Doğru kullanıldığında internetin ortaya çıkardığı en iyi şeylerden biridir sosyal medya. Sosyal medya siteleri sayesinde mesleğiniz ya da ilgi alanlarınızla ilgili firmalar, olaylar, insanlar hakkında gerçek zamanlı bilgi alabilirsiniz. Tabii ki, işverenler ve firmalar da sizin hakkınızda bilgi edinebilir ve hatta iş için görüşmek bile isteyebilirler. Kısacası sosyal medya, bir bilgi iletişimine yol açıp, normalde hayatınızda karşılaşamayacağınız fırsat ve insanları karşınıza çıkarır.
Sosyal medya, oldukça geniş bir kavram olduğundan, tek bir şekilde tanımını yapmak mümkün değildir. Birkaç şekilde tanımlamak gerekirse:
- İletişim yöntemi olarak: Mobil/web tabanlı ve birbirleriyle etkileşimli platformlar kullanılarak sürdürülen “sürekli” bir iletişim yöntemidir.
- Yaşam alanı olarak: İnsanların birbirleriyle etkileşimli iletişimlerini sürdürdükleri online platform ve araçların yarattığı sanal evren.
- Araç olarak: Günümüzdeki en etkili pazarlama kanallarından biri. Tek başına her platform bir pazarlama aracı. Aynı zamanda oldukça yaygın bir reklam kanalı.
- Yayın platformu olarak: Radyoyu çoktan geride bırakmış, televizyonu da (genel/kullanım oranı) geride bırakacağı şimdiden öngörülebilen çok çeşitli yayın platformu. İnternetin kendisinden bile daha değerli olmaya başladı.
- Sektör olarak: İçinde çok çeşitli iş kolları ve ”iş” barındıran (sosyal medya uzmanı, sosyal medya ajansları, blogger’lar, teknoloji şirketleri, startuplar, stratejistler vs.) başlı başına bir sektör.
Sizlere hep “ne yapmalısınız?” tavsiyeleri verdim. Bu sefer size yapmamanız gerekenleri söyleyeceğim. ?
İçerik Rehberi
Tutarsız olma!
Eğer ki sosyal medya hesaplarınızın her birinde farklı bilgiler var ise bu sizin tutarsız olduğunuzu gösterir. Yalancı durumuna düşmek istemezsiniz değil mi?
Alakasız, Yanlış, Güvenilir Olmayan Gruplara Dahil Olma
Sizi iş bulmaktan ziyade kovulmaya bile sürükleyebilecek “zıt” gruplardan uzak durun. Kimisi düşünce özgürlüğü adı altında büyük krizlere yol açabiliyor. Sakin sakin kendi kulvarınızda takılın. Polemiğe gerek yok.
Keşfet: 7 Mülakat Türü ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tedavülden Kalkmış Bir CV İle Dolaşma
İş arama süreci de iş hayatı gibi hızla değişirken, araçlar da sürekli revize ediliyor. Bu nedenle başarılı bir CV’nin en temel özelliklerinden biri güncel olması. Özellikle sektörel olarak farklılık içeren CV’lerde yenilikleri takip etmek gerekiyor. Özgeçmiş ne kadar güncelse o kadar öndesiniz demek.
İnsanların Üzerine Gitme
Henüz iş görüşmesinden yeni çıkmışsınız. Çıkar çıkmaz sosyal medya hesaplarından ekleyip “cevap istiyorum!!” mesajı vermeyin. Yani bu aşırı proaktif hareket rahatsız edici olabilir. Henüz işe alınıp alınmadığı belli olmayan ve yeni tanışılmış birini profesyonel hesabına eklemek istemeyebilir, bir yandan da potansiyel eleman-iş arkadaşını reddetmek durumunda da kalmak istemeyebilir.
Aceleci Davranma
İş arama sürecinde çok hızlı ve düşünmeden hareket eden kişilerin hata yapma olasılığı daha yüksek. Severek çalıştığınız bir işiniz olmasını istiyorsanız acele etmeden düşünerek, ne istediğinize odaklanarak sürece girin. Bilinçli tercihleriniz sizi arzu ettiğiniz noktaya daha hızlı taşır.
İş Görüşmesi İle İlgili Detayları Paylaşma
Bir nevi senin özelin sayılmaz mı? Anlıyoruz, heyecanını paylaşmak istiyorsun. Yoğun hisler, heyecan, mutluluk, stres, üzüntü bazen insanda bir şeyler söyleme ve paylaşma isteği yaratsa da henüz sonuçlanmamış bir görüşmenin detaylarını sosyal medyada paylaşmak doğru değildir. Yalnızca arkadaşlarla paylaşıldığı sanılan bir mesaj bile ortak arkadaşlar, açık profiller veya twitter mucizesi yardımıyla karar vericiler tarafından görülebilir, öğrenilebilir. Kaldı ki süreç umulduğu gibi sonuçlanmazsa kötü bir konuma düşmek de söz konusu olur. Birazcık tut kendini.
İş Hayatının Her Anını Herkesin Gözüne Sokma
Başarılarını tabii ki abartılı olmayacak şekilde paylaşmalısın. Bu çok normal bir durum. Fakat olumsuzlukları paylaşmanı önermeyiz. Çok sinirlenmiş olabilirsin fakat hıncını sosyal medya üzerinden işine, iş arkadaşlarına, müdürüne, çalıştığın kuruma saydırarak çıkarmak hiç doğru bir davranış sayılmaz. Sosyal medya birçok duygu ve durumda sözcümüz olsa da iş meseleleri anlık sinire gelmez.

Keşfet: Stajınızı Tam Zamanlı Bir İşe Dönüştürmek İçin 12 Tavsiye
Uygunmuş Gibi Yapıp Her İşe Başvurma
Niteliklere uygun olsun olmasın her işe başvurmak, süreci hem zorlaştıran hem de karşı tarafta güven sorunu yaratabilecek bir aksiyon. Özellikle aynı firmada birçok farklı pozisyona birden başvuran adaylara kötü bir haberimiz var. Bu firmaların ne istediğini bilmeyen, tek derdi bir işe girmek olan, hedefleri olmayan adayları çok dikkate almadığı söylenebilir. Eğer söz konusu iş, eğitime ya da niteliklere uymasa da hayali kurulan bir pozisyonu barındırıyorsa, burada da etkili bir ön yazının gücü devreye giriyor. Özenle yazacağınız ön yazıda firma işi gerçekten istediğinize ve emek sarf edeceğinize ikna olursa işe alınabilirsiniz.
Yazım ve İmlâ Kurallarını Unutma
Yazılan metnin kolay anlaşılması açısından önemli kurallardır. Son birkaç yılda insanlar özellikle internet ortamında Türkçe’nin yazım ve imla kurallarına dikkat etmemeye başladı. Soru ekleri, bağlaçlar, ayrı yazılması gereken şeyler bitişik yazılıyor, bitişik yazılması gereken şeyleri oturup arıyoruz… Okuduğumuz on cümlenin beşinden bir şey anlamaz olduk artık.
Unutmayalım ki dil canlı bir varlıktır ve kültürümüzün aynasıdır. Onu yozlaştırmanın köklerimizi kazımaktan, kültürümüzden vazgeçmekten farkı yoktur.