İster öğrencilikte ister iş hayatında yaptığınız sunumlar fazla stresli olabiliyor. Biraz çabayla bu stresi yenebilir ve daha etkili sunumlar yapabilirsiniz. Peki nasıl?
İçerik Rehberi
Biraz Sessiz Kalın
Sunum sırasında sessiz kalmak biraz kulağa garip gelmiş olabilir. Fakat sahneye ilk çıktığınızda tüm gözler üzerinizde olacak. Bu durumda kitleyi hazırlamak, daha fazla dikkat çekmek için sessiz kalmak faydalı oluyor. Sahneye çıkın ve sunuma hazırlanın. Bu sürede suyunuzu içebilir ve derin derin nefes alabilirsiniz. Ardından etkili bir giriş yapmayı unutmayın!
Beden Dilini Kullanın
Yapılan araştırmalara göre iletişimde beden dilinin oranı %55. Bu demek oluyor ki bir kişiye veya kitleye etkili iletişim kurmak istiyorsanız iyi bir beden diline sahip olmanız gerek. Ek olarak, sahnede çok fazla hareket etmeyin, bu dinleyiciyi rahatsız edebilir. Ayrıca sahnedeyken sunumdaki görselleri, yazıları kapatmamaya çalışın. Bu da önemli noktalardan biri.
Görsel Kullan
Sunumu yalnızca metinle doldurmak yapacağınız en büyük hata olabilir. Mutlaka kendinizi görsellerle ve az metinle ifade edin. Sunumu metinle doldurduğunuz takdirde dinleyiciler yazılara odaklanır ve dikkati kendinize çekmekte zorluk çekersiniz.
Ayrıca sunumu insanların hatırlaması adına da görseller çok önemli. Akıllarda kalıcı bir sunum yapmak istiyorsanız vermek istediğiniz mesajı mutlaka görselle iletin.
Göz Kontağı Kurun
Beden dilinin öneminden bahsetmiştik, göz kontağı kurmak da beden dilinin en önemli parçası. (Elinizde bazı notlar varsa) sunum sırasında sürekli notlarınıza bakıp kağıttan okuyor izlenimi vermeyin. Bu dinleyici tarafından rahatsız edici olacaktır.
Konuşurken dinleyiciler ile göz kontağı kurarak sanki bir diyalogda gibi hissettirin. Böylece dikkatleri üstünüze çekersiniz. Tabii ki tüm salona konuştuğunuzu unutmayın. Uzun süre tek kişi ile göz kontağı kurmak garip karşılanabilir.
İnteraktif Olun
Sunum sırasında özellikle de genç bir kitleye sunum yapıyorsanız interaktif olmak çok önemli. Sadece konuşarak insanların dikkatini uzun süre kendinizde tutamayabilirsiniz. Bu nedenle dinleyiciyi de sunuma ortak edin. Bazı sorular sorup cevap isteyebilir veya bir eylemde bulunmalarını rica edebilirsiniz.
Sonuç olarak dinleyici sıkmamak ve dikkati kendinizde tutmak istiyorsanız kesinlikle kitle ile etkileşimde bulunun.
Sakin Kalın
Sunumda heyecanınızı en kısa sürede atmaya çalışın. Heyecana kapılıp hızlıca sunum yapmak pek etkili bir yöntem olmuyor. Sakin kalın ve yavaş olun. Başka tabirle her şeyi tane tane anlatın. Aksi takdirde kitlenizle etkili bir iletişim kuramazsınız.
Bunun yanı sıra sakin kalarak anlatmak istediğiniz hiçbir şeyi atlamaz, sunumu eksiksiz tamamlarsınız.
Az ve Öz Olun
Sunumu hazırlarken mutlaka empati yapın. Siz bir konuşmaya ne kadar dikkatinizi verebilirsiniz? Bunun yanı sıra bir de gün boyu sürecek bir konferansta iseniz dinleyicinin sizin dışınızda da pek çok konuşma dinleyecek olma faktörünü göz önünde bulundurun.
Bu nedenle sunumda basit olmaya ve mesajı net olarak iletmeye çalışın. Uzun ve karışık sunumlar yerine sade olmayı tercih edin.
İyi Bir Final Yapın
İyi bir final sunumun en etkili noktalarından biri. Sunum boyunca vermek istediğiniz mesajı belirleyin ve bununla alakalı etkili bir cümle oluşturun. Bu cümle güzel sunumunuz ile birlikte dinleyiciler tarafından unutulmayacak bir etki bıraksın.
Teşekkür Edin
Konuşmanıza ayırdıkları zaman için dinleyicilere teşekkür etmeyi unutmayın!