Günlük hayatımızda olmasını istediğimiz bazı durumlarda birilerine ihtiyacımız oluyor. Ve bunları gerçekleştirmek için ihtiyacımız olan kişileri ikna etmeye çalışıyoruz. Peki ikna nedir ve birisi nasıl ikna edilir? Bu yazımızda sizlere çeşitli ikna etme yöntemlerinden bahsedeceğiz.

İkna Nedir?

Herhangi birine akılcı veya ahlaki yollarla bir fikir veya davranışı kabul ettirmeye ikna denir.

Bilimsel olarak ise ikna “Kişilerin hür düşünce ortamında bir mesaj ileterek diğer insanların bir konudaki davranış ve düşüncelerini değiştirmeye çalıştıkları sembolik bir süreç” olarak tanımlanmıştır.

İkna sözcükler ve sesler yardımıyla gerçekleştirilen sembolik bir davranıştır.

İkna etmenin en önemli yanı ise karşıdaki kişiyi zorlamamaktır. İkna edilecek olgu kişiye açıklanarak ve ilgi çekici hale getirilerek aktarılır. Böylelikle kişi dışarıdan bir etkiyle değil de kendisine ikna olmuş gibi hissetmelidir.

İkna Etme Yöntemleri

1)  Öncelikle Siz Verin

Birine bir yardımda bulunduğumuzda ya da bir iyilik yaptığımızda kişinin gözünde yerimiz çok değişir. Bizden bir şey aldığı için kendine daha yakın görmekle birlikte duyacağı güven de artacaktır. Ek olarak içten içe bir borçlanma duygusu da hissedilebilir. Dolayısıyla sunacağınız bir teklife sıcak bakması çok daha mümkün hale gelecektir.

2)  Doğru Zamanlama

Olabilecek en mantıklı fikri bile yanlış bir zamanda sunarsak alacağımız cevap sadece hayır olacaktır. Dolayısıyla bir teklif götürecek iseniz düşünmek ve karar vermek için uygun durumların oluşmasını beklemek çok önemli. Karşımızdaki kişinin sinirli veya canı sıkkın bir halde olduğunu biliyorsak teklif bekleyebilir. Biraz zaman ödenebilecek bir bedeldir.

Ek olarak bir ikna çalışması için doğru zamanlardan birisi de teşekkür alındığı zamandır. Yaptığımız bir yardım için bize teşekkür edilirken sunduğumuz bir teklifin karşı taraf tarafından kabul edilme ihtimali çok yüksektir.

3)  Ne Kazanacağını Belirtin

Sunduğunuz düşüncenin kabul edilmesi için en önemli unsurlardan birisi de kabul edene bir katkısı olmasıdır. Kimse kar etmeyeceği bir olayın içinde bulunmak istemez. Bu kar maddi veya manevi olabilir. Çok para kazanacağını veya birisini çok mutlu edeceğini duyan birisi teklifimizi kabul etmek için daha istekli olacaktır.

Bir iş için ikna etmeye çalışıyorsak maddi kazançtan bahsetmek daha doğru olacaktır. Ancak kişi özelinde bir iş için ikna etmemiz gerekiyorsa maddiyattan değil duygulardan bahsetmek olumlu dönüş almamız için daha iyi bir yoldur.

4)  Karşınızdaki Kişiyi Övün

Öncesinde yaptığı işleri veya sahip olduğu düşünceleri bilmemiz çok önemli. İkna etmeye çalışırken iyi yaptığı şeyleri överek bunlar sayesinde teklif ettiğimizi de iyi bir şekilde yapacağını söylemek işe yarayacaktır. Bunun yanında teklifi tartışırken söylediği bazı cümleleri de doğru olduğu yönünde destekleyerek karşısında değil onun yanında olduğumuzu da hissettirebiliriz.

İkna etme çalışmalarında kabul etmemek için söylenen bazı cümleleri de bu kısımda kullanabiliriz. “Evet bu dediğin çok doğru ancak bu şekilde yaparsak bu sonuçla karşılaşmayız” tarzı cümlelerle hem ona hak vermiş hem de istediğimiz sonuca doğru devam etmiş oluruz.

5)  Yalnız Olmadığını Hissettirin

Önerdiğimiz işte veya teklifte birlikte olacağımızı aktarmamız önemli. Bu işe giriştiği zaman tek başına olacağını düşünmesi kişinin bizi reddetmesi için yeterli bir sebep. Dolayısıyla birlikte başlayıp birlikte devam edeceğimizi göstermeli ve “sen” değil “biz” dilini kullanmalıyız. Bu sayede duyulan güven artacak ve ikna etme şansımız yükselecektir.

6)  Özgüvenli Olun

Kendimize ne kadar güvenirsek kurduğumuz cümleler de o kadar güvenilir olacaktır. Henüz başında kendimize ve teklifimize güvenmiyor olmamız ikna çalışmalarımızın da yetersiz kalmasına neden olur. Dolayısıyla bizim kendimize güvenimizi gören kişi teklifimize daha ciddi bir şekilde bakacaktır. Ancak kibirli bir görünüş sergilemekten kaçınmak için bu özgüveni aşırıya kaçırmamak gerekli tabi.

Keşfet: Olmazsa Olmaz 9 Liderlik Özellikleri

7)  Kararlı Olun

İkna çalışmalarımız olumsuz sonuçlandığında hemen vazgeçmek tamamen bittiği anlamına gelir. Bunun yerine teklifimizi bir süre sonra tekrar sunmak bizim için daha doğru olacaktır. Böylece hemen vazgeçmeyeceğimiz ve kararlı olduğumuz görülecek, bu da sunduğumuz teklife güvendiğimiz anlamına gelecektir. Ancak kararlı olurken boğucu olmamak buradaki önemli nokta. Darlama şeklinde yapılacak olan teklifler sadece olumsuz etki bırakacaktır.

Bunlara ek olarak karşınızdaki kişiyi yeteri kadar tanıyorsanız kişiye özel yöntemler de kullanabilirsiniz. Sevdiği ve kabul edeceği fikirler sunarak ikna etme şansınız oldukça yüksek olacaktır.

E-Mail Listemize Kayıt Olmak İster Misin?
* gerekli alanlar
Size uygun olan seçeneği işaretler misiniz?

Yorum Yap