Hayatımızın belirli noktalarında belirli kararlar vermemiz gerekir. Bunlardan belki de en önemlisi kariyer yolculuğumuzu planlarken vermemiz gereken kararlardır. Hayatınızın muhtemel 40-50 senesini etkileyecek olan bu kararlarınızı araştırarak ve kendinizden emin olarak vermeniz de oldukça önemlidir. Gelecek planlarınızı yaparken sizlere yardımcı olması adına başladığım yazılarımda meslekleri tanıtmaya devam ederek, bu yazımızda Kalite Mühendisliğini birlikte inceleyeceğiz.

Peki Kalite Mühendisliği nedir? Öncelikle buradan başlayalım.

Kalite Mühendisliği Nedir, Nasıl Kalite Mühendisi Olunur?

Kalite Mühendisliği Nedir?

Kaliteli mühendisliği, son zamanlarda oldukça popüler hale gelen mühendislik dalları arasındadır. Kalite kontrol mühendisliği, kalite güvence mühendisliği gibi farklı isimlerle anılabilir. İş tanımlarında bazı küçük farklar olmasına rağmen aslında temelinde “Kalite”yi barındıran mesleklerdir. Peki kalite nedir?

Kalite;

Bir hizmetin veya bir malın, müşteri isteklerine ve beklentilerine belirli standartlar ölçüsünde cevap verebilmesini sağlayan özelliklerin tümüne denir.

Kalite mühendisi ise bir firmanın sunduğu mal, hizmet veya süreç kalitesini ölçmek, belirlemek ve bunları iyileştiren kişiye verilen mühendislik ünvanıdır.

Kalite mühendislerinin başlıca görevlerinden birisi kalite yönetimini sağlamaktır. Kalite yönetimi, müşteri beklentilerinin karşılanması amacıyla sürekli olarak standartlara uygun mal ve hizmet üretimini, belirli plan, organizasyon ve denetim içinde yapmayı kapsar.

Kalite yönetimi ise yine belirli standartlar ölçüsünde yapılır. Uluslararası Standardizasyon Örgütü (ISO) tarafından oluşturulan ISO 9001 kalite yönetim standardı, şu an dünyanın en popüler standartlarından birisidir. Sektörlere özel standartlarda bulunduğu gibi bunların bazıları şu şekildedir:

  • ISO 14001 – Çevre Yönetim Sistemi
  • OHSAS 18001 – İş Sağlığı ve Güvenliği Standardı
  • ISO 27001 – Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi
  • ISO 50001 – Enerji Yönetim Sistemi
Kalite Mühendisliği Nedir, Nasıl Kalite Mühendisi Olunur?

Kalite Mühendisliği Görevleri ve Sorumlulukları Nelerdir?

Kalite mühendisi olarak firmalarda işe alınan mühendisler genel olarak kontrol, denetim, iyileştirme ve raporlandırma görevlerinde bulunurlar. Detaylı olarak incelemek gerekirse;

  • Ürenlerin üretim prosedürlerini ve üretim işlemlerinin standartlara ve güvenlik kurallarına uygunluğunu kontrol etmek,
  • Hammadde, ekipman ve malzemelerin kalite standartlarına uygun hizmet sağlamadığını denetlemek,
  • Kalite şikayetlerini araştırmak ve gerekli eylemleri raporlamak,
  • Kalite yönetim sistemlerini güncel tutmak amacı ile sürekli geliştirme ve uygulama eylemlerinde bulunmak,
  • Ürün kalitesi ve üretim işlemlerini iyileştirici, verimliliği arttırıcı öneriler sunmak,
  • Standartlara uygun firma içi prosedürleri oluşturmak ve firma personellerine bu doğrultuda gerekli eğitimleri vermek,
  • Iç denetim yaparak, düzeltici ve önleyici faaliyetler planı hazırlamak
  • Denetimler sonucunda tespit edilen uygunsuzlukları rapor etmek ve ilgili iyileştirme faaliyetlerinde bulunmak,
  • Şirketin temel iş gücü hedeflerine ulaşmasında etkinliği geliştirerek, bunları uygulamak ve gerekli depertmanlarla bu konuda iletişim sağlamak kalite mühendisliğinin genel olarak yaptığı işleri kapsamaktadır. Şirketler bazında ve şirketlerin bulunduğu sektör ölçeğinde kalite mühendislerinin görevlerinde özelleştirmeler olabilmektedir.

Nasıl Kalite Mühendisi Olunur?

Kalite mühendisi olabilmek için öncelikle liselerin sayısal bölümlerinden mezun olarak, ilgili mühendislik bölümleri terchi edilmelidir.(Makine mühendisliği, kimya mühendisliği, endüstri mühendisliği vb.) Hangi sektörde kalite mühendisi olunmak istiyorsa o bölümün tercih edilmesi daha mantıklı olur. Bu bölümlerden mezun olunduktan sonra yüksek lisans olarak kalite mühendisliği dalı tercih edilebilir. Yurt dışındaki üniversitelerde ise QA ve QC bölümleri tercih edilebilir.

Bunların dışında mühendislik bölümlerinde okurken veya mezun olduktan sonra bazı eğitimlere ve sertifika programlarına katılabilir, bu programları başarı ile tamamlamanız halinde başarı sertifikaları alabilirsiniz. Bu durumda kalite uzmanı olarak göre yapabilirsiniz. Kalite Mühendisi olmazsınız.  Şirketler iş başvuruları açarken, istedikleri şartlar da değişebilir. Bu durumu da göz önünde bulundururak kariyer planları çizmekte fayda vardır.

Kalite Mühendisliği Nedir, Nasıl Kalite Mühendisi Olunur?

Kalite Mühendisinde Aranan Yetkinlikler Nelerdir?

Sektöre göre ve firmaya göre belirli farklar olmakla beraber aranan temel yetkinlikler şunlardır:

  • Üniversitelerin ilgili lisans veya yüksek lisans bölümlerinden mezun olmak
  • Çok iyi derecede yabancı dil bilgisine sahip olmak, (Genellikle firmalar İngilizce dilinin yanında bir de bağlantılı oldukları şirketler ile iletişime geçebilecek ikinci bir yabancı dili şart olarak koşabilirler)
  • Belirli kalite araçlarına hakim olmak, (APQP, PPAP, MSA, SPC, FMEA vb.)
  • Detay odaklı düşünebilmek,
  • Problem çözme yetisine sahip,
  • MS office programlarına hakim olmak,
  • Raporlama yeteneğini geliştirmiş olmak,
  • Yönetim ve liderlik becerilerine sahip olmak, bir kalite mühendisinde aranan temel yetkinliklerdir.

Kalite Mühendisleri Hangi Sektörlerde Çalışabilirler?

Kalite mühendislerinin çalışma alanları oldukça geniştir. Üniversite okuduğunuz dönemde sektörünüzü belirleyerek buna uygun kendinizi geliştirmeniz sizin için faydalı olacaktır. Gıda, tekstil, otomativ, hidrolik, makine gibi birçok genel sektörde iş imkanları vardır.

NOT: Bu yazımızda hep birlikte kalite mühendisliğini ve nasıl kalite mühendisi olabileceğimizi inceledik. Genel bir meslek olması sebebi ile sektörler bazında farklılıklar mezun olduğumuz bölüme kadar detaylanabilimektedir. Bu sebeple kalite mühendisliği alanında kariyerimizi ilerletmek istiyorsak eğer, sektör hedefimizi belirleyerek kendimizi bu doğrultuda geliştirmekte fayda var.

Keşfet: Kalite Mühendisi Nedir?

Keşfet: Biyomedikal Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları.

Yorum Yap