uygun olduğunuzu özgüvenli bir şekilde aktarabilirsiniz.

Eğer kabul edilirseniz şirkete kazandırabileceğiniz başarılardan ve bununla birlikte kendinizde yaratacağınız değişimlerden söz edebilirsiniz. Şirketle birlikte kendi kariyer yolculuğunuzu ulaştırmak istediğiniz konumu anlatın.

‘’Eğer kabul edilirsem, edindiğim tüm tecrübeler eşliğinde şirketinizi bulunduğu mevcut konumundan daha iyi yerlere taşımak istiyorum.’’ Kulağa hoş geliyor değil mi? Mülakatınız sırasında sorulara vereceğiniz bu tarz cevaplar o pozisyona uygun bir aday olduğunuzu anlatan güçlü ifadeler olacaktır.

Daha önce farklı yerlerde aynı pozisyonda çalıştıysanız ya da bu alanda staj deneyiminiz olduysa bunları mutlaka paylaşın. Sizin bu alanda daha önce edinmiş olduğunuz tecrübeler kazandığınız ödüller ve belgeler deneyimsiz adaylar arasından öne çıkmanızı sağlayacaktır.

Mülakat sırasında işinize yarayacağını düşündüğüm ufak bir tüyo var. Maaş ile ilgili konuları CV’nize eklememeniz gerektiği gibi mülakat sırasında da dile getirmemenizde fayda var. Şirketin ya da firmanın size neden daha fazla maaş vermek zorunda olduğunu düşünmesini sağlarsanız olumlu geçtiğini düşündüğünüz mülakat sizin için hüsranla sonuçlanabilir.

İşe alım uzmanıyla gerçekleştireceğiniz mülakat sırasında tutarlı cevaplar vermeniz yine size fayda sağlayacaktır. Özellikle mülakata gitmeden önce yapmanız gereken en mühim şey, iş başvurusunda bulunduğunuz şirketle ilgili araştırma yapmaktır. Şirketin hedeflerini, amaçlarını ve nasıl yetkinlikte birini işe almak istediklerini tam anlamıyla biliyor olmak size kolaylık sağlayacaktır.

İş görüşmesine gitmeden önce Google üzerinden kariyer planlaması örneklerine bakabilir, bu anlamda yazılmış mülakat deneyimi tecrübeleri bağlamında fikir edinebilirsiniz.

Kariyer Hedefi Sorularına Nasıl Cevap Vermeliyiz?

Kariyer Hedefi Sorularına Verebileceğiniz Cevaplar

Hazırladığım örnek cevaplar çerçevesinde siz de kendinize uygun cevapları yeniden tasarlayabilirsiniz.

Şirketinizin sunduğu tüm imkanlardan faydalanarak başarılı projelere imza atmak istiyorum. Her daim öğrenmeye ve gelişime açık biri olduğum için kendimden değer katabileceğime inandığım bu şirkette çalışmayı hedefliyorum.

Bilgi ve becerilerime uygun olan bu departmanda çalışmak istiyorum. Bu sayede kurumunuz için iyi bir performans gösterebileceğime inanıyorum.

Teknik yeteneklerimin gelişimini kanıtlayarak uzun vadede edinmiş olduğum tüm yetkinlikleri kullanarak yönetici pozisyonunda görev almak istiyorum.

Farklı yönetim tarzları ve stratejiler deneyimleyebileceğim bu şirkette ekip arkadaşlarımla birlikte büyük projeler yapmayı planlıyorum.

Zaman yönetimi becerime güveniyorum bu sebeple aradığınız kriterler ölçütünde bir çalışan olduğumu ifade etmeliyim. Şirketinizle aynı hedef doğrultusunda bireysel başarımı da sağlayacağımı düşünüyorum.

Zor durumları çözme becerim sayesinde şirket içerisinde yaşanan problemlere çözüm getirebilecek bir çalışanım.

Müşterilerle olan ilişkilerim ve iletişim becerilerim kuvvetli bu sayede çalışmak istediğim pozisyonda verimli bir çalışan olacağımı düşünüyorum.

Kariyer Hedefi Sorularına Nasıl Cevap Vermeliyiz?



Mülakat sırasında işe alım uzmanlarına kendinizi hızlıca tanıtmanız gerektiğini biliyorsunuz. Bilgi ve becerileriniz, özgeçmişiniz, tecrübeleriniz bunların hepsi işe alım konusunda yeterli değil. Unutmayın, mülakat esnasında işe alım uzmanına karşı sergileyeceğiniz tavır kişiliğiniz hakkında birçok ipucu vermiş olacaktır. Bu sebeple mülakat stresi içinde sorulara cevap verme şekliniz çok önemli.

Şimdi sizlere ‘Kariyer Hedefiniz Nedir?’ sorusuna yanıt olarak hazırlayabileceğiniz türde bir ön yazı örneği paylaşacağım.


Ön Yazı Örneği

Sayın..


Eğitim hayatım süresince firmanızın açmış olduğu pozisyon için gerekli alt yapıyı kazandım. Liderlik, motivasyon, girişimcilik, zaman yönetimi, stres yönetimi gibi konularda kendimi geliştirdim. Aldığım sertifikalar yaptığım araştırmalarla birlikte kendimi iş hayatına hazırladım.

Farklı insanlarla birlikte çalışmak aynı zamanda ekip çalışmasının bir parçası olmak daha önce edindiğim tecrübeler arasında. Yeni şeyler öğrenmeyi ve insan ilişkilerimi geliştirmeyi çok önemsiyorum. Yaratıcı olmanın iş hayatındaki öneminin farkındayım. Kurumunuza katkıda bulunabileceğimi düşünüyorum.

Firmanızın bünyesinde bir çalışan olmak bana kariyer yolculuğumda güzel fırsatlar sağlayacaktır. Bu açıdan başvurduğum ilgili pozisyonun tüm sorumluluğunu üstüme alacağımı belirtmek istiyorum.

Ön yazımı okumaya ve CV’mi incelemeye vakit ayırdığınız için teşekkür ederim.

Saygılarımla,


Sizler için hazırladığım ön yazı formatına benzer yazıları başvurmak istediğiniz pozisyonlar için CV’nize ek olarak düzenleyebilirsiniz. İlgili kurumların ‘Kariyer hedefi sorularına’ Neden ben? Başlığı altında cevaplar verebilir neden o pozisyona uygun bir aday olduğunuzu tüm bilgi ve becerileriniz doğrultusunda cevaplayabilirsiniz.

Umarım sizler için hazırlamış olduğumuz ‘’Kariyer Hedefi Sorularına Nasıl Cevap Vermeliyiz?’’ adlı içeriğimizi beğenirsiniz. Kendi yol haritanıza katkı sağlayacağını düşündüğümüz mülakat tüyolarını ve işe alım sırasında karşılaşacağınız sorulara verilmesi gereken cevapları sizlerle paylaştık. Faydasını görmeniz dileğiyle. Sizler de önerilerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Bir sonraki yazımızda buluşana kadar sağlıkla ve mutlulukla kalın. ?

Keşfet: Güncelliğini koruyan 10 klasik mülakat sorusu

Keşfet: Mülakatta Beden Dili Nasıl Olmalı?

Author

Benliğine tanıdık kalmaya çalışan biri.

Yorum Yap