Zaman, büyük bir şirket yönetiminden bir öğrencinin ödevine kadar çok değerli bir kavramdır. Kendi patronunuz olmak birçokları için bir hayal olsa da yanında muazzam bir sorumlulukla gelir. Şüphesiz, yapılacaklar listenizdeki tüm öğeleri işaretleyemezsiniz.

Final döneminden proje teslim tarihlerine, ağ oluşturmadan ve öğrenci kulüplerinde aktif olmaya kadar, sayısız görev var ve hiçbir zaman yeterli olmaz. Okul-yaşam dengesinin bir miktarını korumak istiyorsanız, zaman yönetimi becerilerinizin gerçekten üzerinde durulması gerekiyor. Ne de olsa, bir günde asla 24 saatten fazla vaktiniz olmaz. Bazıları yaşamın bu gerçeğine odaklanarak ve bir amaç edinerek ile cevap verir. Diğerleri ise çıldırıyor.

1-Zaman Yönetimi için Hedeflerini belirle!

Hedef belirleme, iyi bir zaman yönetimi için çok önemlidir. Hem kısa hem de uzun vadede okul hedeflerinizi destekleyen faaliyetlerde bulunduğunuzdan emin olmak için, bu hedefleri açık ve ulaşılabilir olarak tanımlamanız gerekir. Ne de olsa, amacınız sadece “dersi geçmek” ise, kendinizi bunalmış ve nereden başlayacağınızı bilmiyor olabilirsiniz.

2. Akıllıca öncelik verin

Hedeflerinizi belirledikten ve bunları başarmak için tamamlamanız gereken bireysel görevleri belirledikten sonra, önceliklendirme yapmanın zamanı gelmiştir. 

First Things First’ün ortak yazarı Stephen Covey, aciliyet temelinde yapılacaklar listenizde nasıl çalışacağınız konusunda tavsiyeler sunar. Önerisi öncelik sırasına göre değerlendirmek ve her görevi aşağıdaki kategorilerden birinin altına yazmak:

  • -Acil ve Önemli İşler
  • -Acil Olmayan ama Önemli İşler
    -Acil ama Önemsiz İşler
  • -Acil Olmayan ve Önemsiz İşler

3. Hayır demeyi bil!

Hayatının patronu sensin, ders senin, final senin. Gerçekten önemli ve acil olan şeylere katılmak için bir talebi reddetmek zorunda kalırsan, hiç tereddüt etme. Aynı şey, belirlediğin herhangi bir proje veya etkinlik için de geçerli değildir: Daha verimli işlere geçmeye hazır ol. Daha sonra zaman kaybetmemek için deneyimlerinden mutlaka çıkarımlarda bulun.

4-Önceden plan yapmak!

Yapabileceğin en kötü şeylerden biri, yapılması gerekenler hakkında net bir fikir olmadan eyleme geçmektir. İleriye doğru düşünmek için beş ila on dakika ayırmak biraz zaman alacak gibi görünse de işini bitirmek yerine biraz zaman ayırarak, ne kadar verimli olabileceğine şaşıracaksın. 

5-Dikkat dağıtıcı şeylerden uzaklaş!

Önemli bir görevin ortasında olduğunda birisinin seni ne kadar da rahatsız edebileceğine dikkat etmeye başla. Kendine bağlı kesintileri, özellikle de sosyal medya çeşitliliğini takip et. Akıllı telefonun son derece kullanışlı olabilir, ancak aynı zamanda son derece bağımlılık yapan ve insan tarafından kullanılan en sinsi zaman geçiriciler arasında olduğunu da unutma.

Zor olacak, fazla çaba etmeni gerektirebilir, ancak zamanını en verimli şekilde kullanmak için kapıyı ve telefonunu kapat. “Her zaman açık” olmak yerine, gün içerisinde e-postaları yakalamak, telefon görüşmeleri yapmak, personel ile konuşmak vb. için bir mola ver.

Keşfet: Üniversitede Kendini Geliştirme Yolları

Yorum Yap