Fizyoterapi nedir? Fizyoterapistler ne yapar? Nasıl Fizyoterapi Teknikeri olabilirim? Ya da fizik tedavi teknikeri ile fizyoterapistler arasında ne gibi farklılıklar var diyorsanız doğru yerdesiniz. Bunların hepsinin cevabını bulmak için sizi yazımızın devamını okumaya davet ediyoruz ?

Fizyoterapi Nedir?

Fizyoterapi, fizyo doğadan gelen, terapi, tedavi anlamında iki kelimenin birleşiminden oluşmuştur. Yani doğadan gelen tedavi. Fizyoterapinin amacı ise fiziksel kısıtlamaları ortadan kaldırma, kaldırılmıyorsa en aza indirebilme ya da var olan potansiyeli arttırmaya yönelik insan vücudu üstünde araştırma ve çalışmalar yapan Tıp biliminin alt dalıdır.
Fizyoterapi, Dünya Fizik Tedavi Konfederasyonu’na göre bireylerin yaşam süreleri boyunca maksimum hareket kabiliyetlerini korumak, geliştirmek ve yenilemekten sorumlu sağlık bilim alanı olarak tanımlanmaktadır. İnsanların kuvvet, hareket ve genel iyilik hallerinin korunması, maksimum hale getirilmesi ya da yenilenmesinde yardımcı olan bir sağlık bilimidir. Fizyoterapi ve fiziksel terapi aynı anlama gelen kelimelerdir. Fiziksel yöntemler kullanılarak hareket kabiliyetini iyileştirmek, düzeltmek amaçlanmaktadır.

Fizyoterapi Bölümü ve İş İmkanları

Fizyoterapi Bölümü

Fizyoterapi bölümü üniversitelerin ön lisan bölümünden tercihi yapılan 2 yıl eğitim süresi olan, sağlık bilimleri meslek yüksekokullarının ön lisans bölümüdür.
Fizyoterapi bölümünden mezun olan öğrenciler, fizyoterapi teknikerleri olarak mezun olmaktadır. Fizyoterapistlerin bitirdiği lisans bölümleri, fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümleridir.
Fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümü, üniversitelerin sağlık bilimleri fakültesinde yer alan ve eğitim süresi 4 yıl olan lisans bölümüdür. Buradan mezun olan öğrenciler fizyoterapist olarak mezun olmaktadır.

Fizyoterapi Bölüm Dersleri Nelerdir?

Eğitim süresinin 2 yıl olduğunu yazımızın içerisinde belirtmiştik. Peki bu 2 yıl içinde hangi dersleri alıyor olacağız onlara bakalım.

Eğitim süresince; Temel Anatomi, Fizyoloji, İlk Yardım, Meslek Etiği gibi temel dersler verilmektedir. Bunların yanında, Biyofizik, Fizyoterapi Yöntemleri I ve II, Kinezyoloji, Hidroterapi-Balneoterapi, Masaj Teknikleri ve Uygulama, Kas Sinir Sistemi Anatomisi Ortopedik Hastalıklarda Fizyoterapi Teknikerliği Yaklaşımları, Nörolojik Hastalıklarda Fizyoterapi Teknikerliği Yaklaşımları, Romatizmal Hastalıklarda Fizyoterapi Teknikerliği Yaklaşımları ve Fizyoterapide Ortez-Protez kullanımı gibi dersleri almış olacaksınız.

Fizyoterapist Olmanın Şartları

Bir üniversitenin Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümünden mezun olmanın yanı sıra, fizyoterapist olmak için gereken birtakım kişisel özellikler de sıralayabiliriz. Öncelikle bölümü okumak için fen branşındaki dersleri -fizik ve biyoloji- sevmek gerekli. Kişisel özellik olarak ise; gelişmiş el becerisi, sorumluluk sahibi, yardımsever, sabırlı, dikkatli olmak ve insanları iyi anlayabilmek gerekli.

Fizyoterapi Bölümü İş İmkanları Nelerdir?

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon mezunları Fizyoterapist (Fzt.) ünvanı alırlar. Fizyoterapi mezunları hemen hemen her sağlık kuruluşunda görev alabilmektedir. Ön lisans KPSS oturumunda başarılı olanlar devlet hastanelerine, üniversite hastanelerine, rehabilitasyon merkezlerine veya özel eğitim kurumlarına atanabilmektedir.

KPSS’de yeteri başarıyı gösteremeyenlerin, özel hastanelerde, özel rehabilitasyon merkezlerinde çalışma imkânı bulunmaktadır.


Ayrıca; özel eğitim merkezlerinde, sağlık koruma merkezlerinde, fizik tedavi merkezlerinde, resmi ve özel hastanelerde, rehabilitasyon merkezlerinde, özel sağlık kuruluşlarında, spor-sağlık merkezlerinde, profesyonel ve amatör spor kulüplerinde, huzur evlerinde ve kaplıca-termal tesislerinde görev yapabiliyorlar.


Fizyoterapistler, doktorlar tarafından kendisine yönlendirilen hastalarıda öncelikle genel değerlendirmeyi yapar. Yapılan genel değerlendirme sonrasında hastanın tedavi programını düzenler. Hastaya elektroterapi, manuel terapi, sıcak-soğuk uygulamaları uygular; hastaya, hastalığına uygun ve gerekli kas gruplarını çalıştıracak egzersizler uygular; hastanın tedavi süresince gelişimini takip eder; ve kendisine yönlendiren doktorla bilgi alışverişi içerisinde bulunur.

Fizyoterapistler aynı zamanda; farmakoloji, radyoloji, ortopedi, nöroloji, pediatri, kardiyoloji, göğüs hastalıkları, kadın doğum, biyokimya, ilk yardım, gibi tıp konuları ile ilgili temel bilgi sahibidir.

Fizyoterapistlerin iş alanı yalnız ortopedik rahatsızlıklar olmayıp bunun yanında nörolojik(sinirsel), pediatrik(gelişimsel), nöroşirürjik(beyin cerrahisi sonrası), romatolojik(eklemsel), jinekolojik(kadın doğumla ilgili), kardiyopulmoner(kalp-solunum hastalıkları), geriatrik(yaşlılıkla ilgili hastalıklar) terapi gibi tıbbın hemen hemen her dalı ile ilgilenebilmekte; iş-uğraşı terapisi, işitme-konuşma terapisi, ergoterapi, üzerine çalışabilmektedir.

Fizyoterapi Bölümü Maaşları

Kamuda memur statüsünde ve tekniker sıfatı ile çalışan Fizyoterapi Teknikeri maaşları 3500-4500 lira civarındadır. Hastanelerde yapılan performans ödemelerinin birbirinden farklı olabilmesi, çalışılan yere göre maaşların da farklı olmasına sebep olmaktadır. Aslında taban fizyoterapist maaşı 2500-3000 lira dolaylarındadır. Bu fizyoterapist maaşı 3500-4500 liraya çıkaran şey ise diğer yan ödemelerdir.
Özel hastanelerde çalışan Fizyoterapisti maaşları devlet kurumlarına göre daha düşüktür. Bununla beraber, aynı derecede veya daha yüksek maaş alanlar da vardır.

İncelemek isteyebilirsiniz: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon (FTR) 2021 Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Fikir edinmek için iyi olabilir: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü Nedir? Mezunu Ne İş Yapar? | Fizyoterapi

Yorum Yap