Mülakata giderken hazırlanmak çok önemlidir. Birçok soruyla karşılaşabilirsiniz, ama bazı sorular var ki karşılaşacağınıza kesin gözle bakarsınız. Peki nedir bu sorular? En sık sorulan 7 mülakat soruları ve cevaplarını inceledik.

Biraz Kendinden Bahsedebilir misin?

Genelde bu soruyla başlama nedenleri mülakata gelen kişinin rahatlaması ve stresini gidermesi içindir. Onun dışında kişisel özellikleriniz bu işe uygun olup olmadığını test ederler. Bu soruya cevap verirken çok fazla kişisel yanıtlar vermeden boş zamanlarınızda ne yaptığınızı, hobilerinizi paylaşarak başlayabilirsiniz. Ardından eğitiminizden, neden bu bölümü seçtiğiniz gibi bilgileri paylaşabilirsiniz.

Örnek:

Çalışmadığım zamanlarda köpeklerimle vakit geçirmeyi seviyorum. Onları yürüyüşe çıkarıyorum, sahilde kitap okuyorum. Ofis dışında bu tarz aktiviteler hafta içi daha verimli çalışmamı sağlıyor.

Seni Neden İşe Alalım?

Bu işe en uygun kişi siz misiniz? Bunu bilmek isteyeceklerdir. Bir iş mülakatına gitmeden önce bu soruyu yanıtlamaya hazır olun. Başvurduğunuz pozisyonda hangi özellikler aranıyor ve senin teknik becerilerin, deneyimlerin bu pozisyon için ne kadar uygun özgüvenli, net bir konuşma ile anlatın.

Örnek:

Ben sadece mesai saatlerinde işi icra eden biri değil, boş zamanımda da kendimi geliştirmeyi seven biriyim. Örneğin üniversite hayatım boyunca 5 programlama dili öğrendim, öğrenmeye de devam ediyorum. Hem becerikli hem de tam motivasyonlu bir developer aradığınızı biliyorum ve ben bu iş için uygunum.

En Güçlü Özelliğin Nedir?

Bu soru genelde teknik olarak bu işe ne kadar uygun olduğunuzu ölçmek için sorulur. Bu soru yöneltildiğinde sizi bu işe en uygun kılan becerilerinizi ve diğer adaylardan ayıracak niteliklerinizi paylaşmak önemlidir.

Örnek:

Örnek: Sağlam bir iş ciddiyetine sahibim. Bir proje üzerinde çalışırken son teslim tarihi benim için önemli değildir. Aksine, projeyi daha erken tamamlamayı tercih ederim.

En Zayıf Yönün Nedir?

Bir mülakatta size yöneltilecek sorulardan biri de zayıf yönleriniz olacaktır. Burada cevap verirken önemli olan en pozitif şekilde zayıf yönlerinizi anlatmaktır.

Örnek olarak:

Son teslim tarihlerinin benim için önemli olmadığını söylemiştim. Çoğu zaman bunu yapmak yararlı olsa da bazen kendimi saatlerce bilgisayarın başında bulabiliyorum. Belki daha sabırlı olmayı öğrenebilirim.

Bu soruda eskiden zayıf olduğunuz fakat azimle geliştirdiğiniz bir özelliğinizi belirtebilirsiniz.

Geçmişte geliştirdiğim özelliklerimden biri de takım çalışması. Eski bir alışkanlık olarak yalnız çalışmayı çok seviyordum fakat daha önceki işimde ekip arkadaşlarımla harika bir uyum yakaladım. Bu sayede takım çalışmasını çok iyi öğrendim diyebilirim.

Eski İşinizden Neden Ayrıldın?

Bu sorunun cevabı gönüllü ayrılıp ayrılmadığınıza göre değişecektir fakat cevap verirken çok spesifik nedenlerden bahsetmeyin. Eski çalışma arkadaşlarınızı kötülemek gibi bir durumdan ise kesinlikle kaçının. Buradaki en uygun cevap yine en olumlu şekilde konuşmak.

Örnek olarak:

X Şirketi tarafından işe alındığımda çok şanslıydım. Bana meslek hakkında çok şey öğrettiler ve iyi bir ekiple çalışıyordum. Ancak artık yönetici olmak için kendimi hazır hissediyorum, her zaman kendimi lider olarak tanımladım. Fakat eski çalıştığım yerde bu pek mümkün değildi ve ben de yeni maceralara yelken açtım.

Bu İşi Neden İstiyorsun?

Bu soruda iş ve şirket hakkında bildiklerinizi gösterebilirsiniz. Bu nedenle mülakattan önce şirketi, işi ve ürünlerini detaylıca araştırın. Neden bu iş için uygun olduğunuz konusunu net olarak açıklayın ve şirketin size hitap eden yönlerinden bahsedin.

Örnek olarak:

Bu işi istiyorum çünkü YouTube en iyi becerilerimden biri. Önceki işimde YouTube kanalımız 6 ayda %40 abone artışı sağladı. Aynı başarıyı hatta daha fazlasını burada elde edeceğime inanıyorum.

Gelecek Planların Neler?

Bu soruyu sormalarının nedeni şirketlerinde kalıcı olmayı hedefliyor musunuz, yoksa en ufak bir fırsat bulduğunuzda bu işi bırakacak mısınız? Cevap verirken planlarınızı şirket odaklı yapın ve pozisyonunuzda uzun vadeli hedefleriniz olduğunu açıklayın.

Örnek:

Kısa vadeli hedefim teknik becerilerimi bu pozisyonda geliştirmek. Ancak, daha sonrasında bu becerilerimi kullanmaya devam edeceğim ve bir ekip liderliği yapacağım bir pozisyonda olmak.

Author

Okul ile ofis arasında gidip geliyor. Dijitali çok sever, kaliteli içeriğe bayılır.

Yorum Yap