Endüstri mühendisliği bölümü sayısal puan türünde ilk yılı hazırlık olmak üzere 5 yıllık eğitim veren bir lisans bölümüdür. İş hayatında neredeyse her sektörde oldukça fazla yerde rol alan bir mühendislik dalıdır. Bu yazımızda tercih döneminizde sizlere yardımcı olmak ve mesleği tanıtmak amacıyla endüstri mühendisliğini anlatacağız. Sorularınızı veya aklınıza takılanları yorumlar kısmından bize ulaştırabilirsiniz.

Endüstri Mühendisliği Nedir?

Endüstri Mühendisliği Nedir?

İnsan, makine ve malzemeden oluşan bütün bir sistemin tasarımı, kurulması ve iyileştirilmesi için çalışan mühendislik dalıdır. Endüstri mühendisliği içinde bulunduğu sistemde kaynakların en doğru kullanımını belirleyerek verimi en üst düzeye çıkarmayı amaçlar. Endüstri mühendisliğini diğer mühendislik dallarından ayıran en önemli özellikler ise sistemin belirli bir noktasına değil bütününe odaklanması ve sistem içerisindeki insanları da dikkate almasıdır. Bu sebeple teknik ve matematiksel bilgilerin yanında sosyal bilimlerle de iç içedir.

Endüstri Mühendisliği Ne İş Yapar?

Endüstri mühendisleri bulundukları yerde işleyecek olan sistemin en verimli şekilde tasarlanması, kullanılması ve iyileştirilmesini sağlar. Sahip olunan kaynakların minimum kayıpla kullanılması ile en yüksek kaliteyi elde etmeye çalışır. İşletmede yapılan üretimin daha karlı olmasını sağlar. Sistem içinde yer alan insanların daha rahat ve efektif çalışmasını sağlamaya yönelik çalışmalar yapar. Yönetim birimlerinin üretim birimleriyle ilişkilerini üst seviyede tutarak daha uyumlu bir çalışma ortamı oluşması için çalışır. İşletmenin bulunduğu durumu analiz edip yönetim birimlerine raporlar sunar ve sistemi değerlendirip varsa eksiklerin tamamlanması, sistemin daha iyi hale getirilmesi için yol haritaları oluşturur.

Endüstri Mühendisleri Ne Kadar Maaş Alır?

Endüstri Mühendisleri Maaşları

Kamuda endüstri mühendisi maaşları 6000 TL’den başlamakta ve kıdem, yabancı dil gibi etkenlerle 10000 TL’ye kadar çıkabilmektedir. Özel sektörde ise yeni mezun bir endüstri mühendisi çalıştığı şirkete bağlı olarak 2400 TL – 4000 TL arasında bir maaşla işe başlayabilir. Edinilen tecrübeler, sertifikalar gibi etkenlerle bu miktarlar 9000 TL civarına çıkabilmektedir. Müdür veya yönetici konumlarında ise alınan maaş 10000 TL’nin üzerine çıkmaktadır.

Keşfet: Endüstri Mühendisliği Maaşları 2020

Endüstri Mühendisliği Dersleri

Eğitim boyunca öncelikli olarak matematik, fizik, lineer cebir, olasılık gibi temel mühendislik dersleri mevcut. İlk 2 sene sağlam temeller oluşturmaya yönelik alınan bu derslerden sonra program çeşitleniyor. Çok geniş bir yelpazeye sahip olan endüstri mühendisliğinde yöneylem araştırması, üretim planlama gibi ana derslerle birlikte programlama dersleri de müfredatta bulunmakta. Müfredat içerisinde seçmeli derslerle öğrencilerin üretim, pazarlama, ekonomi, yazılım gibi odaklanmak istedikleri alanlara yönelik bir eğitim almaları da mümkün. Bunun yanında mezun olmadan tamamlanması gereken belirli bir staj süresi de bulunmakta.

Endüstri Mühendisliği Çalışma Alanları

Endüstri mühendisliği çalışma alanları oldukça geniştir. İmalat, AR-GE, Perakende başta olmak üzere pek çok sektörde farklı görevler üstlenebilirler. İmalat sektöründe en başı otomotiv ve tekstil çekiyor. Diğer sektörlerde hangi oranda endüstri mühendisi bulunuyor hemen bakalım.

SektörlerDağılım
İmalat%38,27
Mesleki, Bilimsel ve Teknik Faaliyetler%12,64
Toptan ve Perakende Ticaret%12,62
Bilgi ve İletişim%8,91
İdari Destek ve Hizmet Faaliyetleri%7,76
Eğitim%6,35
Ulaştırma ve Depolama%4
Finans ve Sigorta Faaliyetleri%3,90
İnşaat%1,73
Yiyecek ve İçecek Hizmeti, Konaklama%1,26
Diğer Hizmet Faaliyetleri%0,84
Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Verileri.

Farklı sektörlerde endüstri mühendisleri gördüğümüz gibi birçok departmanda da endüstri mühendislerine rastlamak mümkün. İş geliştirme, üretim, mühendislik ve kalite departmanları endüstri mühendislerinin en çok bulunduğu departmanlar. Kariyer net verilerine göre:

  • %19 İş Geliştirme ve Planlama
  • %13 Üretim ve İmalat
  • %11 Mühendislik
  • %6 Kalite
  • %6 Yönetim
  • %5 Satış
  • %5 Bilgi İşlem
  • %5 Pazarlama
  • %4 Lojistik
  • %3 Finans

Endüstri Mühendisliği İş İmkanları Neler?

Endüstri Mühendisliği İş İmkanları Neler?

İnsanların bulunduğu ve üretim yapılan her işletmede endüstri mühendisleri yer alabilir. İyi çalışan bir endüstri mühendisi bulunduğu işletmenin çok daha başarılı olmasını sağlayacaktır. Çok geniş bir eğitim programına sahip olması ve sistemlerin bütünüyle ilgilenebilmesi endüstri mühendislerinin birçok alanda çalışabilmesini sağlamaktadır. Otomotiv, perakende, lojistik, bilişim, bankacılık savunma sanayi gibi birçok sektörde endüstri mühendisleri yer almaktadır. Bunlarla birlikte sistemin bütününe yönelik bir eğitim aldığından birçok endüstri mühendisi işletmelerde danışmanlık rolünde de görev almaktadır.

Lojistik sektöründe dağıtıma en uygun rotayı ve taşıma şeklini belirleme, tedarik zincirinde ham madde stoklarının kontrolü ve gelecek dönem kullanımlarını tahmin ederek ihtiyaç duyulacak miktarda ham madde satın alımını sağlama, kalite kontrolde ürünlerin müşterilere sunulmak için yeterli kalitede olup olmadığını kontrol etme, üretim planlamada fabrika içerisinde ham maddelerin hangi sırayla nasıl işleneceğini belirleme ve mümkün olan en kısa ve kolay biçimde bu sistemi kurma gibi verilebilecek birçok örnekte olduğu gibi endüstri mühendisleri bulunduğu işletmelerde çok çeşitli görevler üstlenebilmektedir.

Kamuda ve özel sektörde iş imkanları bulunmakla birlikte büyük bir çoğunluk özel sektörde işini sürdürmektedir. Kamuda çalışmak için pozisyon sayısının az olması buradaki etken durumunda. Ek olarak bazı endüstri mühendisleri kendi girişimlerini kurup buralarda çalışmasını devam ettirmektedir. Endüstri mühendisliğinde gerekli yabancı dil ve deneyim koşulları sağlandığı takdirde yurt dışında da çalışma imkanına sahip olabileceğiniz bir meslek dalıdır.

Endüstri Mühendisliği İş İmkanları

Endüstri mühendisliğinin de her bölümde olduğu gibi alt dalları bulunuyor. Bu sektörde ilerlediğiniz zaman bilgileriniz ve kendinizi geliştirmenizle doğru orantılı olarak iş imkanları önünüze seriliyor. Bölümünüzle ilgili başvurabileceğiniz meslekler gayet kapsamlı ve bunun yanında daha çok ekonomiyle ilgilenen yerlerde de iş imkanı bulabiliyorsunuz.

Endüstri mühendisleri otomotiv, savunma, sağlık, tekstil, bilişim, yazılım, lojistik gibi alanlarda iş imkanlarına sahip. Bu meslekler daha çok bölümün uzmanlık alanlarına dayanıyor. Ancak endüstri mühendisliği sadece teknik açıdan gelişen bir meslek değil. Endüstri mühendisliği okuduğunuz zaman teknik açıdan geliştireceğiniz ürünlerin sektöre sunulması, verimliliği gibi etkenleri de öğreniyorsunuz. Bununla birlikte iş imkanlarınız da artıyor.

Örneğin perakende, turizm, bankacılık gibi alanlarda da iş bulma imkanlarınız var. Bu doğrultuda üreteceğiniz ya da sunacağınız ürünlerin gelişimi, kalitesi, tüketim ya da üretiminin planlanması, teftiş edilmesi gibi alanlarda da çalışabiliyorsunuz. Kamu sektöründe endüstri mühendislerine fazlasıyla ihtiyaç duyuluyor. Bu mühendislik alanında kendisini geliştiren insanlar, yukarıdaki mesleklerden de anlayabileceğiniz üzere hem teknik hem de geliştirme ve üretim-tüketim alanlarında bilgiye sahip. Bu nedenle de çoğu sektörde ihtiyaç duyulan bir alan. Endüstri mühendisliğinden mezun olduğunuz zaman istediğiniz alanda meslek bulabiliyorsunuz ve imkanlar önünüze konuluyor.

Endüstri Mühendisi Hangi Özelliklere Sahip Olmalı

Sayısal Yetenek, öncelikle bir mühendis adayı olarak yeterli fizik ve matematik bilgisine sahip olmak gerekiyor.

Etkili İletişim: endüstri mühendislerini ayıran en büyük özelliğin insanlarla da ilgilenmesi olduğunu söylemiştik. Dolayısıyla bir endüstri mühendisi insan ilişkilerinde iyi olmalı, sosyal olmakta ve etrafındaki insanlarla iletişime geçmekte sorun yaşamamalıdır.

Yenilikçilik, bir endüstri mühendisi her zaman var olanın daha iyisini amaçlamalıdır. Bulunduğu yerde yenilikler yapan, sürekli bir gelişim ve değişim içinde olan bir endüstri mühendisi çok kıymetli bir çalışan olacaktır. Okuldan iyi bir şekilde mezun olunsa da kendisini sürekli yenilemeyen bir endüstri mühendisi zamana yenik düşecektir.

Problem Çözme Yeteneği, ortada bir problem olduğunda bu sorunu çözmek sizin göreviniz. Dolayısıyla bir endüstri mühendisi oluşan bir sorunu iyi analiz etmeli ve en kısa sürede en iyi çözümü bularak uygulamaya geçirmelidir.

Takım Çalışması, sistemin içindeki insanlarla çok fazla çalıştığı için bir endüstri mühendisi takım çalışmasına yatkın olmalıdır. Ekip içinde gereken görevleri alabilmeli, kriz anlarında doğru kararlarla gerektiğinde liderliğini kullanarak her zaman için ekibi bir arada çalışabilir tutmalı ve ekip olgusunu koruyabilmelidir.

Bilişime Yatkınlık, endüstri mühendisleri durumları analiz etmek ve verileri sunmak için bilgisayar destekli programları çokça kullanmaktadır. Dolayısıyla bir endüstri mühendisinin teknolojiyle arası iyi olmalı ve kendisini sürekli olarak yeniliklere adapte edebilmelidir. Bu adaptasyonda başarılı olamadığı takdirde dönemin gerisinde kalacaktır.

E-Mail Listemize Kayıt Olmak İster Misin?
* gerekli alanlar
Size uygun olan seçeneği işaretler misiniz?

Yorum Yap