Takım çalışması, en basit tanımıyla birçok kişinin birlikte ortak bir işi, hedefi yapmasıdır. İyi bir takım çalışması için de problem çözme, etkili iletişim gibi bazı yeteneklere sahip olunması gerekiyor. Öğrencilik döneminde veya iş hayatında mutlaka bir ekibin parçası olmuş, ortak bir çalışmada yer almış olmalısınız.
Bu çalışmalar bir proje, bir üniversite topluluğunda etkinlik , tam zamanlı çalışmak gibi kısa veya uzun dönemli olabilir. Şüphesiz, uzun dönemli takım çalışmalarınızda yukarıda bahsettiğimiz yeteneklerin önemi daha da artıyor. Bu durum da ekibiniz nasıl olursa olsun uyum içinde çalışmayı öğrenmenizi gerektiriyor. Nasıl mı?
İçerik Rehberi
Takım Çalışmasında Dürüst Olun
İlk olarak ekip arkadaşlarınıza güvenin. Güvenmediğiniz kişilerle iyi bir çalışma yapamazsınız. Rahatsız olduğunuz durumlarda dürüst olun, dedikodu yapmamaya gayret edin.
İş Bölümü Yapın
İş bölümü yapıp herkesin rolünü netleştirin. Ekibin her üyesi kendi sorumluluğunu net olarak bilirse çok daha düzenli ve verimli çalışabilirsiniz. Unutmayın bir ekipte oluşan memnuniyetsizliğin kaynağı genelde rol çatışmalarından oluşur. Son olarak, kesinlikle bir takım lideriniz de olsun. Bu çatışmaları frenleyecek biri olmalı.
Etkili İletişim Kurun
Ekip arkadaşlarınızla etkili iletişim kurun. Bu şekilde yanlış anlaşılmayı en aza indirebilirsiniz. Eğer yanlış anlaşıldığınızı düşünürseniz bunu düzeltmek için çabalayın. En önemlisi ise iyi bir dinleyici olun, bu ekip arkadaşlarınıza değer verdiğinizi gösterir.
Farklı Fikirlere Açık Olun
Ekipteki herkesin aynı kişilikte olmasını beklemeyin. Her biri farklı düşünceleri savunabilir. Zaten bir ekibi ekip yapan da budur. Bir konuda gelen farklı fikirleri (aynı tarafta olmasanız dahi) mutlaka değerlendirin. Olabildiğince karşınızdakini kırmadan bu fikrin olumsuz yanlarını anlatabilirsiniz.
Fikirler için söylediğimiz her şey bireyler için de geçerli. İnsanları eleştirirken kırmamaya özen gösterin. Şunu bilmelisiniz ki, farklı kişilerden farklı şeyler öğrenirsiniz.
Takım Motive Edin
Düzenli olarak toplantı yapmayı ihmal etmeyin. Toplantılarda durum değerlendirmesi yapın, ne kadar ilerleme kaydettiğinizi gözden geçirin. Bireysel çabaları ödüllendirin, tebrik ederek ekip arkadaşlarınızı motive edin. Takım olarak kendinize yeni hedefler koyun, sorumlulukları belirleyin. Son olarak takım çalışması ile yakaladığınız başarıları yine takım olarak kutlamayı unutmayın!