Merhaba, bu yazımızda kişisel gelişimin önemli bir parçasını oluşturan entelektüel yapıdan bahsederek, kültürel birikimimizi olumlu yönde etkileyecek kitap tavsiyeleri vereceğiz. ?
Entelektüel birikime sahip olmak için, kişinin özellikle merak duygusunun güçlü olması gerektiğini biliyoruz. Bu nedenle düşünen ve düşünmek için kendini yönlendiren bireylerin, kişisel gelişim konusunda epey bir çaba harcadığını ifade etmek yanlış olmayacaktır. Entelektüel birikime sahip olmak adına yapabileceğimiz en güzel şey kitap okumaktır. Kitap okumanın hayatımız üzerinde tartışılmaz etkileri var. Kişinin düşünce gelişimine destek olan aynı zamanda hayatının planlı ve programlı olmasını sağlayan mucizevi etki kitap okumaktır. Biz de bu etkiden ilham alarak, entelektüel birikiminizi yaratma yolculuğunuzda size yardımcı olacak 20 kitap önerisi hazırladık.
Yerli ve yabancı yazarlardan oluşan 20 kitaplık bu listede; klasiklere, mutlaka okunması gereken eserlere ve en çok okunanlara yer verdik. Bu listeyi oluştururken kişisel gelişimi destekleyici kitapları bir araya getirmeye özen gösterdik. Ayrıca iş dünyasında fark yaratmanızı sağlayacak, hitap ve diksiyonunuzu geliştirecek, dünyaya olan bakış açınızı yenilemenize yardımcı olacak eserleri listemizde bulabilirsiniz. Hazırsanız başlıyoruz. ?
Keyifli Okumalar!
Sizler için hazırladığımız 20 kitap önerisi şöyle:
İçerik Rehberi
Yabancı- Albert Camus

Albert Camus tüm dünyada kuşağının yol göstericisi olarak kabul ediliyor. Kitapta bir Arap’ı öldüren kişinin kendi duygularını yansıtması konu olarak işleniyor. Toplumun istediği kişi olmayı reddeden bir yabancının hikayesi. Kitap 20. yüzyıl insanının yaşadığı kendine yabancılaşma durumunu anlatıyor. Suskun bir acının dile getirilmesidir ‘’yabancı.’’ Meursault’nun her şeye nesnel bir şekilde yaklaşmasını harika anlatıyor Camus. Çok akıcı bir eser olmasının yanında insanın hayata bakış açısını da büyük oranda etkiliyor. Mutlaka okunması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum.
Tutunamayanlar- Oğuz Atay

Oğuz Atay’ın ilk romanı olan ‘’Tutunamayanlar’’ günümüzde oldukça ilgi görüyor. Modern Türk Edebiyatı’nın en önemli eserlerinden biri. Kısmen otobiyografik olan bu eser intihar eden bir arkadaşının geçmişini araştıran Turgut Özben’in, arkadaşı Selim Işık’ın hayata neden tutunamadığını öğrenme girişimlerini anlatır. Her yıl çok satan kitaplar arasında değerlendiriliyor. Hayat görüşünüzü tamamen etkiyecek bir kitap. Kendinizi tanımayı ve özümsemeyi aşılayan bir yönü var. Bu kitabı henüz okumadıysanız kitap severler, mutlaka okuma listenize eklemeyi unutmayın.
Şeker Portakalı- Jose Mauro de Vasconcelos

Sevgisizlik ve yoksulluk içinde yaşayan Zeze’nin dünyasını anlatıyor. Yazarın iç dünyasından yola çıkarak oluşmuş Zeze’nin hayal gücü okuru etkisi altına alıyor. Çarpıcı bir konusu var. Bu yönüyle tüm insanlığa ders verir nitelikte. Acıyla büyümeyi ve olgunlaşmayı işliyor. Yazar Şeker Portakalı’nı 12 günde tamamlamış. Böylesine güçlü bir eser her okuyuşunuzda siz de farklı tatlar bırakacak. Orijinali Portekizce olan bu eser 16 dile çevrilmiş. Herkesin kitaplığında yer alması gereken bir kitap. Hiç vakit kaybetmeden okumalısınız.
Yaşlı Adam ve Deniz- Ernest Hemingway

Kübalı bir balıkçının sandalla açılıp avlanmasını konu alırken, kılıçbalığıyla giriştiği mücadeleyi işler. Kısa bir romandır. Bu kısa roman önemli eserler arasındaki yerini günümüzde de koruyor. Yenilginin esas konu olarak işlendiği bu eser şahsi başarı konusunu okuyucuya anlatmakta. Okuru yoran bir anlatımı yok ve oldukça akıcı. Önemli dersler çıkarabileceğiniz bir kitap. İncelemenizde fayda var. ?
Martin Eden- Jack London

Yazar olmanın mücadelesini veren Martin’in hikayesi. Yarı otobiyografik roman olma özelliği taşıyor. Statünün Amerikan toplumundaki yerini inceliyor. Hayal edilen bir idealin yarattığı hayal kırıklığı okuyucuya aktarılmaya çalışılıyor. Hedefine ulaşan kahraman artık motivasyonunu kaybetmiştir. Trajik sonu içeren eserde okurun çıkarması gereken önemli dersler var. Martin Eden’in gelişimine hayran kalacaksınız. Fakat sonu sizde biraz hayal kırıklığı yaratabilir. Felsefi tartışmalardan ve azim hikayelerinden besleniyorsanız kesinlikle okumalısınız. ?
Otomatik Portakal- Anthony Burgess

Yayımlandığı günden bugüne kadar kült bir roman olma özelliğini taşımıştır. İyi ya da kötü nedir? Seçimler kişinin kendi elinde midir?.. benzeri soruların yanıtları aranıyor. Etkileyici ve sürükleyici bir distopya gibi. Ayrıca ünlü yönetmen Stanley Kubrick tarafından filmi çekilmiş. İsmini sokak jargonundan edinmiş bir kitap. Vakit kaybetmeden kitabı okumanızı öneririm. Üstelik yazarın hayat hikayesi ilginizi çekecek türden.
Kürk Mantolu Madonna- Sabahattin Ali

Yapıtlarında insanın görünmeyen tarafını işleyen yazar bu eserinde tutkuların peşinden gitme serüvenini okuyucuya aktarıyor. Hiç pişman olmadan kimi tutkuların kahramanı olunur. Yaşamın uçuculuğu ve aşkın olanaksızlığı arasında bir yerlerde… Hayatın görünmeyen düzeni üzerinden konu işleniyor. Yazar Türk Edebiyatı için farklı bir bakış açısı sunuyor. Duygu yükünün kahramanlara ustalıkla aktarıldığı bu eser günümüzde oldukça popüler. En fazla okunan kitaplar arasında yerini koruyor. Sizler de entelektüel birikiminize katkı sağlamak için okuma listenize ekleyebilirsiniz.
Küçük Prens- Antoine de Saint- Exupery

Dünyanın en çok satan ve okunan kitaplarından biri olma özelliğini taşıyor. Her yaştan okurun kalbinde yer edinmiş çok başarılı bir kitap. Yetişkinlerin kaygıları bir çocuğun gözünden bakıldığında ne kadarda anlamsızlaşıyor. Küçük prens gittiği gezegenlerde başından geçenleri anlatırken bizleri üzerinde yaşadığımız hayatı derinlemesine düşünmeye iter. Dünya çapında önemli bir başarıyı temsil eden bu eseri mutlaka okumanız gerekiyor.
Nietzsche Ağladığında- Irvin D. Yalom

Gerçeklerin kurguyla olan dansını okuyacaksınız. Ufkunuzu açacak ve kişisel gelişiminize etki edecek türden. Felsefe, tarih ve psikoloji birden farklı alanda lezzeti olan bir kitap. Akıcı bir eser olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. Felsefenin önemli bakış açıları esere yansımıştır. Entelektüel yaşam şekli ve hayat içerisindeki yeri işlenmiştir. Kitaplığınızda yerini almayı hak ettiğini söyleyebilirim.
Romeo ve Juliet- William Shakespeare

İngiliz edebiyatının klasik eserlerinden biridir. Teması aşkın imkansızlığı olan eser günümüzde oldukça popüler kitaplar arasında. Hem tiyatro hem de okuma konusunda dünyanın en ilgi gören eseri olduğunu belirtmek gerekiyor. Trajik bir ilişkiyi simgeleyen bu eser iki ailenin düşmanlığından doğan bir aşkı konu almaktadır. Tutkunun ve imkansızlığın karanlık taraflarını okura aktarır. Bu güçlü eseri okumanızı tavsiye ederim.
Dava- Franz Kafka

Josef K. adlı kahraman bir sabah uyandığında belirli olmayan bir suç nedeniyle dava edildiğini öğrenir. Absürt durumun işlendiği bu Kafka romanı korku çağı olarak adlandırılan 20. yüzyılın anlamlandırılamayan hikayesini ifade ediyor. İnsan korkusu olarak akıllara yer etmiş bu eser kesinlikle okunmalı.
Cesur Yeni Dünya- Aldous Huxley

Distopik havanın hakim olduğu bir eser. Hayal gücünün hiciv ile buluşması sonucu ortaya çıkmış oldukça başarılı. Geleceğin modern toplumlarına verilmek istenen bir mesaj var. Maddiyat ve tüketim yüceltilirken insanın bunlar içerisinde sadece tüketimi ifade ediyor olması dikkat çekiyor. İnsanlık kendilerini tüketecek olan tüketim davranışının kölesi haline geliyor. Güçlü bir sorgulamayı beraberinde getiren bu eser bilgi birikiminize katkı sağlayacak.
1984- George Orwell

1984 tüm otoriter ve baskıcı rejimlere karşıdır. İnsanların tek tipleştirilmeye zorlandığı, zihin kontrolünün yapılmak istendiği baskıcı bir toplum gibi kavramlar üzerinden konu okuyucuya aktarılıyor. İfade özgürlüğünün bulunmadığı bir toplum karakterler üzerinden işleniyor. Önemli çıkarımlar yapmanızı sağlayacak bu kitabı, eminim ilgiyle okuyacaksınız.
Aşk ve Gurur- Jane Austen

Yazarın hayatından izler taşıyan eser aynı zamanda gerçekliği aşk üzerinden ele alıyor. Yazarın oluşturduğu güzel bir kadın ve aşk temsili var. Hayal kırıklıklarına rağmen romanın sonu sizi etkileyecek. Dönemin şartları üzerinden bireyin sosyal yaşantısını inceliyor. Okurun ufkunu açan sürükleyici bir başyapıt. Bu klasiği henüz okumadıysanız bir an önce okumaya başlamalısınız. ?
Gülün Adı- Umberto Eco

Çeşitli dini oluşumları konu edinen roman tarihe ışık tutar nitelikte. Gizem ve polisiye türünün özelliklerini taşıyor. İmparatorluk ile Papalık arasındaki anlaşmazlıkları işliyor. Eserin kahramanı ve anlatıcısı Dom Adso adlı bir genç. Bilgi birikiminize katkı sağlayacak türden bir eser. Modern dili ve süslü kalemi ile kalbinize taht kuracak.
Çavdar Tarlasında Çocuklar- J. D. Salinger

Ergenlik dönemindeki bir çocuğun dünyaya bakış açısı konu alınıyor. Samimi diliyle okuyucunun kitapla arasında sıkı bir bağ oluşmasını sağlıyor. Yetişkinlerin dünyasına kafa tutan yaklaşımıyla dünyada en çok okunan romanlar arasındaki yerini günümüzde de koruyor. Gözlemlemek, fark etmek ve anlamak için oldukça başarılı bir eser. Mutlaka okumalısınız. ?
Bülbülü Öldürmek- Harper Lee

Irkçılığın toplumsal nedenlerini sonuçlarını inceleyen bir eser. Sorunlara çözüm arayışları açısından dikkatleri çekiyor. Yazar on yaşındayken yaşadığı bir olay üzerinden romanın konusunu ele alıyor. Pulitzer ödülüne layık görülen eser sinemaya da uyarlanmıştır. Yazarın kullandığı yalın dil adalet, özgürlük, hak, hukuk gibi kavramları daha anlaşılır kılıyor. Okuduğunuza asla pişman olmayacaksınız. ?
Vitrinde Yaşamak- Nurdan Gürbilek

80’lerde yaşanan kültürel değişimi gözlemliyor Gürbilek. Türkiye’nin modern kültürünün oluşumu ana tema olarak işleniyor. Siyasi koşullar ve yerel dinamikler üzerinden bir eleştiri niteliğinde. Sanat meselelerinin değişimi/ gelişimini merak edenler için önemli bir kitap.
Bulantı- Jean-Paul Sartre

Bireyin kökten özgürlüğünü savunan varoluşçu akımın güzel bir örneği. Roquentin’in dünyaya karşı duyduğu ilgisizliği konu ediniyor. Sadece dünyaya karşı duyulan ilgisizlik ve tiksinti değil, bireyin kendisine karşı hissettiği tiksintiyi de işleyen güçlü bir kurguya sahip. Kitabın kahramanının dünyasına girebilmek zor fakat mutlaka okunması gereken bir eser. Okurların kafasını meşgul edecek mühim konularla dolu ve etkileyici.
İnsancıklar- Fyodor Dostoyevski

Listemizin son kitap önerisi olan ‘’İnsancıklar’’ olumlu ve olumsuz pek çok eleştiri almıştır. Her kuşağın başucu yazarlarından biri olan Dostoyevski dünya edebiyatına İnsancıklar romanıyla büyük katkı sağlıyor. Ayrıca ilk Rus toplumsal romanı sayılıyor. Mektup roman tarzında kaleme alınmış. İnsana dair birçok duygunun anlatıldığı eserde yoksulluk, aşk, çaresizlik konu ediniliyor. Ana karakter olan Varvara ile ona sahip çıkmaya çalışan uzaktan akrabası olan bir memurun hikayesi. Bu kişiler dönemin Petersburg yaşamına da ayna tutarak kurgulanmıştır. İyi bir okur olma yolunda size önemli katkılar sağlayacak olan bu kitabı okumanızı tavsiye ederim.
Entelektüel Birikim Yaratmak İçin Okunması Gereken 20 Kitap Önerisini sizlerle paylaştık. ? Umarım hazırlamış olduğumuz bu listeyi beğenirsiniz. Bir sonraki kitap listemizde buluşana kadar, sağlık ve mutlulukla kalın.. ?
İlginizi çekebilir: Beyninizi Geliştirmek için Okumanız Gereken 10 Kitap
Gözden kaçırdıysanız: Tarih Severlere Yönelik 10 Kitap Önerisi
1 Yorum
Harik Bilgilendirmeniz için,Tesekkurler!