Haritalar savaşlarda, göçlerde ve köklü medeniyetlerin kurulmasında büyük rol oynamıştır. Yani geçmiş çağlardan günümüze kadar haritacılık insanlık için önemli bir yere sahiptir. Dolayısıyla harita mühendisliğinin de ülkemizde çokça tercih edilen bölümler arasında olduğunu söyleyebiliriz. Bu yazımızda harita mühendisliği ile ilgili merak edilen konuları konuşacağız.

Harita Mühendisliği Nedir?

Okul bahçesinde veya mahallelerde kameraya benzeyen aletlerle etrafı inceleyen, ölçümler yapan insanları görmüşsünüzdür. İşte bu insanlar harita mühendisleridir. Yazımıza harita mühendisliğinin ne olduğunu ve bu ölçümlerle ne yaptıklarını öğrenerek başlayalım.

Harita Mühendisliği; belirlenen bir konumda uydu aracılığıyla konum belirleme, fotogrametrik ya da yersel ölçümler gibi yöntemlerle ölçümlerin yapıldığı, bulunan verilerin dijital ortamda analiz edilip harita ve planlar olarak ifade edildiği bir bilim dalıdır. Kısaca harita mühendisliğinin amacı; belirlenen bir konumu düzenlemek, planlamak, yönetmek için haritalar ve mekansal verilerin üretimidir diyebiliriz. Harita mühendisliği gelişmeye açık ve modern teknolojinin en iyi uygulandığı mühendislik dallarından biri olduğu için çalışma alanının da çeşitli olduğunu göreceğiz.

Harita Mühendisliği Maaşları

BİLGİ GÜÇTÜR
İhtiyacınız olan bilgiye ulaşın!
* gerekli alanlar

Harita Mühendisliği bölümü mezunları KPSS sınavına girip devlette çalışabilirler veya özel sektörde iş imkanı bulabilirler. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi verilerine göre harita mühendislerinin kamuda işe yerleşme oranı %20lerde.
Devlette çalışan harita mühendislerinin maaşı ortalama 3.500-5.000 TL arasındadır. Elbette hizmet yılı ve pozisyonlara göre maaşlar değişiklik gösterebilir. Özel sektörde de birçok alan ve pozisyonda çalışma imkanı bulunmakla birlikte maaş aralığı daha açık. Burada maaşlar ortalama 2.000-8.000 TL arasındadır. Özel sektörde yeni mezun olarak en düşük seviyede başlayıp kendinizi geliştirerek küresel alanda iş yapan firmalarla çalışabilirsiniz. 2020 yılında harita mühendislerinin aldığı en düşük maaş 2.020 TL, en yüksek maaş 6.430 TL’dir. Kariyer.net verilerine göre ortalama harita mühendisliği maaşları ise 4.670 TL’dir.

Harita Mühendisliği Çalışma Alanları

Harita mühendisinin kamuda çalışabileceği alanlar:

  • Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
  • Belediyeler
  • Tapu ve Kadastro Gn. Md.
  • Devlet Su İşleri Gn. Md.
  • İller Bankası Gn. Md.
  • Karayolları Gn. Md.
  • Bayındırlık ve İskan Bakanlığı
  • Köy Hizmetleri Gn. Md.
  • TKİ
  • Orman ve Su İşleri Bakanlığı
  • Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı
  • Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı
  • Toplu Konut İdaresi Başkanlığı
  • Kaymakamlık ve Valiler

olarak sıralayabiliriz. Ayrıca harita mühendislerinin;

  • Köprü, karayolu, baraj, tünel ve demiryolu yapımlarında
  • Araç takiplerinde
  • Restorasyon ve kentleşmeye zemin hazırlayacak faaliyetlerde
  • Hava yolları ve uydu görüntülerinden veri toplama

gibi alanlarda çalıştığını görebiliriz. Ayrıca eğitim hayatınıza devam edip akademisyen olmak da seçenekler arasında yer alabilir.
Alternatif olarak bilgisayarla aranız iyiyse sayısal görüntü işleme gibi bir alana yönelmeyi düşünebilirsiniz. Sayısal görüntü işleme; tıp, elektronik, makine, mimari, jeodezi gibi dallarda kullanılan çok yönlü ve oldukça ilginç bir alandır.
Şimdi iyi bir harita mühendisinde olması gereken niteliklere bakalım.

Harita Mühendisi Olmak İçin Gerekli Nitelikler Nelerdir?

Hayatın her alanında olduğu gibi harita mühendisliğinde de iyi bir yere gelebilmek için çok çalışmanız gerekir. Bunun dışında başarılı bir meslek hayatı için harita mühendislerinde olması gereken nitelikler şunlardır;

  • Açık havada, arazide, şantiyede çalışabilecek yeterlilikte olmak
  • Seyahate engel olacak bir yaşantıya sahip olmamak
  • Mantıklı düşünüp bunu pratiğe dökebilmek
  • Zaman yönetimini etkili bir şekilde yapabilmek
  • Hukuk alanında yeterli bilgiye sahip olmak
  • Detaycı olmak
  • Mesleki aletleri doğru ve hızlı kullanmak
  • Ekip çalışmasına yatkın olmak
  • Bilgisayar ve bilgisayar programları kullanımına yatkın olmak


Özetle iyi bir harita mühendisi olmak için disiplinli bir çalışma hayatına hazır olmalı, analitik düşünebilmeli ve tabii ki mesleğinizi sevmelisiniz.

Harita Mühendisliği Dersleri

Harita mühendisliği fizikten coğrafyaya kadar çok çeşitli disiplinlerin iç içe olduğu bir bölümdür. Bu yüzden de ders çeşitliliğinin fazla olduğunu söyleyebiliriz. 1. ve 2. sınıfta sırasıyla; Fizik, Harita Mühendisliğine Giriş, Teknik Resim ve Tasarı Geometri, Genel Kimya, Matematik, Lineer Cebir, İleri İngilizce, Türkçe, İstatistik, Mühendislik Hesaplamaları, Temel Bilgisayar Bilimleri, Ölçme Bilgisi, Atatürk İlke ve İnkılapları, Geometrik Jeodezi, Hata Kuramı ve Parametre Kestirimi, Kartografya, Diferansiyel Denklemler, Uydu Jeodezisi, Dengeleme Hesabı, Sayısal Görüntü İşleme, Topografik Harita Üretimi derslerini göreceksiniz.

3. ve 4. sınıftaysa; Fiziksel Jeodezi, Fotogrametrinin Temelleri, Bilimsel Araştırmaya Giriş, Mühendislik Ölçümleri, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Taşınmaz Hukuku ve Kadastro, Arazi Çalışması, Kartografya , İş Sağlığı ve Güvenliği ,Kırsal Toprak Düzenlemesi ve uygulamalı bir çok ders göreceksiniz.
Derslerin yanı sıra okul bünyesinde staj yapmak da gereklidir. Ayrıca okul kulüplerinde, sosyal etkinliklerde ve gönüllü projelerde görev almanın en az dersler kadar önemli olduğunu unutmayın. Bu aktiviteler sorumluluk alabilecek bir insan olduğunuzun göstergesi olarak iş görüşmelerinde iyi bir izlenim yaratacaktır.

Harita Mühendisliği Taban Puanları ve Başarı Sıralaması

Türkiye’de bu alanda mühendis yetiştiren ilk bölüm 1949 yılında Yıldız Teknik Üniversitesinde kurulmuştur ve harita mühendisliği eğitimi için listemizin 1. sırasındadır. Devlet üniversiteleri dışında Avrasya Üniversitesi bu alanda eğitim veren tek özel üniversite.

Harita mühendisliği taban puanları 355 ile 283 arasında değişiklik gösteriyor. Bu mühendislik eğitimini almak için sayısal alanda en az 283,21079 puan almanız gerekiyor. 2021 yılı harita mühendisliği taban puanları ve sıralamaları için aşağıdaki tabloyu inceleyebilirsiniz.

Keşfet: Harita Mühendisliği 2021 Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL) (Devlet Üniversitesi)İnşaat FakültesiHarita MühendisliğiSAY100102355.28334406.47817
AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ (AFYONKARAHİSAR) (Devlet Üniversitesi)Mühendislik FakültesiHarita MühendisliğiSAY302322.37718326.80403
AKSARAY ÜNİVERSİTESİ (Devlet Üniversitesi)Mühendislik FakültesiHarita MühendisliğiSAY201303.93228303.93228
SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ (Devlet Üniversitesi)Mühendislik FakültesiHarita MühendisliğiSAY201293.22715293.22715
ERCİYES ÜNİVERSİTESİ (KAYSERİ) (Devlet Üniversitesi)Mühendislik FakültesiHarita MühendisliğiSAY658291.62955326.43397
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ (Devlet Üniversitesi)Mühendislik FakültesiHarita MühendisliğiSAY6062290.60584345.50491
OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ (Devlet Üniversitesi)Mühendislik FakültesiHarita MühendisliğiSAY253290.15357323.86476
ARTVİN ÇORUH ÜNİVERSİTESİ (Devlet Üniversitesi)Mühendislik FakültesiHarita MühendisliğiSAY201289.67269289.67269
İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ (Devlet Üniversitesi)Mühendislik ve Mimarlık FakültesiHarita Mühendisliği (İngilizce)SAY7072289.48057376.82385
GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ (Devlet Üniversitesi)Mühendislik FakültesiHarita MühendisliğiSAY6062288.30937336.16456

Yorum Yap