Bazı toplum ve inanışlarda bazı sayı ve rakamlar uğursuz kabul edilir. Mesela uzak doğu ülkelerinde 4 rakamı ölümü çağrıştırdığı için uğursuz görülür. Hristiyanlık inancında ise uğursuz kabul edilen 13 sayısıdır hatta bunun üzerine çekilen 13.Cuma adlı korku filmi yabancı korku filmi sektörünün mihenk taşı sayılır. Peki neden 12 ya da 14 değil de 13 sayısının uğursuzluğu temsil ettiği düşünülür , asıl nedeni nedir , neden korku filmlerine, müzik videolarına , kitaplara hatta ve hatta makalelere dahi konu olan bu inanışın altında yatan gerçek nedir?
İçerik Rehberi
1. O masada 13 kişi vardı
İsa’nın ‘son yemek’ ve ‘çarmıha gerilişi’ hikayelerinden türediği tahmin edilen bu inanışın temelinde son yemekte 13 kişi oluşu etkili oldu. Ayrıca İsa bir cuma günü öldü ve bu yüzden cuma günü genel anlamda uğursuz kabul ediliyor Hristiyan inanışında.
2. O günden sonra da ziyafetlere 13 kişinin gelmesi uğursuzluk sayıldı
Bir başka inanışa göre ise İskandinav mitolojisinde Valhalla’da verilen bir ziyafete davet edilmeyen iki buz devinin oğlu Loki istenmese de zorla gelmişti ve böylece masada 13 kişi olmuştu. Daha sonra da tanrılar tanrısı, rüzgar ve bilgelik tanrısı Odin ile ana tanrıça Frigg’in oğlu, en sevilen tanrı Balder katledilmişti. Rivayete göre Valhalla’daki ziyafete 12 tanrı davet edilmişti ve kötü tanrı Loki partiye davetsiz misafir olarak giderek davetli sayısını 13’e yükseltmişti. Loki, Odin ve Frigg’in oğlu kış tanrısını Hod’u Balder’e saldırması için kışkırtmıştı. Hod, Loki’nin verdiği ökseotundan yapılma mızrağı kaptığı gibi emre itaat ederek Balder’e fırlatmıştı. Balder ise oracıkta ölmüştü. Bütün Valhalla yasa boğulmuştu. O günden sonra da ziyafetlere 13 kişinin gelmesi uğursuzluk olarak adledilmişti.
3. Yüzlerce Tapınak Şövalyesi tutuklatıldı
Bir başka rivayete göre de bu inanışın temelinde Fransa kralı 4. Philip’in 13 Ekim 1307 Cuma günü yüzlerce Tapınak Şövalyesini tutuklatması yatmaktadır. Ama bu teorinin ancak 20. yüzyılda türetildiğine inanılmaktadır. Birkaç farklı romanda dile getirilen bu iddia görece yenidir.

4. 13 bütünlüğü bozuyor
Numerolojiye göre 12 sayısı bütünlüğü simgeliyor; bir yılda 12 ay olması, 12 burç olması, 12 saat sistemi, İsrail’in 12 kabilesi, İsa’nın 12 havarisi, Olimpus’un 12 tanrısı… 13 ise düzensiz ve bu bütünlüğü bozan olarak görülüyor.
5. Yasak meyve o gün yendi
Cuma günü ayrıca İsa’nın çarmıha gerildiği ve Adem ile Havva’nın yasak meyveyi yediği gün olduğu için uğursuz sayılır. Katoliklerin dışında Budistler ve Brahminler de bu günü uğursuz sayar.
6. Toplamda 13 kişiler
Yine İskandinav mitolojisine dönmek gerekirse Cuma adını aşk ve doğurganlık tanrıçası Frigga’dan almıştır. İskandinav ve Germanik kabileleri Hıristiyanlığa geçtiğinde Frigga bir dağın tepesine gönderilmiş ve cadı olarak adledilmişti. Her Cuma kindar tanrıçanın 11 başka cadı ve şeytanla, bu da toplamda 13 kişi ediyor, toplanarak bir sonraki haftanın kaderini belirlediğine inanılır.
7. Kötü şans ile ilişkilendiriliyor
13. Cuma ile ilgili anlatılar bu kadarıyla sınırlı kalmıyor. Matematikçilere göre 13. Cuma’nın kötü şans getirdiğine dair bir başka teori vardır. Delaware Üniversitesi’nde görevli Thomas Fernsler, 13 rakamının uyumsuzluğundan bahseder. Buna göre 12 rakamı tam bir sayıyken 13 rakamı tamamlanmamış ve eksik kalmış bir rakam gibi görünür ve bu sebeple kötü şansla ilişkilendirilir.
8. İsminizde kaç harf var?
Bir inanca göre de eğer adınızda 13 harf varsa şeytanın şansı size bulaşmış demektir. İşte bazı seri katiller; Karındeşen Jack, Charles Manson, Jeffrey Dahmer, Theodore Bundy ve Albert De Salvo.
Bazı toplumsal ya da inançsal gerekliliklerden dolayı bazen böyle batıl inançlar toplumlarda görülebiliyor. Bizler yukarıda bunların sebeplerinden birkaçını sizler için derledik. Sizlerde bu bilgilerden sonra 13.Cuma filmi ile gününüzü taçlandırabilir ve bizi takip etmeye devam edebilirsiniz.