4 yıllık lisans eğitimi olan beslenme ve diyetetik bölümü sayısal alanından öğrenci almaktadır. Bölüm hakkında tüm sorulara cevap bulmak için kaydırmaya devam edin.

Günümüzde hareketli yaşam tarzı ve yemeğe ayrılan vaktin azalması sebebiyle çabuk hazırlanabilecek yüksek kalorili öğünlere yönelim giderek artıyor. Bu artış da kilo kontrolsüzlüğü ve diğer sağlık sorunlarının oluşmasına zemin hazırlıyor. Obezite oranının da son 30 yılda 2 katına çıktığı düşünüldüğünde aslında diyetisyenlerin ne kadar önemli bir role sahip olduklarını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Beslenme ve Diyetetik Nedir? Diyetisyen Kimdir?

Beslenme ve diyetetik besin maddelerinin değerlerinin ölçülüp insan sağlığına etkilerinin araştırıldığı ve bir beslenme programının nasıl olması gerektiğini belirleyen bir bilim dalıdır. Beslenme ve diyetetik alanında eğitimini tamamlamış diğer bir değişle “Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması” almış kişiler diyetisyen olarak adlandırılır ve mesleklerini yapmaya hak kazanırlar. 

Diyetisyenler sağlıklı bir beslenme programı hazırlayarak danışanlarının kilo oranını normal aralıklarda tutmaya çalışırlar. Bu programlar kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Örneğin yüksek tansiyon hastası bir danışana yemeklerinde tuzu azaltmasını söyleyebilir veya aşırı kilo sorunu olan bir danışana işlenmiş gıdalardan uzak durmasını tavsiye edebilir. Bu sebeple diyet programları kişiye özel olarak diyetisyen tarafından hazırlanmalıdır.

Beslenme ve Diyetetik Mezunları İş Alanları

Beslenme ve Diyetetik Mezunları Ne İş Yapar?

Beslenme ve diyetetik mezunları (diyetisyenler) genel olarak benzer görevleri yerine getirse de, farklı işlerde çalışma imkanları da vardır. Bunu örneklendirecek olursak;

Klinik diyetisyenlerinden başlayabiliriz. Bu grup tıbbi beslenme terapilerini ayarlar. Hastanelerde, bakım merkezlerinde ve diğer kurumlarda çalışabilirler. Hastaların sağlık ihtiyaçlarına göre bireysel ve grup beslenme programlarını oluşturlar. 

Bir diğer iş kolu ise toplum diyetisyenleridir. Halkı, gıda ve beslenme ile ilgili konularda bilgilendirir. Genellikle belirli insan gruplarıyla birlikte çalışırlar. Hamile kadınları buna örnek verebiliriz. Aynı zamanda halk sağlığı kliniklerinde, hayır kurumlarında, bakım evlerinde ve diğer ortamlarda çalışabilirler.

Son olarak da yönetim diyetisyenlerinden bahsedelim. Bu alanda çalışan diyetisyenler yemek programlarını ayarlayıp; kafeteryalar, hastaneler ve gıda şirketleri gibi yemek servisinin yapıldığı ortamlarda çalışırlar. Öğünlerin satın alınıp, düzene sokulmasından sorumludurlar. Aynı zamanda mutfak personelini veya diğer diyetisyenleri denetlemek gibi görevleri olduğundan bahsedebiliriz.

Beslenme ve Diyetetik Ne İş Yapar?

Bir önceki başlıkta da bahsettiğim gibi diyetisyenlerin çalışma alanları farklılık gösterebiliyor.

Hastanelerde,

Spor salonlarında,

Şirketlerde,

Kafeteryalarda,

Otellerde,

Bakım evlerinde,

Okullarda,

Sağlık kuruluşlarında çalışabilirler.

Günümüzde çoğu diyetisyenin kendi ofisini açarak özel sektöre adım attığını görüyoruz. Son zamanlarda bu çalışma grubuna artan bir ilgi olduğundan da bahsedebiliriz. Bu şekilde danışman olarak çalışan diyetisyenler, danışanlarına özel diyet programları hazırlayarak kilo kontrollerini yapmaktaktadır.

Diyetisyenlik Maaşları

Diyetisyenlerin maaşları çalıştıkları kuruluşlara göre farklılık göstermektedir. Devlette çalışan diyetisyenlerin maaşları 4450-5150 TL arasında değişkenlik gösterirken, deneyimli diyetisyenler özel sektörde 5200-10350 TL arasında maaş almaktadır. Deneyimsiz, yeni mezun diyetisyenler de özel sektörde 2500-3000 TL maaş ile işe başlamaktadır.

Beslenme ve Diyetetik Dersleri

  • Temel Kimya
  • Ekonomi
  • Beslenme İlkeleri
  • Beslenme Ekonomisi
  • Sağlık Antropolojisi ve Sosyolojisi
  • Bilimsel Kaynaklara Ulaşma ve Raporlama
  • Mikrobiyoloji
  • Tıbbi Biyoloji ve Genetik
  • Anatomi
  • Fizyoloji
  • Beslenme Eğitimi ve Danışmanlık
  • Hastalıklarda Diyet Tedavisi
  • Besin Hazırlama Teknikleri

Beslenme ve diyetetik bölümünün bazı dersleri yukarıdaki gibidir. Bu dersler okuldan okula değişim göstermekle beraber temel olarak sağlıklı yaşam uygulamaları hakkında bilgi öğretmek amacıyla verilmektedir.

Diyetisyenlik Kimlere Göre?

Diyetisyenlik Kimlere Göre?

İnsan sağlığıyla alakalı bir meslek dalı olduğu için diyetisyen olmak isteyenlerin hastalara karşı yardım etme arzusuna sahip olması gerekiyor. Aynı zamanda hastanın tedaviyi anlayabilmesi için güçlü iletişim becerilerinin kullanılması gerekiyor bu yüzden iyi bir konuşmacı olmak bir diyetisyenin olmazsa olmaz özellikleri arasında. 

Diyetisyenler, danışanlarının yeme alışkanlıklarını düzenlemek için bilimsel gerçeklerden yararlanmaktadırlar. Bu durumda iyi bir diyetisyen, bilimsel bilgileri kullanmayı bilmelidir. 

Bilimsel araştırma ve bilgileri analiz edebilmenin öneminden bahsettik. Beslenme, gıda ve sağlık konusunda çok fazla bilgi mevcut; ve insanlar bu bilgileri doğru bir şekilde yorumlayamıyor. Bu kafa karışıklığından kurtulmak için de diyetisyenlere yönelim artıyor. Bu durumda insanların doğru bilgilere erişmesine yardımcı olmak gerektiğinden, günceli takip etmek de bu meslek dalı için çok önemlidir.

Diyetisyenlik Sayısal mı?

Beslenme ve Diyetetik bölümü (Diyetisyenlik) sayısal puan türünden öğrenci almaktadır. Taban puanları 194.46428 ile 448.7262 arasında değişmektedir.

Keşfet: Psikoloji Bölümü Nedir? Mezunları Ne İş Yapar?

Keşfet: Beslenme ve Diyetetik (Fakülte) Programı Bulunan Tüm Üniversiteler

Beslenme ve diyetetik bölümü mezunları ne kadar maaş alır?

Devlette çalışan diyetisyenlerin maaşları 4450-5150 TL arasında değişirken özel sektörde ise 2500-1000 TL arasında geniş bir skala bulunuyor.

Beslenme ve Diyetetik iş imkanı var mı?

Mezunları,iş tanımı hemen hemen aynı olmasına rağmen birçok yerde çalışabilir. Genellikle sağlık kuruluşlarında olmak üzere,hastanelerde, özel kliniklerde, bakım evlerinde; okullarda, spor salonlarında ve şirketlerde de çalışabilirler.

Diyetisyen olmak için hangi derslerin iyi olması gerekir?

Mikrobiyoloji, tıbbi biyoloji ve genetik, anatomi ve temel kimya gibi dersler olduğundan biyoloji ve kimyaya ilgi duyan, sağlıklı yaşamı benimseyen ve insanlara yardımcı olmayı seven kişiler tercih etmelidir. Size danışacak kişinin psikolojisini iyi anlayıp onunla iyi iletişim kurabilmeniz için duygusal zekası yüksek, insanlarla iyi anlaşan ve empati yeteneği olan biri olmanız gerekiyor.

Beslenme ve diyetetik nedir?

Besinlerin değerlerini ve insanlığa etkisini araştıran bilim dalıdır. 4 yıllık lisans eğitimi sonrası mezunlarına “Diyetisyen” denir.Diyetisyenler,kişiye özel beslenme alışkanlıkları ile insanları sağlıklı yaşama teşvik edip bireyin “İdeal” kilosuna ulaşmasına yardımcı olan meslek gruplarıdır.

E-Mail Listemize Kayıt Olmak İster Misin?
* gerekli alanlar
Size uygun olan seçeneği işaretler misiniz?

Yorum Yap