2015 yılında kurulan ve aynı yılın temmuz ayında hizmet vermeye başlayan Getir, Nazım Salur tarafından hayata geçirilen bir girişimdir. Basit olarak Getir; insanların süpermarket ihtiyaçlarını süpermarkete veya alışveriş yaptıkları konuma gitmelerine gerek kalmadan karşılayan, evlerine ulaştıran bir girişimdir.
Bebek bezinden deterjana, çikolatadan ayçiçek yağına birçok çeşit ürünü 7 / 24 kullanıcıya ulaştıran akıllı telefon uygulaması Getir, ortalama 10 dakikayı bulan teslimat süresi ile dünyada ve ülkemizde bir ilke imza atmıştır. Bu başarısıyla birçok önemli yatırımcının dikkatini çekmiş ve hala daha çekmektedir.
Getir, ilk kurulduğu yıllardan itibaren bir yılda yaklaşık yüzde dört yüz büyüyerek ve bir ayda 100 binin üzerinde sipariş talebine ulaşarak girişimcilik ekosisteminde oldukça büyük bir başarı göstermiştir.
İçerik Rehberi
Nazım Salur ve Getir
Nazım Salur, 1986 Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu ve girişimlerini hayata geçirmeden daha önce birçok sektörde çalışmış başarılı bir girişimcidir. Getir’in kurucusu Nazım Salur iki defa ” Yılın Erkek Girişimcisi ” ödülüne layık görülmüştür. İlkini Getir’den iki yıl önce kurmuş olduğu Bitaksi girişimi ile, ikincisini ise bildiğimiz gibi Getir ile almaya hak kazanmıştır. Bununla beraber Nazım Salur girişimlerini anlattığı bir röportajında, Getir’in fikir olarak Bitaksi’ nin kuruluşundan iki yıl sonra bir veri ekranına bakarken aklına geldiğini söylemektedir.
Nazım Salur; Getir ile elde ettiği bu büyük başarısını ve ” Yılın Erkek Girişimcisi ” ödülünü almasını, 10 dakika gibi kısa sürede 600’ün üzerinde ürün çeşidini insanların talep ettikleri yere ulaştırabilmelerine bağlamaktadır. Ayrıca İstanbul gibi büyük şehirlerde, şehrin trafiğine rağmen bu 10 dakikalık kısa süreyi aşmamaları da çok büyük bir başarıdır.
Getir’in Yenilikleri ve Uygulamaları
Getir, geçtiğimiz zorlu pandemi sürecinde İstanbul Valiliği’nin başlattığı 65 yaş ve üstü vatandaşlara gıda kolisi temin etme projesinde yer almıştır. Getir, bu işbirliğini ve detaylarını Getir’in twitter hesabından aşağıdaki gibi duyurmuştur.
50 bin ihtiyaç sahibi büyüğümüze 6 hafta boyunca 300 bin gıda kolisini İstanbul Valiliğimizin organizasyonunda dağıtacağız. Bu kampanyaya ilk katkıyı da 1.5 Milyon TL değerinde 10 bin koli ile biz yapıyoruz. Gururluyuz.

Getir’in 50 bin 65 yaş üstü vatandaşımıza bu gıda kolilerini ücretsiz bir şekilde ulaştırması, aslında sosyal girişimcilik özelliğinin de ön planda olduğunu gösteriyor.
Getir, pandemi döneminde hayata geçirdiği ”yeni normal” uygulamaları ile de birçok yeniliğe imza atmış oldu. İnsanların sosyal mesafeye ekstra dikkat ettiği bu süreçte Getir mobil uygulamasındaki ”Siparişi Kapıya Bırak”, ”Online Bahşiş” gibi seçenekler kullanıcıların ilgisini çekti ve Getir’e olan ilgilerini olağanüstü düzeyde arttırdı.
Getir’in uygulamakta olduğu bir diğer başarılı uygulama ise veri analizini efektif bir şekilde yapabilmesidir. 100 civarı yazılımcı ve 25 veri analiz ekibiyle Getir teknolojiden en üst seviyede yararlanıyor. Teknoloji ekibinin her geçen yıl büyümesi ve gelişime açık olması da, bu başarıyı besleyen etkenlerden biri.
Getir’in Gelecekteki Hedefleri
Başarılı tüm girişim örneklerinde olduğu gibi Getir de bünyesini yurt dışına taşımayı hedefliyor. Şirketin ilk hedefi Londra olmakla beraber Paris, Mexico City, São Paulo şehirleri de öncelikli hedefler arasında.

Ayrıca Getir’in kurucusu Nazım Salur bir röportajında, ”Sadece batıda değil Dubai, Şangay gibi zamanın kıymetli olduğu, trafiğin yoğun olduğu tüm şehirlerde bu işi yapmak istiyoruz. Trafik ne kadar kötüyse bize o kadar ihtiyaç var.” diye belirtmiştir.
Hatta 2020 senesinin başlarında Getir şirketi, Silikon Vadisi gibi girişimcilerle ve girişimlerle dolu bir yerden 25 milyon dolar değerinde yatırım almayı başarmıştır. Bu yatırım şüphesiz şirketin büyümesinde ve yurt dışına açılma sürecinde oldukça faydalı olacaktır.

Yurt dışına açılmanın yanında Getir birçok başka uygulamayı da gelecekte gerçeğe dönüştürme hedefinde. Getir zaten insanların alışverişlerini onlara ulaştırarak zaman tasarrufu sağlıyor ama özellikle büyük şehirlerde zaman kaybı yaşatan tek aktivite alışveriş değil. Getir bu faktörü göz önünde bulunduruyor ve ileride insanların yapmak istemediği, zaman alan işleri de yaparak sadece bir mobil alışveriş uygulamasından daha fazlası olacak gibi görünüyor.
Silikon Vadisi’nden Yatırım
Yukarıda da kısaca bahsettiğimiz gibi Getir, 2020 yılının başlarında Silikon Vadisi’nin önemli yatırımcılarından Sir Michael Moritz’in kişisel yatırım fonu aracılığıyla 25 milyon dolar yatırım almayı başarmıştır. Moritz’in ardından Brezilya ve Türkiye’den bazı yatırımcılar 13 milyon dolarlık ek fon sağlamış. Getir, Seri A turunu toplamda 38 milyon dolarlık yatırımla tamamladı. Bu ülkemizdeki ve dünyadaki bir girişim için oldukça büyük bir başarıdır.
Ayrıca, Londra bazlı Numis Securities Üst Yöneticisi Alex Ham, Financial Times’a yaptığı açıklamada şu sözleriyle Getir’in dünya çapındaki başarısına dikkatleri çekti:
”Getir’e olan dış ilginin Türkiye pazarına biraz ışık tutacağını umut ediyorum. Türkiye’de 20 tane daha Getir olmadığını bilsem de süper yetenekli bazı girişimcilerin ve gerçekten ilginç işlerin olduğunu biliyorum.”