4 senelik lisans eğitimi olan ve eşit ağırlık puan türünden öğrenci alan İktisat bölümü hakkında her soruya yanıt almak adına kaydırmaya devam edin.

İktisat Bölümü Nedir?

İktisat, sınırlı kaynaklarla sınırsız ihtiyaçlar ve isteklerin en verimli biçimde tatmin edilmesine dayalı bir bilimdir. İktisat bölümünde kaynakların dünyada nasıl paylaşıldığını, nasıl üretildiğini, nasıl dağıtıldığını ve tüketildiğini tüm detaylarıyla öğrenirsiniz. Ayrıca bölümde tüm bu süreçlerin hayatınıza etkisini de yakından görebilirsiniz.

İktisat Mezunu Ne İş Yapar?

BİLGİ GÜÇTÜR
Dijital etkinlikler ve üniversite öğrencilerine katkı sağlayacak yazılardan haberdar olmak için mail adresinizi bırakabilirsiniz.
* gerekli alanlar

İktisat bölümünün bir nevi ekonomi bölümü olduğunu biliyoruz. Üretim, tüketim gibi faktörleri araştıran, bu alanlarda uzmanlaşma hedefi güden insanların okuduğu bir bölüm iktisat. Sadece bununla sınırlı kalmamakla beraber, gıda, içecek, tekstil ve hayatımızda bulunan daha birçok alanın tutumlu ve verimli bir şekilde kullanılmasını ve bunu geliştirmeyi hedef alan bir bölümdür de diyebiliriz.

Her bölümde olduğu gibi çok kolaymışçasına sizlere anlatıyoruz fakat bu bölüm de uzun çabalar ve sabır gerektirmekte. Bir mühendis arkadaşınız olarak sizlere söylemek isterim ki iktisat hayatım boyunca anlayamadığım ve anlayamadığım için kendimi kötü hissettiğim bir bölümdü. Fakat araştırdıkça ve içerisinde olan bitene dikkat kesildikçe ne kadar önemli bir alan olduğunu fark ettim. Gözünüz korkmasın, hiçbir alan siz öğrenmeyi istedikçe imkansız değildir. İktisat bölümü de içerisine girdikçe ve düzenli çalışıldıkça ilerleyebileceğiniz bir alan. Kendi içerisinde çok farklı alanları olan, okudukça kendini geliştirip ön plana çıkaran mezunlarına çeşitlilik sunan bir alan da diyebiliriz. Kendi içerisinde anabilim dalları barındırmasının yanında, mezunlarına da çeşit çeşit imkanlar vermekte.

İktisat mezunu ne iş yapar sorusunun cevabı ise

  • Kaymakamlık 
  • Merkez bankası uzmanlığı
  • İdari hakimlik
  • Sayıştay denetçiliği
  • Denetmenlik ve kontrolörlük
  • TBMM
  • Bankaların uzmanlık kadroları
  • Mali müşavirlik ve değerleme uzmanlığı
  • Analiz ve uzman
  • Müfettişlik kadroları

olarak sınıflandırabiliriz. İktisat mezununun kendini geliştirme ve girişimci ruhuna göre değişkenlik gösterebilmekte bu alanlar. Her bölümde olduğu gibi iktisat bölümünde de kendinizi öne çıkarmanız, azim ve disiplininizle fark yaratmanız gerekmektedir. İktisat mezunları hayatımızda her alanda iş bulabilirler, yükselmeleri kişiden kişiye değişmekte. Aynı zamanda bölümünüz mühendislik ya da sağlık sektörüyle ilgili olsa bile, az miktarda da olsa iktisat bilgisi gerekmekte.

Gerek seçmeli gerekli zorunlu derslerle her üniversite bölümünde iktisat dersleri verilir. Bunun sebebi, ekonominin herkesin bilmesi gereken bir alan olması. Her genç eğitimini tamamlayıp iş hayatına atıldığında ekonomi hakkında bir bilgiye sahip olmalıdır. Bunun yanı sıra, bu bölümü detaylı araştıran insanlar bize bu konuda yardımcı olmasaydı geçimimizi idare etme konusunda büyük zorluklar yaşardık. 

E-Mail Listemize Kayıt Ol
* gerekli alanlar
Size uygun olan seçeneği işaretler misiniz?

İktisat Bölümü İş İmkanları

İktisadın çalışma alanının geniş olması, çalıştıkları departmanların her şirkette bulunuyor olması ve iktisatçıların her sektörde çalışabiliyor olması iş imkanını arttırıyor. Ancak İİBF mezunları da iktisatçıların yaptığı neredeyse her işi yapabiliyorlar. Bu sebeple rakip sayısı çoğalıyor ve iş olanakları kısıtlanıyor. Rakibinizin çoğalması onların arasından sıyrılacak yetenekleri daha önemli kılıyor. Bu yüzden iktisat alanında iş bulmak kişinin kendisine kattığı yetenek, beceri, bağlantı ve bilgilerle doğru orantılıdır. Yani siz kendinize ne kadar beceri katarsanız ve üniversitede bağlantılarınızı ne kadar kuvvetlendirirseniz, iş bulma olasılığınız da o derecede yüksek olacaktır. Üniversite boyunca edindiğiniz beceriler ve kurduğunuz bağlantılar sizi CEO da yapabilir, işsiz de bırakabilir. Kısacası iktisat bölümü :

  • fazla mezun verir. (-)
  • her sektörde çalışma imkanı vardır.(+)
  • İş imkanı, kişinin kendine kattıklarına bağlıdır.
  • her şirkette ihtiyaç vardır.(+)

Pozisyonlara Göre İktisat Maaşları

Maaşınız çalıştığınız şirkete göre değişir buradaki maaş bilgileri net ve kesin bir şekilde sizin alacağınız maaş değildir elbette. Ancak fikir vermek adına Kariyer.net‘in verilerine göre iktisatçıların çalıştığı bazı mesleklerin ortalama maaş bilgilerini sizlerle paylaştık.(13,04,2020 verilerine göre)

  • Mali Müşavir: 4.930 tl
  • Finansal Danışman : 3.950 tl
  • Denetçi : 4.220 tl
  • Denetim Yardımcısı : 2.860 tl
  • Denetim Müdürü : 8.890 tl
  • Denetim Uzmanı : 3.980 tl
  • Muhasebe Elemanı : 2.570 tl
  • Muhasebe Uzmanı : 3.700 tl
  • Ekonomist : 3.500 tl
  • Finans Genel Müdür Yardımcısı : 16.480 tl

İktisat Kimlere Göredir?

Öncelikle hem sayısal hem sözel yönünüzün güçlü olması önemli. Çünkü hem okul hayatında hem meslek hayatında ikisini de kullanmanız gerekir. Ekonomi, gündemlerden etkilenen bir yapıdır. bu yüzden gündemle ilgili olmalısınız. İktisat birçok değişkenin aynı anda düşünülmesi ve yorumlanması gereken bir dal. Bu sebeple analitik düşünme becerisi gerektirdiği söylenilebilir.

Burada sayılan niteliklere sahip olmamanız bu bölümde başarısız olacağınız anlamına gelmez. İktisat okumak için bu özelliklere sahip olmanız da gerekmiyor. Bu yazıda sadece iktisat okuyanlar için önemli olduğunu düşündüğümüz birkaç özellikten bahsettik.

İktisat Dersler & İçerik

İktisat bölümünde hem sayısal hem sözel çok çeşitli derslerle karşılaşacaksınız. Bunların içinde hukuk, matematik, makroekonomi, mikroekonomi, istatistik, sosyoloji, muhasebe gibi dersler var. Gördüğünüz gibi geniş yelpazede bir eğitim alıyorsunuz. Tabi üniversitenin sonraki yıllarında yönelmek istediğiniz alan ile ilgili dersler alıyorsunuz.

Diğer İİBF Bölümlerinden Farkı

İktisat, işletme gibi kardeş alanlarından biraz daha sayısal ve kapsayıcı olması yönüyle ayrılır. Ancak arada başka kayda değer farklar yoktur. İktisat/Ekonomi, işletme, ekonometri gibi bölümler genelde birbirlerinin işini de yapabilirler ve birçok ortak ders de görürler.

İktisadın Geleceği Var Mı?

Elbette birçok alanda olduğu gibi iktisatçıların da iş alanı gelişen teknolojiyle birlikte daralacak ya da değişecek. Banka veznedarlığı, muhasebecilik, hatta paranın dijitalleşmesi ve siber güvenliğin artmasıyla denetim bile bir gün insanlar tarafından yapılmayabilir. Ama analist, ekonomist, yönetici, pazarlamacı, danışman gibi daha insanlara ve onların tercihlerine yönelik meslekler için henüz bir tehdit söz konusu değil.

Kabul etmek gerekir ki iktisat şu an revaçta olan, yükselen bir bölüm değil ama iktisat düşüşte olan ve önemini yitiren bir bölüm de değil. İktisat genelde parayla ilgilenir ve parayla özdeşleştirilir. Fakat iktisadın asıl işi kaynakların verimli kullanımı olduğundan, bir gün paranın hiç değeri kalmasa bile iktisat önemini koruyacaktır.

İktsat Öğrencilerinden İktisada Dair Birkaç Söz

-İleride ne olacaksın diye sorduklarında nasıl açıklasam diye düşündüren bölümdür iktisat. Ben bu bölümü seçerken hareket alanının çok geniş olmasına tav oldum. Aynı zamanda iktisat öğrencileri bir meslek sahibi olmazlar. Çünkü iktisat diye bir meslek yoktur. İktisat, bize balık vermez ama balık tutmayı öğretir. Ben mezun olana kadar heyecanı sönmesin 19 yaşımdayken 25 yaşımdan 55 yaşıma kadar yapacağım mesleği ve yaşayacağım hayatı bilmeyeyim, kendimi kısıtlamayayım istedim. O sebeple bu bölüm benim ruhuma da daha uygun geldi. Sanırım işsiz kalacağız.

-İktisat bölümünü 1-2 yıldır deneyimliyorum ama bu kısa süreçte bile beni çok geliştirdiğini söyleyebilirim. Bu bölümü seçme sebebim zaten kendimi sınırlamalar olmadan, sosyal bir bilim öncülüğünde geliştirmekti. Bölümde olaylara geniş perspektiflerden bakabilmeyi öğreniyorum. Bazen heyecanlı bazen sıkıcı bir deneyim olabilse de İktisadı sevmeye başladığımı söyleyebilirim. Bölüme başlamadan önce bazı soru işaretleri vardı kafamda, ya sevmezsem? Ya zorlanırsam? Gibi. Bu da çoğunlukla İktisadın gerçek anlamada ne demek olduğunu bilmediğimden kaynaklanıyordu. Hala bölümü keşfetme sürecindeyim. Mezun olunca kendimi İktisatla sınırlandırmaktansa farklı fırsatlara da açık görüyorum ve onun sağladığı bakış açısıyla yaratıcılığımı da katabileceğim inovatif işler başarmak istiyorum.

-Önceleri iktisada karşı bir ön yargım vardı. Bölümün sıkıcı olmasını bekliyordum. Bu bölüm benim hayalimdeki bölüm değildi açıkçası. Ama iktisadın içine girdikçe ilgi duyduğum alanların ve konuların olduğunu fark ettim. İktisat bölümünün entelektüel gelişimim açısından da bana çok katkı sunduğunu düşünüyorum. iktisadın bana kattığı farklı düşünce biçimlerini seviyorum. Hem sayısal hem sözeli aynı anda kullanan yapısı beni çekiyor. Üstelik iktisat benim sektörler arasında geçiş yapmama olanak tanıyor ve galiba en sevdiğim yönü de bu.

Faydalı Linkler:

İktisat Programı Bulunan Tüm Üniversiteler

Zorunlu staj var mı?

Bir yaz döneminde en az 20 iş günü zorunlu staj bulunmakta.

Bitirme sınavı var mı?

Hayır, krediyi doldurduğunuz taktirde mezun olabilirsiniz.

Devam zorunluluğu var mı?

Bazı üniversitelerde değişiklik gösterebilir fakat genel itibariyle devam zorunluluğu bulunmamaktadır.

Author

Yorum Yap