Sayısal alanından öğrenci alan ve 4 yıllık lisans eğitimi olan iç mimarlık bölümü hakkında tüm sorulara cevap bulmak adına kaydırmaya devam edin.
İçerik Rehberi
İç Mimarlık Nedir?
İç Mimar, mevcut mekanın ihtiyaçları doğrultusunda; mekanı fonksiyonel, estetik, kullanışlı bir hale getirir. Bunu yaparken renk, boyut, döşeme, aydınlatma, parke, duvar kaplaması gibi dekor özelliklerini mekana uygun olarak belirler. Bu aşamalarda da müşterilerin isteklerini göz önünde bulundurarak iç mimarlık tasarım programlarıyla ve kendi çizimleriyle mekana ait projeler çizer. Ayrıca bu projede yer alan malzeme ve işçiliğe ayrılan proje bütçesini de belirler.

İç Mimar Ne İş Yapar?

İç Mimarın mekanın ihtiyaçları doğrultusunda, mekanı fonksiyonel ve estetik bir hale getirdiğinden kısaca bahsettik. Peki iç mimarın yaptığı diğer işler nelerdir?
- Düzenlenecek olan mekana göre en uygun eşyaların belirlenmesi
- Araştırma ve tasarım sürecini oluşturmak
- Müşterilerin beklentilerine uygun nitelikte proje ve plan çiziminin yapılması
- Tercih edilecek olan ürünlerin kalite ve fiyat araştırmasının yapılması
- Hem estetik hem de fonksiyonel tasarımların yapılması
İç Mimar eğitim hayatı boyunca teknik ve estetik bilgisini geliştirir ve bu bilgi ve becerisini kullanarak da kişilerin yaşam standartlarını en üst seviyeye çıkarır. Aynı zamanda kullanışlı olmayan bir mekanı olabildiğince kullanışlı bir hale getirmek için alan planlamasını teknik bilgilerden yararlanarak oluşturur. İç Mimar bina yönetmelikleri, tasarım, malzeme gibi alanlarda da bilgi sahibidir. Böylece müşterilerin isteklerini en doğru bir biçimde karşılar.
İç Mimar Maaşları
İç Mimarlık Bölümünün günümüzde oldukça talep gören bir meslek grubu oldugunu söyleyebiliriz. Bu bölümü tercih etmek isteyen bir çok aday da İç Mimarlık Bölümü Maaşlarını ve kişiye neler kazandırdığını merak etmektedir. İç mimarlık maaşları, kişinin sahip olduğu bilgi birikimine ve kişinin proje ve mimari bilgisine göre değişiyor. Çalışılan kurumun devlet veya özel sektör olması da maaş farklılığını oldukça etkiliyor.
İç mimarlar devlet bünyesinde yer alan belediyelerde, Bayındırlık ve İskan Bakanlığında ve çeşitli birimlerde istihdam ediliyor. Kamu kurumlarında ise 2020 yılında ortalama olarak iç mimarın maaşları 3.000 TL – 5.000 TL aralığında değişiyor.. Kıdem ve derecesi yükselen bir iç mimar ise 10.000 TL’ ye varan maaşlar kazanabiliyor. Özel sektörde ise iç mimar maaşları 2020 yılında asgari ücretten başlayıp 5.000 TL’ ye kadar yükselebiliyor. Maaşın artmasında ki önemli faktörler, kişinin sahip olduğu beceriler, program bilgisi ve firmanın tanınırlığı gibi çeşitli etkenlerdir.
Kariyer.net Verilerine Göre İç Mimarlık Maaşları
En Düşük Maaş : 2.320
Ortlalama Maaş : 3.680
En Yüksek Maaş : 5.150
İç Mimarlık Bölümü Dersleri

İç Mimar olmak isteyen bir kişi bu bölümü seçtiğinde çizim ve tasarımla ilgili bir çok ders alacaktır. Bu dersler hakkında bilgi vermek de okuyucularımız için oldukca yararlı olacaktır.
İç Mimarlık Bölümü öğrencileri ilk iki yıl; Teknik Resim, Yapı Bilgisi, Temel Tasarım, Yapı Maliyeti, Projeye Giriş, Bilgisayarlı Anlatım Teknikleri, Ergonomi, Mimarlık Tarihi gibi dersler alırlar. 3. ve 4. sınıfta ise genellikle projeler, ödevler ve çizimler yapıp kendilerini mesleğe hazırlarlar
İç Mimar Nasıl Olunur?
Mekan tasarlamakla, çizim yapmakla ve proje üretmekle yakından ilgilenen bir çok kişi İç Mimar olmak istemektedir. İç Mimar olabilmek için ise kişiler tasarım konusunda kendini olabildiğince geliştirmelidir. Dekor, uyum, bütünlük gibi faktörleri mekana uygun olarak belirleyebilme yeteneğine sahip olmalıdır.
İç mimar olabilmek için üniversitelerde okutulan 4 yıllık iç mimarlık bölümünden mezun olmak gereklidir. İç mimarlık lisans eğitim süresi de genellikle 4 yıldır. Bazı üniversitelerde bu süre 5 yıl da olabilir. Ayrıca çeşitli üniversitelerde de hazırlık bölümleri bulunmaktadır.

İç Mimarlık Bölümü Kaç Yıl?

İç Mimarlık Bölümü 4 yıl süren bir bölümdür. Zorunlu hazırlık eğitimi varsa ya da öğrenciler 1 yıl süren İngilizce hazırlık eğitimi alırsa eğitim süresi 5 yıl olabilmektedir.
İç Mimarlık Bölümü Sayısal Mı?
4 yıllık eğitim süresi bulunan İç Mimarlık Bölümü Sayısal puan türü olan MF puan türüyle öğrenci almaktadır. Ancak müfredatında bazı değişiklikler olan İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümü TM puan türüyle öğrenci almaktadır.
İç Mimar Çalışma Alanları

Üniversite eğitimini tamamlayıp İç Mimar unvanını kazanan kişiler özel sektörde ve kamuda çalışabilir. Özel sektörde çalışan kişiler herhangi bir inşaat firmasında ya da bir şirkete ait olan ofiste çalışabilir. Kendi iş yerini açan kişilerde oldukça yüksek rakamlar kazanmaktadır. Tanınırlığı artan, çevresi geniş olan kişiler ve işyeri merkezi konumda olanlar da oldukça yüksek ücretler kazanabilir.
Kamuda çalışmak isteyen yeni mezunlar ise devlete bağlı olan Belediyelerde, çeşitli birimlerde ve Bayındırlık ve İskan Bakanlığında İç Mimar kadrolarında çalışabilir.
Bunların yanında Akademisyen olmayı isteyen kişiler de Profesör ünvanına kadar yükselebilir. Okutman, Öğretim Görevlisi, Öğretim Üyesi görevlerinde bulunabilirler.
Keşfet: Mimarlık Maaşları 2021 | Mimarlık Nedir?