Mevduat sende, dövizli işlemler sende, ithalatı ihracatı sende, transfer işleri sende, kredi sende, kredi dışı ürünler sende, sigorta sende müşterinin krediye dair oluşacak bütün operasyonel yük de(rapor, teklif, sözleşme, ipotek/rehin ve kullandırım gibi) sende. Bu saydığım hizmetleri bireysel olarak binlerce, ticari olarak yüzlerce kişiye vermek zorundasınız. Zaman/stres yönetimi, iletişim, pazarlama, şirketleri ve onların üretim/hizmet (perakende, imalat, inşaat, altyapı, sağlık, tarım ne varsa) süreçlerini öğrenirsiniz. Ekonomi, finans, muhasebe ve eş zamanlı gündem takibini öğrenirsiniz. Bu saydığım öğeler bile sizi fazlasıyla bütün sektörlerde öne çıkaracaktır zaten. Doğal olarak gerçek bir bankacı adayı olma yolunda önemli mesafeler kat etmiş olacaksınız, seçim sizin. Saydığım işlerin ayrıntısını merak ediyor musunuz? Sayfayı kaydırın o halde ?
İçerik Rehberi
Bankacı Kimdir? Bankacılık Nedir?
Günümüzde finansal anlamda pek fazla işlem bankalarda yapılmaktadır. Müşterilerin her türlü parasal işlemlerini gerçekleştirmelerine destek olan personellerin geneline bankacı denir. Fakat özele inecek olursak bir bankacı ana başlığının altında genel olarak 5 alt meslek grubunu görmekteyiz. Bunlar, gişe mensubu, alan kişi temsilcisi, servis yetkilisi, uzman ve müfettiş olmaktadır.
- Gişe Mensubu: Bankalardaki para yatırma, para çekme, satma, ödeme, eft, havale, hesap açma ya da kapatma, çek senet işlemleri benzer biçimde bankacılığa dair pek fazlaca işlemleri meydana getiren kişilerdir. Bugün pek fazlaca müdür ve müdür yardımcısı zamanında gişe görevlisi olarak çalışmış personeller arasından seçilmektedir.
- Satın Alan Temsilcisi: Başta kredi olmak suretiyle bankanın sunmuş olduğu pek fazlaca ürün ve hizmeti müşterilere pazarlayarak onları ikna etmeye çalışan personellerdir. İkili ilişkileri iyi yapabilen ve ikna kabiliyet yüksek kişiler arasından seçilmektedir.
- Servis Yetkilisi: Kredi, muhasebe ve gişe benzer biçimde birimleri yöneten ve yönlendiren personellerdir. Bankadaki en yetkili personellerden birisidir.
- Uzman: Bankanın etkinlik gösterdiği alanlarda yetiştirilen ve genel olarak müdürlükler ve genel müdürlüklerde çalışan personellerdir. Bankalardaki üst düzey yetkililer sınıfındadırlar.
- Müfettiş: Bankanın tüm birimlerinde denetim halletmeye yetkili personellerdir. Daha fazlaca şube bazlı denetim meydana getiren müfettişler kimi zaman genel müdürlük seviyesinde de denetim yapabilmektedir.
Bankacılık, parasal konularda görev alacak, hesaplamalar yapacak, sorumluluk yapacaklar kişilerin yer aldığı bir meslek grubudur. Bu meslekte çalışacak kişilerin uzun saatler boyunca çalışmaya ve strese dayanıklı olması, hesaplama ve sayısal becerisinin yüksek olması gerekir. Bankacılık Bölümü, çalışılan kurumun finansal durumunu, temel hizmet becerilerini, iletişim, banka ve sigortacılık faaliyetlerini yönetecek içinde uzman kişiler yetiştirmeyi amaçlar. Bu bölümden mezun olan kişiler bu sektörde danışmanlık yapabilir ve çeşitli firmaların ya da bankaların finansal kurumlarında görev alma imkanı bulabilirsiniz. Bankacılık Bölümünün amacı, firmaların, şirketlerin ve bankaların tüm parasal ve sigortacılık işlemlerini gerçekleştirmeyi amaçlar. Bu bölümden mezun olacak kişiler, bankacılık ve finans kuruluşlarında görev alır.
Bankacılık Ne İş Yapar?
Bankacılık bölümü lisans diploması alan kişiler “Finans uzmanı” unvanını alarak çalışma hayatına başlayabilirler. Her meslekte olduğu gibi bankacılık sektöründe de meslekte yükselme şansı bulunur. Halk arasında bankacıların çok para kazandığı yönünde bir söylenti bulunuyor. Doğru kariyer planlaması yapıldığında gerçekten de bankacılık mesleğini yapan kişilerin dolgun bir ücret kazanması mümkündür.
- Çalıştığı firmanın periyodik, mali raporlarını hazırlayarak, finansal analizleri yapmak
- Firma personelinin maaşının düzenli olarak ödenmesini sağlamak ve kasa oluşumunu düzenlemek
- Faturalandırma ve tahsilat işlemini yapmak
- Bütçe takibi yapmak ve firmanın bankadaki kapitalizmi önlemek
- Güncel çek, nakit ve evrak takibini yapmak
- İstek doğrultusunda hesap açmak, hesap kapatmak ve hesaplar arası aktarım yapmak
- Senet tahsili ve iskontosu ile ilgili işlemleri yapmak,
- İthalat ve ihracatla ilgili aracılık işlemlerini yapmak
- Emanet kabul işlemlerini yapmak,
- Kredi isteklerini değerlendirmek,
- Çek ve akreditif muameleleri yapmak,
- Kambiyo işlemleri yapmak,
- Müşterilere kredi ve finansal konularda danışmanlık yapmak bankacıların görevleri arasındadır.
Finans uzmanları, görevlerini büro ortamında yürütür. Finans uzmanları, üst düzey yöneticiler, banka ve üretim müdürleri, firma sahipleri, muhasebe müdürleri, istihbarat birimi ve müşterilerle yakından ilişki içindedir.
Bankacılık Bölümü Kaç Yıllıktır?
Bankacılık Bölümünün, 2 yıllık önlisans ve 4 yıllık lisans bölümleri bulunuyor. Bu bölümde okuyacak kişilere bazı üniversiteler İngilizce hazırlık sınıfı da okutuyor. Bu sayede öğretim yılı 5 yıla çıkıyor. Aynı zamanda isteyen kişiler 2 yıllık önlisans programından Dikey Geçiş Sınavı ile 4 yıllık bir lisans programına da geçme imkanı bulabilirler.
Bölümü okumaya karar veren kişiler, pratik, sorun çözmede başarılı, iletişimi kuvvetli, sabırlı, strese ve uzun saatler çalışmaya dayanıklı kişiler olmalıdır.

Keşfet: Bankacılık ve Sigortacılık 2021 Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları
Bankacılık Dersleri Nelerdir?
- Finansal Piyasalarda Modelleme ve Tahmin
- Matematik
- Yatırım Bankacılığı
- Banka Muhasebesi ve Raporlama
- Ticari Bankalarda Finans Yönetimi
- Mali Hukuk ve Vergi Politikası
- Kredi Politikası
- İktisat
- Hukuk
- İstatistik
- Merkez Bankacılığı
- Sermaye Piyasası Kurulu
- Bilgisayarda Bankacılık Uygulamaları
- Borçlar Hukuku
- Finansal Muhasebe
- Finansal Hizmetler Pazarlaması
Bankacılık İş İmkanları
Bankacılık bölümünden mezun olan kişiler bankalarda, finansal kuruluşlarda ve şirketlerde finansal işletin yönetilmesi, sigortacılık işlerinin yürütülmesi, denetlenmesi, danışmanlık gibi pek çok alanda faaliyet gösterebilir. Bankacılık eğitimini tamamlayan kişiler hem devlet hem de özel bankalarda çalışma imkanı bulabilir. Aynı zamanda bu kişiler, devlet kurumlarında da pek çok pozisyonda görev alabilirler. Bu bölümde okuyacak kişilerin insanlarla iletişimi kuvvetli, sabırlı, hesaplama becerisi yüksek, dikkatli ve yeniliklere açık bireyler olması gerekir.
- Devlet Bankaları (Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank)
- Özel Bankalar (Garanti Bankası, Akbank, Finansbank vs.)
- Brokerlik
- Sigorta Şirketleri
- Finans Kuruluşları

Keşfet: Uluslararası Finans ve Bankacılık 2021 Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları
Bankacılık Maaşları
Devlet bankalarında çalışan personellerin; özel bankalara göre daha yüksek, en az 3400 TL maaş aldığı bilinmektedir. Ancak özel bankaların bazı zamanlarda kazancın bir kısmını personele prim olarak verdiği ve bu sayede maaşların 3500 lira seviyelerine geldiği de bilinmektedir. Bankacı maaşları her bankaya göre farklılık gösterebildiği gibi, primlere ve performansa göre de değişiklik gösterecektir. Ortalama bir rakam belirtmek gerekirse işe yeni başlayan bankacı maaşları 2021 yılında 2800 TL – 4.000 TL aralığında olduğu da bilinmektedir.
Bankacılık sektörüne yeni başlayanlar ortalama asgari ücretle (2.800 TL) başlar.
Genel Müdür | 10.000 – 50.000 TL |
Banka Müdürü | 5.000 – 18.000 TL |
Müfettiş | 3.600 – 9.000 TL |
Müşteri Temsilcisi | 2.900 – 4.100 TL |
Gişe Asistanı | 2.800 – 4.000 TL |
Gişe Görevlisi | 2.800 – 3.600 TL |
Yukarıda yer alan maaşlar, banka personellerin resmi olarak aldıkları maaştır. Ancak her bankanın ve her banka şubesinin çalışma koşulları farklı olduğundan dolayı maaş+prim ve ek olarak performans ödemeleri de yapılır. Primlerle birlikte bir bankacı ortalama olarak (en alt kademe) aylık 3 bin TL üzerinde kazanır.
Mobil Bankacılık Nedir

Banka işlemlerinizi yapabilmek için giriş yapılması gereken sisteme mobil bankacılık denir. Mobil bankacılık, banka ile ilgili olan işlemin birçoğunun hızlı bir şekilde yapılmasını sağlamaktadır. Garanti Bankası, Yapı Kredi, Ziraat Bankası gibi pek çok banka, mobil bankacılık hizmetleri vermektedir. Mobil bankacılık kullanabilmek için gerekli olanlar sadece akıllı telefon ve internettir. Bu şartlar olması dâhilinde mobil bankacılık hizmetlerinden faydalanılabilmektedir. Şubeye gitmeye gerek kalmadan bankacılık işlemleri internet ve akıllı telefon sayesinde kısa sürede halledilebilmektedir.
- Kart işlemleri
- Para transferi işlemleri
- Ödeme ya da yatırım işlemleri
- Hesap ya da başvuru işlemleri gibi işlemler, mobil bankacılık üzerinden kısa sürede yapılabilmektedir.
3 Yorumlar
Teşekkürler.
Teşekkürler. Yazılarınızı ilgiyle takip ediyorum. Birbirinden yararlı bilgiler öğreniyoruz.
Teşekkür ederiz