Mülakatınıza gitmeden önce birçok mülakat türü ile karşılaşabileceğinizi bilmelisiniz. Bu nedenle görüşeceğiniz şirketle nasıl bir mülakata gireceğinizi sormaktan çekinmeyin. Biz de bugün en yaygın 6 mülakat türleri detaylarıyla işleyeceğiz.
İçerik Rehberi
1- Bire bir Mülakat
Bire bir mülakat muhtemelen başvurduğunuz pozisyonun yöneticisi ile yaptığınız görüşmedir. Sizin kişisel özelliklerinizin yanı sıra pozisyonunuz hakkında teknik bilgierinizi öğrenmek isteyecektir.
Muhtemelen, özgeçmişinizi inceleyerek daha önceki deneyimleriniz ve şirkete ne gibi katkılar verebileceğinizi soracaktır. Bu konuda araştırma yaparak mülakata gidebilirsiniz. Bire bir mülakat, mülakat tipleri arasında en yaygın olanıdır.
2- Panel Mülakat
Panel mülakatta birden fazla kişi ile görüşme yaparsınız. Mülakatta, İnsan kaynakları, başvurduğunuz pozisyon yöneticileri gibi birçok kişi olabilir. Şirketler tarafından bu mülakatın yapılma sebebi zamandan tasarruf etmek ve panel üyelerinin birlikte kararını almaktır.
Paneldeki kişiler tarafından pozisyonlarına göre farklı sorular alabilirsiniz. Örneğin, başvurduğunuz pozisyonun yöneticisi daha teknik sorular sorarken, insan kaynakları sizin kişisel özelliklerinizi test edebilir.
3- Grup Mülakat
Grup mülakat, birden çok adayın aynı görüşmede olduğu mülakat olarak bilinir. Grup mülakatta önemli olan şey adayın diğer adaylarla kurduğu iletişimi görmektir. Daha çok lider olarak mı konumlanıyorsunuz yoksa çok iyi bir takım oyuncusu musunuz?
Grup mülakatı, işveren tarafından zamandan kazanç sağlar, aynı zamanda birkaç adayı görme şansı bulurlar. Fakat öte yandan bireysel olarak adayları tanıma şansı bulamazlar. Baskın kişiler bu tür mülakatlarda öne çıkma şansı bulur.
4- Telefon Mülakatı
Telefon mülakatı, genelde farklı şehirlerde olan adaylar için veya adayın yüz yüze görüşmeye değer biri olup olmadığını görmek için yapılır.
Büyük ihtimalle görüşme için bir tarih ve saat için anlaşılır. Müsait olmadığınız bir anda arama yaparlarsa kibarca geri çevirebilirsiniz. Görüşme yaptığınız sırada sessiz bir ortamda olmaya özen gösterin. Tabii ki görüşme sırasında bir şeyler atıştırmanın hata olacağını söylemeye gerek dahi yok.
5- Video Mülakat
Video mülakat, gittikçe daha yaygın olmaya başlayan bir mülakat türü. En az yüz yüze mülakat kadar belki de daha fazla hazırlık yapmanız gerekir. Öncelikle telefon mülakatında olduğu gibi sessiz, uygun bir özel alan bulun.
Başta internet bağlantınız olmak üzere bilgisayarınızı (ses,görüntü) kontrol edin. Kıyafetlerinizle ciddi olduğunuzu gösterin, video mülakat olmasının rahatlığına kapılmayın. Son olarak, mutlaka masada bir not defteri ve kalem bulundurun ve notlar alın. Etkili bir dinleme yaptığınızı kanıtlayın!
Keşfet: İpuçları ile Başarılı Bir Video Mülakat Nasıl Geçirilir?
6- Öğle Yemeği Mülakatı
Yemekte görüşmeler genelde ikinci bir görüşme olarak yapılır. Şirket sizi daha iyi tanımak, ekip üyeleriyle tanıştırmak için sizi bir öğle yemeğinde misafir edecektir. Burası başvurduğunuz şirketi, pozisyonu tanımak için iyi bir fırsat. Soru sormayı ihmal etmeyin!