Bilgisayar mühendisliği maaşları özel sektör ve kamuda farklılık gösteriyor. Ancak bu farkı belirleyen en temel şey kişinin kendisini geliştirmesiyle doğru orantılıdır. Kişi yabancı dilini geliştirip bir çok farklı proje ya da fikir üretirse maaşı da oldukça artacaktır.
İçerik Rehberi
Bilgisayar Mühendisliği Nedir?
Bilgisayar mühendisliğini daha çok donanım olarak düşünebiliriz. Bilgisayar denince aklımıza daha çok oyunlar gelse de bu mekanizma bilimin en hızlı gelişen aleti diyebiliriz. Bilgisayar dediğimiz sistemin hem somut hem de soyut iki kavramın birleşmesinden meydana geldiğini düşünelim. Somut tarafı sadece klavye ve ekranından daha çok kasa dediğimiz kısımla ilgilenir. Kasa kısmının donanımı, hali hazırda bir bilgisayarın çalışması için gereken yazılımları ve bilgisayarın hızı, ısısı gibi etkenleri kontrol eden ekipmanlar. Bu ekipmanlar birkaç elektronik elemanın bir araya gelmesiyle küçükten büyüğe sıralanabilir. Sadece bu ekipmanlarla bitmiyor tabii ki. Bu ekipmanlar ile birlikte istediğinizi yapabilmeniz için bilgisayar içerisinde bulunan yazılımlar da var.
Her bilgisayarı bir kod dili gibi düşündürsek eğer, bilgisayar dediğimiz mekanizmanın çalışması için gerekli algoritmalar olması gerekiyor. Bu algoritmalara bilgisayarın yazılımı, algoritmaları çalıştıranlara da bilgisayarın ekipmanı diyebiliriz. İşte bir bilgisayar mühendisi bu bahsettiklerimizin hepsini öğrenen ve eğitimini tamamladığında hayatını bu mekanizmaya adayan insandır. Temeli aşmış profesyonellik seviyesinde yazılım, algoritma ve programlama bilgilerine sahip insanlardır bu mühendis arkadaşlarımız.
Bu kadar kolay anlatsak da bilgisayar mühendisi olabilmeniz için sizleri 4 yıl gibi gözüken aslında içine çektiği anda bir ömür süren bir eğitimdir bu. Algoritma dediğimiz mantığı algılaması başta ne kadar can yakıcı ve zor gelse de ilk anladığınız andan itibaren sizi içine çeker. Öğrendikçe öğrenmek isterseniz çünkü artık istediğiniz ve dilediğiniz her şeyi birkaç satırlık kodlarla ve bu küçük mekanizmayla halledebiliyorsunuzdur. Mekanik alanlardaki algoritmaları anlamak hem zeka isteyen bir hem de anladıkça zekanızı geliştiren bir işlem. Çıkmaz işlerin çözümlerini bulmak beyninizi zorlamanıza ve kendi kapasitenizi keşfetmenizi sağlar. Bu şekilde kendinizde ister istemez çok farklı bakış açıları katarsınız. Doğruyu söyleyelim, bu kadar açık zihinli insanlar her zaman çevremizde olsun istemişizdir!
Bilgisayar Mühendisliği Maaşları
Yeni mezun ve bekar bir bilgisayar mühendisi kamuda işe başladığında ortalama olarak 5.965 TL maaş alıyor. Ancak bu maaşa prim, ikramiye gibi maaş belirleyici etkenler eklenmiyor. Kişinin tecrübe ve çalışma süresi arttığında bu rakam 10.000 TL ye kadar çıkıyor. Özel sektörde bilgisayar mühendisliği maaşları şirket tarafından belirlendiğinden şirketler arasında maaş farklılıkları olabiliyor. Özel sektörde çalışan bir yeni mezun bir bilgisayar mühendisi ise yaklaşık olarak 2.500 TL ile 6.080 TL arasında maaş alıyor. Bu ortalama bir rakam olmakla birlikte kendini geliştiren bilgisayar mühendisleri yaklaşık 10.000 TL maaş kazanabiliyor. Farklı verilere yer vermek açısından kariyer.net sitesinden yararlanabiliriz.
Kariyer.net Verilerine Göre Bilgisayar Mühendisliği Maaşları:
En Düşük (Aylık) : 2020 TL
En Yüksek (Aylık): 7.150 TL
Ortalama Maaş (Aylık): 4540 TL
Bilgisayar Mühendisi Ne İş Yapar?
Bilgisayar mühendisi çip, analog sensör, devre kartı, klavye, modem ve yazıcılar dahil olmak üzere bilgisayar donanım ve ekipmanlarının araştırılması, tasarlanması, geliştirilmesi ve test edilmesinden sorumlu olan kişidir. Bilgisayar mühendisliği temel olarak yazılım, programlama ve algoritma ile ilgilenir. Bilgisayar ağları, veri tabanı yöneticiliği ve gömülü sistemler de diğer çalışma alanlarıdır.
Son yıllarda teknolojinin gelişmesiyle bu alana ilgi oldukça artmış ve birçok üniversitede de bu bölüm açılmıştır. Mezun olan kişiler de oldukça iyi firmalarda istihdam edilmektedir. Ayrıca teknoloji çağında olduğumuz için bu mesleği seçen kişinin iş bulamama gibi bir kaygısı da olmayacak, kişi bilgisayar mühendisliği alanında kendisini geliştirirse – özellikle yazılım ve programlama alanında – gelir seviyesi artacak aynı zamanda dünyaca ünlü şirketlerde de çalışma fırsatına sahip olacaktır.
Bilgisayar Mühendisliği Çalışma Alanları
Bilgisayar mühendisleri yazılım donanım ve danışmanlık şirketlerinde, yazılım ve donanımları geliştirme, test etme, pazarlama gibi alanlarda çalışabilirler. Bilgisayar mühendisleri bilgisayar oyunları ve mobil oyunların geliştirilmesinde de görev alabilir. Oyun geliştirme şirketlerinde çalışabilecekleri gibi kendi işini de kurabilirler.
Bilgisayar mühendisleri Türkiye’ de devlet kurumlarına ait olan; Bakanlıklar, TÜBİTAK, Savunma Sanayi Başkanlığı, RTÜK, Bankalar, Askeri Ar-Ge Kurumları ASELSAN, HAVELSAN, ROKETSAN, TAI, MİKES gibi kurumlarda, özel şirket olan Arçelik, Siemens gibi kuruluşlarda yazılım/ donanım geliştirme mühendisi, danışman, test uzmanı, proje yöneticisi gibi iş alanlarında çalışabilirler.
Bilgisayar Mühendisliği İş İmkanları
Aslında dönemimiz tam bir teknoloji çağı olduğu için bilgisayar mühendislerini hayatımızın her alanında görebiliriz. Gerek devlet sektörü gerekse özel sektör, bilgisayar mühendisleri hepimizin yaşadığı bölgelerde var. İş imkanları hem çok gelişen hem de geniş bir çevrede bulunur. Zaman içerisinde teknolojinin akıl almaz derecede ilerlediğini ve her geçen gün yeni alanlar çıktığını göz önünde bulundurursak, bilgisayar mühendisliği açısından birçok iş imkanı olduğunu söyleyebiliriz. Evet, filmlerde gördüğümüz gibi biraz da aslında. Bir bilgisayar mühendisi kendisini geliştirmesiyle doğru orantılı şekilde iş imkanına sahip olmaktadır. Her türlü yazılım gereksinimi ve makine bulunduran iş merkezlerinde iş bulabileceklerini söylemek doğru olur. Bunları tek tek sıralamak istersek eğer:
-Herhangi bir özel şirket veya devlet sektöründe düzenli donanım testleri gerçekleştirilmesi gerektiğinde,
-Bilgisayar ve benzeri mekanizmalar için ana kartlar adına doğrulama testi sağlanması gerektiğinde,
-Yazılım geliştirme ekiplerinde ihtiyaç bulunduğunda,
-Bilgisayar korsanlığı tehditlerine karşı önlem alınması gerektiğinde,
-Bilgisayar donanımı sorunlarını gidermek gerektiğinde,
-Detaylı bakım faaliyetlerine ihtiyaç duyulduğunda,
-Veritabanı yöneticiliği alanında ve sistemlerinde denetim gerektiğinde,
-Yapay zeka, robot, yazılım uygulamaları geliştirmesi, işletim sistemleri ve ağlar, bilgisayar tasarımı, bilgisayar mimarisi gibi alanlarda
Bilgisayar mühendislerine gereksinim duyulmaktadır. Bu tip ihtiyaçlar için düzenli bir denetim olması gerektiğinden ve bu denetimlerin doğru yapılması esas olduğundan aslında görebileceğiniz her iş yerinde birkaç tane bilgisayar mühendisinin çalışması gerekmektedir. Bu sebeple bilgisayar mühendisleri özellikle mevcut dönemimizde çok fazla iş imkanına sahiptir.
Bilgisayar Mühendisliği Dersleri
İlk yıllarda temel sayısal derslerin yanında bilgisayar mühendisliği dersleri devre temelleri, bilgisayar mühendisliğine giriş, veri yapıları, programlama dillerine giriş gibi bölümün giriş dersleri verilir. 3. ve 4. sınıftan itibaren ise kendinizi makine öğrenmesi, yapay zeka, robotik, veri madenciliği, siber güvenlik, insan bilgisayar etkileşimi ya da bilgisayar grafiği gibi daha özel alanlarda geliştirebilirsiniz. Bilgisayar mühendisliği dersleri matematiksel dersler, donanım dersleri ve yazılım dersleri olarak 3 ana başlıkta incelenebilir.
Matematiksel Dersler
Hangi alana yoğunlaşırsanız yoğunlaşın analitik düşünce biçimi bilgisayar mühendisliği için vazgeçilmez denilebilecek bir yetenektir. Matematiksel dersler analitik düşünme yeteneğinizi geliştirmenizde size katkı sağlaması açısından çok önemlidir. Analitik düşünce yeteneği de her yetenek gibi belli ölçüde geliştirilebilinir. Bilgisayar mühendisliği alanının birçok yerinde analitik düşünce yeteneğinizi kullanacağınızdan matematiksel derslerin önemi bu bölüm için başkadır.
Birçok mühendislik bölümünde olduğu gibi bilgisayar mühendisliği bölümünde de matematik dersleri çeşitli kollara ayrılır ve dallanıp budaklanır. Genel matematik, diferansiyel denklemler, nümerik analiz, lineer cebir, ayrık matematik, olasılık ve istatistik bilgisayar mühendisliği bölümünü seçtiğiniz takdirde göreceğiniz matematik dersleridir.
Donanım Dersleri
Sanal dünya ile gerçek dünyanın iletişimini sağlayan bilgisayarların gerçek dünyadaki fiziksel parçalarıyla ilgilenen ve bu bilgisayar parçalarının verimli çalışmasını sağlayan donanım alanına yoğunlaşan derslerdir. Bu başlıkta alacağınız dersler genel fizik, devre teorisi, elektronik devreler, mantıksal devreler, bilgisayar organizasyonu ve mimarisi, bilgisayar ağları ve veri haberleşmesi… Gibi yazılıma göre daha fiziksel ve somuttur.
Yazılım Dersleri

Yazılıma olan yoğun talep sebebiyle çoğu öğrenci bilgisayar mühendisliğinin yazılım tarafına odaklanmış durumda. Yazılım dersleri bilgisayar mühendisliğinin sanal kısmıyla ilgili derslerdir. Yazılım dersleri arasında programlamaya giriş, programlama dilleri, veri yapıları ve algoritmalar, işletim sistemleri, veritabanı sistemleri, biçimsel diller ve özdevinirler kuramı gibi dersler bulunur.
Bazı Seçmeli Dersler
Seçmeli dersler her alanda olduğu gibi bilgisayar mühendisliğinde de öğrencinin mezuniyetten sonra yönelmek istediği spesifik alan ile ilgili derslerdir. Seçmeli dersler üniversiteden üniversiteye göre değişiklik gösterebilir. Öğrenci yönelmek istediği özel alanı okurken ya da bölüme başlamadan önce belirleyebilir. Genel olarak bilgisayar mühendisliği seçmeli olan bazı dersler şu şekildedir: Makine öğrenmesi, örüntü tanıma, yapay sinir ağları, insan-bilgisayar etkileşimi, gömülü sistemler, robotik, bilgi güvenliği ve kriptografi, yapay zeka, mikroişlemciler…
Bilgisayar Mühendisliği Öğrenci Yorumları
Bilgisayar Mühendisliğinin kendi içerisinde alanının fazla olması en çok dikkatimi çeken unsur oldu. Tabi program yazmayı bilmemem korkutucu bir etken olsa da amaç öğrenmek diyerek bu yolu seçtim. Geleceğin mesleği olarak da görebileceğimiz yazılımı öğrenmek ve yeni şeyler ortaya koymak bence çok değerli ve benim için bir başarı.
Eğitimimin 3. senesindeyim ve bugüne kadar çok fazla şey öğrendim. Tahminimden daha çok birbirinden farklı konuları öğrenirken kendim de başka başka alanlarda kendimi geliştirmeye çalıştım. İster istemez sürekli beyninizin bir noktasında bu bilgiler yeni fikirler üretmeye başlıyor.
Tavsiye eder miyim?
Artık teknoloji çağında yaşıyoruz ve günlük hayatımız da bu yönde evrimleşiyor. Bu çağa ayak uydurmamız gerektiğini düşünüyorum. Eğer etrafımızda olanların arka planını merak ediyorsanız kesinlikle size tavsiye ederim. Onun dışında bir tanıtımda bana sorulan soruyu size sormak isterim: “Çözemediğin bir soruyu (kodu) gün içinde sürekli düşünüp en sonunda bulduğunda tatmin oluyor musun?” bunun cevabı evet ise kesinlikle Bilgisayar Mühendisliği okumalısınız.
Bilgisayar Mühendisliği Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları
Bilgisayar mühendisliği taban puanları 283 ile 546 puan arasında değişmektedir. Bilgisayar mühendisliği başarı sıralamaları ise 643 ile 300.000 arasında geniş bir portföydedir. Birçok vakıf ve devlet üniversitesinde bulunan bilgisayar mühendisliği bölümümün başarı sıralaması baz alınarak oluşturan ilk 10 üniversite listesi aşağıdaki gibidir.
Tüm listeye ulaşmak için: Bilgisayar Mühendisliği 2021 Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları
Üniversite Adı | Bölüm | Puan Türü | Kont. | Taban Puanı | Başarı Sırası |
---|---|---|---|---|---|
BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL) (Devlet Üniversitesi) | Bilgisayar Mühendisliği (İngilizce) | SAY | 85 | 546.34716 | 643 |
KOÇ ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL) (Vakıf Üniversitesi) | Bilgisayar Mühendisliği (İngilizce) (Burslu) | SAY | 15 | 545.38069 | 773 |
İHSAN DOĞRAMACI BİLKENT ÜNİVERSİTESİ (ANKARA) (Vakıf Üniversitesi) | Bilgisayar Mühendisliği (İngilizce) (Burslu) | SAY | 45 | 543.23171 | 1063 |
ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ (ANKARA) (Devlet Üniversitesi) | Bilgisayar Mühendisliği (İngilizce) | SAY | 105 | 538.59468 | 1688 |
İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ (Devlet Üniversitesi) | Bilgisayar Mühendisliği (İngilizce) | SAY | 110 | 531.68185 | 2620 |
ÖZYEĞİN ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL) (Vakıf Üniversitesi) | Bilgisayar Mühendisliği (İngilizce) (Burslu) | SAY | 10 | 530.7425 | 2746 |
TOBB EKONOMİ VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ (ANKARA) (Vakıf Üniversitesi) | Bilgisayar Mühendisliği (Burslu) | SAY | 15 | 529.90537 | 2881 |
İHSAN DOĞRAMACI BİLKENT ÜNİVERSİTESİ (ANKARA) (Vakıf Üniversitesi) | Bilgisayar Mühendisliği (İngilizce) (%50 İndirimli) | SAY | 35 | 529.48326 | 3032 |
KOÇ ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL) (Vakıf Üniversitesi) | Bilgisayar Mühendisliği (İngilizce) (%50 İndirimli) | SAY | 16 | 523.56961 | 5160 |
BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL) (Vakıf Üniversitesi) | Bilgisayar Mühendisliği (İngilizce) (Burslu) | SAY | 15 | 520.91105 | 6116 |